İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Daha İyi Karar Almanın 6 Yolu

Daha iyi karar almanın 6 yolu

  1. Sezgilerinizi takip edin   <br>  Daha iyi kararlar verebilmek için her şeyin üzerinde günlerce veya haftalarca düşünmeniz gerektiğini sanıyor olabilirsiniz. Ancak her zaman bu kadar zamanınız olmayabilir. Bazen daha hızlı aksiyonlar almak durumunda kalıyor olabilirsiniz. Bu, hata yapıyor olduğunuz anlamına gelmez. Böylece seçimi sezgilerinize bırakmayı öğrenirsiniz.

    Sezgilerinizi takip edin
    Daha iyi kararlar verebilmek için her şeyin üzerinde günlerce veya haftalarca düşünmeniz gerektiğini sanıyor olabilirsiniz. Ancak her zaman bu kadar zamanınız olmayabilir. Bazen daha hızlı aksiyonlar almak durumunda kalıyor olabilirsiniz. Bu, hata yapıyor olduğunuz anlamına gelmez. Böylece seçimi sezgilerinize bırakmayı öğrenirsiniz.

  2. Olayları karşı taraftan analiz edin   <br>  Bir sorunla veya durumla karşılaştığınızda onu kendi bakış açınızla veya perspektifinizle analiz etmeniz normaldir. Peki neden olaya bir de başka biriymişsiniz veya farklı bir konumdaymışsınız gibi bakmayı denemeyesiniz? Belki de bu, diğer seçenekleri de düşünmenize yardımcı olup süreci basitleştirebilir.

    Olayları karşı taraftan analiz edin
    Bir sorunla veya durumla karşılaştığınızda onu kendi bakış açınızla veya perspektifinizle analiz etmeniz normaldir. Peki neden olaya bir de başka biriymişsiniz veya farklı bir konumdaymışsınız gibi bakmayı denemeyesiniz? Belki de bu, diğer seçenekleri de düşünmenize yardımcı olup süreci basitleştirebilir.

  3. Sonuçları düşünmeyin <br>    Her karar yeni bir öngörü getirir; bir başka deyişle neler kazanacağınızı ve neler kaybedeceğinizi tahmin etmeye çalışırsınız. Neredeyse her zaman bizi çok mutlu edeceğine inandığımız seçeneği tercih ederiz. Ancak bu her durumda böyle değildir. Bir karar verme aşamasındayken kaybetmekten kaçınmak ve hata yapmaktan korkmak sizi çok fazla etkiliyor olabilir. Bu yüzden her bir seçeneğin iyi veya kötü, bir reaksiyonu olacağını unutmamalısınız.

    Sonuçları düşünmeyin
    Her karar yeni bir öngörü getirir; bir başka deyişle neler kazanacağınızı ve neler kaybedeceğinizi tahmin etmeye çalışırsınız. Neredeyse her zaman bizi çok mutlu edeceğine inandığımız seçeneği tercih ederiz. Ancak bu her durumda böyle değildir. Bir karar verme aşamasındayken kaybetmekten kaçınmak ve hata yapmaktan korkmak sizi çok fazla etkiliyor olabilir. Bu yüzden her bir seçeneğin iyi veya kötü, bir reaksiyonu olacağını unutmamalısınız.

  4. Gerektiğinde yardım isteyin <br>    Sizin adınıza kararlar almaları için başkalarına muhtaç olmakla hangi seçeneğin en iyi seçenek olduğunu bilemeyip başkalarından yardım istemek arasında çok büyük fark vardır. Birincisinde sorumluluk üstlenmezsiniz ve kendi sorununuz için bir çözüm düşünmezsiniz. İkincisinde ise bir ekip gibi hareket edersiniz ve yeni seçenekler düşünmek için beyninizi kullanırsınız. Genellikle fikirlerinizi netleştirmek ve doğru kararı vermek için ihtiyacınız olan şey üçüncü kişilerdir.

    Gerektiğinde yardım isteyin
    Sizin adınıza kararlar almaları için başkalarına muhtaç olmakla hangi seçeneğin en iyi seçenek olduğunu bilemeyip başkalarından yardım istemek arasında çok büyük fark vardır. Birincisinde sorumluluk üstlenmezsiniz ve kendi sorununuz için bir çözüm düşünmezsiniz. İkincisinde ise bir ekip gibi hareket edersiniz ve yeni seçenekler düşünmek için beyninizi kullanırsınız. Genellikle fikirlerinizi netleştirmek ve doğru kararı vermek için ihtiyacınız olan şey üçüncü kişilerdir.

  5. Amacınızdan korkmayın <br>    Önemli bir kararla karşı karşıya kaldıysanız öncelikle amacınızın ne olduğunu ve yapacağınız seçimin sizi o amaca doğru götürüp götürmeyeceğini düşünün.

    Amacınızdan korkmayın
    Önemli bir kararla karşı karşıya kaldıysanız öncelikle amacınızın ne olduğunu ve yapacağınız seçimin sizi o amaca doğru götürüp götürmeyeceğini düşünün.

  6. Karar verirken duygularınızı dikkate alın <br>    Daha iyi kararlar vermek için hislerinize de yer bırakın. Çoğu durumda duygular dikkat dağıtıcı rol oynarlar ama hangi yolu tercih etmeniz gerektiğini bilmediğinizde size yardımcı da olabilirler. Ayrıca kızgın, endişeli veya stresli hissederken yanlış karar verme ihtimaliniz artar. Bu nedenle duygularınız sizi gölgeleyebilirler. Öfke sizi düşünmeden hareket eden ve risk alan birine dönüştürebilir.

    Karar verirken duygularınızı dikkate alın
    Daha iyi kararlar vermek için hislerinize de yer bırakın. Çoğu durumda duygular dikkat dağıtıcı rol oynarlar ama hangi yolu tercih etmeniz gerektiğini bilmediğinizde size yardımcı da olabilirler. Ayrıca kızgın, endişeli veya stresli hissederken yanlış karar verme ihtimaliniz artar. Bu nedenle duygularınız sizi gölgeleyebilirler. Öfke sizi düşünmeden hareket eden ve risk alan birine dönüştürebilir.