İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

32 Yaşında Komaya Girdi 59 Yaşında Uyandı!

Munira Abdulla ismindeki bir kadın, 2018 yılında Almanya'da tedavi gördüğü hastanede uyanmayı başardı.

  1. 1991 yılında geçirdiği kazanın ardından komaya giren Munira Abdulla ismindeki bir kadın, 2018 yılında Almanya'da tedavi gördüğü hastanede uyanmayı başardı.

    1991 yılında geçirdiği kazanın ardından komaya giren Munira Abdulla ismindeki bir kadın, 2018 yılında Almanya'da tedavi gördüğü hastanede uyanmayı başardı.

  2. Bundan tam 27 yıl önce oğlunu okuldan almak için yola çıkan Munira Abdulla, eve dönüş sırasında geçirdiği bir trafik kazasında kafasına aldığı darbe nedeniyle komaya girmişti. 27 yıldır komada olan Abdulla, tıp dünyasında oldukça nadir görülen bir mucizeyi yaşatarak yeniden uyandı.

    Bundan tam 27 yıl önce oğlunu okuldan almak için yola çıkan Munira Abdulla, eve dönüş sırasında geçirdiği bir trafik kazasında kafasına aldığı darbe nedeniyle komaya girmişti. 27 yıldır komada olan Abdulla, tıp dünyasında oldukça nadir görülen bir mucizeyi yaşatarak yeniden uyandı.

  3. 2018 yılında yıl Almanya'da kaldığı hastanede uyanan Abdulla'nın oğlu Omar Webair, yaşadıklarını anlatırken hiçbir zaman pes etmediğini ve annesinin bir gün uyanmasını beklediğini söyledi. Annesinin hikayesini neden anlattığına da cevap veren Webair, "Annemin hikayesini paylaşıyorum çünkü benzer durumda olan insanlar sevdiklerinden ümitlerini kesmemeli; onları ölmüş gibi görmemeli." dedi.

    2018 yılında yıl Almanya'da kaldığı hastanede uyanan Abdulla'nın oğlu Omar Webair, yaşadıklarını anlatırken hiçbir zaman pes etmediğini ve annesinin bir gün uyanmasını beklediğini söyledi. Annesinin hikayesini neden anlattığına da cevap veren Webair, "Annemin hikayesini paylaşıyorum çünkü benzer durumda olan insanlar sevdiklerinden ümitlerini kesmemeli; onları ölmüş gibi görmemeli." dedi.

  4. Doktorlar ihtimal vermiyordu<br>  2012 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nden Almanya'ya giden Munira'nın uyanacağına doktorlar ihtimal vermiyordu. Ancak yine de bir dizi ameliyat geçirdi. Hareketsizlikten kısalan kol ve bacak kasları onarıldı, beyinsel durumunu iyileştirmek için ilaç tedavisi uygulandı.

    Doktorlar ihtimal vermiyordu
    2012 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nden Almanya'ya giden Munira'nın uyanacağına doktorlar ihtimal vermiyordu. Ancak yine de bir dizi ameliyat geçirdi. Hareketsizlikten kısalan kol ve bacak kasları onarıldı, beyinsel durumunu iyileştirmek için ilaç tedavisi uygulandı.

  5. Munira'nın oğlu Omar ise, yıllar sonra annesi ile iletişime geçmesini şu şekilde anlattı:  "Birinin ismimi söylediğini duydum ve uyandım. İsmimi söyleyen kişi annemdi. Evet, annem. Mutluluktan havalara uçtum. Yıllardır bu anın hayalini kuruyordum.

    Munira'nın oğlu Omar ise, yıllar sonra annesi ile iletişime geçmesini şu şekilde anlattı: "Birinin ismimi söylediğini duydum ve uyandım. İsmimi söyleyen kişi annemdi. Evet, annem. Mutluluktan havalara uçtum. Yıllardır bu anın hayalini kuruyordum.

  6. Öte yandan 27 yıllık komadan uyanan Munira zamanla daha fazla tepki verebilmeye başladı. Şu an acıyı hissedebiliyor ve kısa diyaloglara girebiliyor. Şu an Abu Dabi'de kaslarını güçlendirmek ve duruşunu düzeltmek için fizik tedavi ve çeşitli rehabilitasyonlar görüyor.

    Öte yandan 27 yıllık komadan uyanan Munira zamanla daha fazla tepki verebilmeye başladı. Şu an acıyı hissedebiliyor ve kısa diyaloglara girebiliyor. Şu an Abu Dabi'de kaslarını güçlendirmek ve duruşunu düzeltmek için fizik tedavi ve çeşitli rehabilitasyonlar görüyor.

  7. Uzmanlar ise, uzun yıllar komada kaldıktan sonra bilinci açılan hasta sayısının çok az olduğunu söylüyor. Ayrıca bu tip hastalar uyanabilseler bile iyileşme süreçleri çok uzun ve zorlu oluyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri, bilinci kapalı bir hastanın durumunda yaşanan değişiklikleri saptayabilmenin çok zor olduğuna dikkat çekiyor.

    Uzmanlar ise, uzun yıllar komada kaldıktan sonra bilinci açılan hasta sayısının çok az olduğunu söylüyor. Ayrıca bu tip hastalar uyanabilseler bile iyileşme süreçleri çok uzun ve zorlu oluyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri, bilinci kapalı bir hastanın durumunda yaşanan değişiklikleri saptayabilmenin çok zor olduğuna dikkat çekiyor.

  8. Koma sonrası bilinci açılan kişilerin çoğu, beyinlerine aldıkları hasar nedeniyle, hayatlarına ciddi sakatlıklarla devam etmek zorunda kalıyor.

    Koma sonrası bilinci açılan kişilerin çoğu, beyinlerine aldıkları hasar nedeniyle, hayatlarına ciddi sakatlıklarla devam etmek zorunda kalıyor.

  9. 19 yıl komada kalmıştı  <br>Örneğin 19 yaşında kaza geçiren Terry Wallis isminde bir adam, 19 yıl bitkisel hayata yakın bir durumda kaldıktan sonra iyileşmişti. Eski Formula 1 şampiyonu Michael Schumacher ise 2013'te Fransa'da kayak yaparken geçirdiği kazada kafasından yaralanmıştı. Schumacher altı ay yapay komada tutulduktan sonra İsviçre'deki evine sevk edilmişti.

    19 yıl komada kalmıştı
    Örneğin 19 yaşında kaza geçiren Terry Wallis isminde bir adam, 19 yıl bitkisel hayata yakın bir durumda kaldıktan sonra iyileşmişti. Eski Formula 1 şampiyonu Michael Schumacher ise 2013'te Fransa'da kayak yaparken geçirdiği kazada kafasından yaralanmıştı. Schumacher altı ay yapay komada tutulduktan sonra İsviçre'deki evine sevk edilmişti.