Mescid-İ Aksa Neden Tüm İnsanlık İçin Önemlidir?

Mescid-i Aksa'nın insanlık için önemi...

  1. Müslüman,Yahudi ve Hristiyanların inancına göre son derece kutsal bir mekan olarak kabul edilen 'Mescid-i Aksa', türkçede 'En uzak' anlamına gelir. Mekkeye en uzak camiyi çağrıştırır. Günümüzde en çok karıştırılan şeylerden birisi de Harem-i Şerif bölgesinde kalan 'Kubbet'us Sahra' ile 'Mescid-i Aksa'nın yeridir.

    Müslüman,Yahudi ve Hristiyanların inancına göre son derece kutsal bir mekan olarak kabul edilen 'Mescid-i Aksa', türkçede 'En uzak' anlamına gelir. Mekkeye en uzak camiyi çağrıştırır. Günümüzde en çok karıştırılan şeylerden birisi de Harem-i Şerif bölgesinde kalan 'Kubbet'us Sahra' ile 'Mescid-i Aksa'nın yeridir.

  2. Mescid-i Aksa olduğu zannedilen yapı, gerçekte Mescid-i Aksa'nın yan hizasındaki Kubbet'us Sahra'dır.

    Mescid-i Aksa olduğu zannedilen yapı, gerçekte Mescid-i Aksa'nın yan hizasındaki Kubbet'us Sahra'dır.

  3. Dikdörtgen şeklindeki bu cami Hz. Ömer (r.a) zamanında Kudüs fethinden sonra inşa edilmiş ve Emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan zamanında da genişletilmiştir.

    Dikdörtgen şeklindeki bu cami Hz. Ömer (r.a) zamanında Kudüs fethinden sonra inşa edilmiş ve Emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan zamanında da genişletilmiştir.

  4. Üzerinde altın kaplamaların bulunduğu Kubbet'us Sahra, bir dönemde Haçlılar tarafından işgal edilip kiliseye döndürülmüştür. Ardından Selahaddin Eyyubi, Kudüs'ü fethederek kiliseyi camiye çevirmiştir.

    Üzerinde altın kaplamaların bulunduğu Kubbet'us Sahra, bir dönemde Haçlılar tarafından işgal edilip kiliseye döndürülmüştür. Ardından Selahaddin Eyyubi, Kudüs'ü fethederek kiliseyi camiye çevirmiştir.

  5. KUBBET'US SAHRA'NIN İÇİNDEKİ MUALLAK TAŞI NEYİ İFADE EDİYOR?

    KUBBET'US SAHRA'NIN İÇİNDEKİ MUALLAK TAŞI NEYİ İFADE EDİYOR?

  6. 'Havada asılı duran kaya' anlamına gelen Hacer-i Muallak, Kubbet'us Sahra'nın ortasında bulunmaktadır. Bu taşa yönelik iki rivayet vardır. Birincisi, Peygamber Efendimiz (SAV)'in miraca yükselirken bu taşa adımını atarak, kayayla beraber yükselmesidir. Peygamber Efendimiz (SAV), taşa dönü ''Dur!'' demesiyle taşın havada asılı kalması ve kıyamete kadar o şekilde durmasıdır.

    'Havada asılı duran kaya' anlamına gelen Hacer-i Muallak, Kubbet'us Sahra'nın ortasında bulunmaktadır. Bu taşa yönelik iki rivayet vardır. Birincisi, Peygamber Efendimiz (SAV)'in miraca yükselirken bu taşa adımını atarak, kayayla beraber yükselmesidir. Peygamber Efendimiz (SAV), taşa dönü ''Dur!'' demesiyle taşın havada asılı kalması ve kıyamete kadar o şekilde durmasıdır.

  7. Diğeri ise, Hz. İbrahim (a.s)'ın oğlu İsmail'i kurban etmeye bu taşın üzerine yatırdığıdır.

    Diğeri ise, Hz. İbrahim (a.s)'ın oğlu İsmail'i kurban etmeye bu taşın üzerine yatırdığıdır.

  8. KUDÜS'TEKİ AĞLAMA DUVARI NEDİR? ORADA NE YAPILIYOR?

    KUDÜS'TEKİ AĞLAMA DUVARI NEDİR? ORADA NE YAPILIYOR?

  9. Osmanlı Devletinin Kudüs'ü fethetmesinden sonra Yahudilerin de ziyarette bulunabilmeleri için 'Ağlama Duvarı'nın tamirine izin vermişlerdi. Farklı bir inanç olmalarına rağmen kendilerine bu denli hoşgörüyle yaklaşan müslümanlar için Yahudiler, Ağlama Duvarının yanındaki müslüman evlerinin yıkılmasını istediler.

    Osmanlı Devletinin Kudüs'ü fethetmesinden sonra Yahudilerin de ziyarette bulunabilmeleri için 'Ağlama Duvarı'nın tamirine izin vermişlerdi. Farklı bir inanç olmalarına rağmen kendilerine bu denli hoşgörüyle yaklaşan müslümanlar için Yahudiler, Ağlama Duvarının yanındaki müslüman evlerinin yıkılmasını istediler.

  10. Bu sebepten dolayı araları bozulan Müslümanlar ile Yahudiler, çözüm için BM'ye başvurdu. BM, ağlama duvarının Müslümanların hakimiyetinde olduğuna kaarar verdi. Bu durum Yahudilerin işie gelmeyince hırs yapıp Kudüs'ü işgal etmeye çalıştılar.

    Bu sebepten dolayı araları bozulan Müslümanlar ile Yahudiler, çözüm için BM'ye başvurdu. BM, ağlama duvarının Müslümanların hakimiyetinde olduğuna kaarar verdi. Bu durum Yahudilerin işie gelmeyince hırs yapıp Kudüs'ü işgal etmeye çalıştılar.

  11. Ancak, önlerinde Mescid-i Aksa ve Kubbet'us Sahra gibi iki önemli engel vardı. İnanışlarına göre, mabetlerini yapmaları için eski ölçülerde olması ve bu iki kutsal mekanın yıkılması gerekiyordu.

    Ancak, önlerinde Mescid-i Aksa ve Kubbet'us Sahra gibi iki önemli engel vardı. İnanışlarına göre, mabetlerini yapmaları için eski ölçülerde olması ve bu iki kutsal mekanın yıkılması gerekiyordu.

  12. Şuan günümüzde çıkan İsrail'in Filistinlilere zulmetmelerinin asıl nedeni de bundan kaynaklanıyor.

    Şuan günümüzde çıkan İsrail'in Filistinlilere zulmetmelerinin asıl nedeni de bundan kaynaklanıyor.

  13. Yahudiler her yıl Süleyman Mabedi’nin yıkılış yıl dönümünde Ağlama Duvarı’nda dua ederler.

    Yahudiler her yıl Süleyman Mabedi’nin yıkılış yıl dönümünde Ağlama Duvarı’nda dua ederler.