Osmanlı'nın Unuttuğumuz Adetleri

İşte Osmanlı'nın unuttuğumuz adetleri...

  1. Osmanlı zamanından bize miras kalan ancak uygulamadığımız bazı adetler vardır. Medeniyetin İmparotorluğu Osmanlı'dan bize kalanları sizler için araştırdık. İşte Osmanlı'nın unuttuğumuz  adetleri...

    Osmanlı zamanından bize miras kalan ancak uygulamadığımız bazı adetler vardır. Medeniyetin İmparotorluğu Osmanlı'dan bize kalanları sizler için araştırdık. İşte Osmanlı'nın unuttuğumuz adetleri...

  2. MERDİVENDE YÜRÜME    Osmanlı zamanında erkekler kadın merdiven çıakrken erkekler kadınların arasından çıkarlarmış. Bunun nedeni de kadın düşerse erkeke tutsun diyedir. İnerkende tam tersi yapılır. İnerken erkekler önden inerler.

    MERDİVENDE YÜRÜME Osmanlı zamanında erkekler kadın merdiven çıakrken erkekler kadınların arasından çıkarlarmış. Bunun nedeni de kadın düşerse erkeke tutsun diyedir. İnerkende tam tersi yapılır. İnerken erkekler önden inerler.

  3. SOKAK ADABI    Sokakta küçükler her zaman büyüklerin arkalarından yürüler. Bu hem bir edeptir hem de büyüğü örnek alma sözünün tamamlanışıdır.

    SOKAK ADABI Sokakta küçükler her zaman büyüklerin arkalarından yürüler. Bu hem bir edeptir hem de büyüğü örnek alma sözünün tamamlanışıdır.

  4. KAHVE İKRAMI    Eve gelen misafire mutlaka kahve ikram edilirdi. Kahvenin yanında da su verilirdi. Eğer misafir önce su alırsa açtır demektir. Ancak kahveyi alırsa tok olduğundan sofra kurulmaz.

    KAHVE İKRAMI Eve gelen misafire mutlaka kahve ikram edilirdi. Kahvenin yanında da su verilirdi. Eğer misafir önce su alırsa açtır demektir. Ancak kahveyi alırsa tok olduğundan sofra kurulmaz.

  5. ÇİÇEKLERİN ANLAMI    İnsanlar sokakta yürüken etraflarına bakarlar bir evin önünde sarı çiçekler varsa o evde hasta var demektir. Bu yüzden insanlar geçerken sessiz olur.

    ÇİÇEKLERİN ANLAMI İnsanlar sokakta yürüken etraflarına bakarlar bir evin önünde sarı çiçekler varsa o evde hasta var demektir. Bu yüzden insanlar geçerken sessiz olur.

  6. RAMAZAN ADABI    Osmanlı'da en hareketli zamanalr Ramazan ayıdır. Normal günümüzde her ne kadar dinlenmek  için herkes evlerine çekilsede Osmanlı da bu ay sokakalar tıklık tıklım olur. Herkes eş dost akrabanın yanı ısra tanımadıklarıyla da sokak sofraları kurar. İftar ve sahuru berbaer yaparlardı.

    RAMAZAN ADABI Osmanlı'da en hareketli zamanalr Ramazan ayıdır. Normal günümüzde her ne kadar dinlenmek için herkes evlerine çekilsede Osmanlı da bu ay sokakalar tıklık tıklım olur. Herkes eş dost akrabanın yanı ısra tanımadıklarıyla da sokak sofraları kurar. İftar ve sahuru berbaer yaparlardı.

  7. KIZ İSTEME     Kız isteme sırasında da gelene rkeğin namaz kılıp kılmadığı dizlerindeki ize bakarak anlarlardı.

    KIZ İSTEME Kız isteme sırasında da gelene rkeğin namaz kılıp kılmadığı dizlerindeki ize bakarak anlarlardı.

  8. BAYRAM GELENEKLERİ    Arife gününden itibaren çocuklar yeni kıyafetlerle sokaklarda dolaşırdı. Bu da güzel bir bayram olacağının habercisi olurdu.

    BAYRAM GELENEKLERİ Arife gününden itibaren çocuklar yeni kıyafetlerle sokaklarda dolaşırdı. Bu da güzel bir bayram olacağının habercisi olurdu.

  9. SARIKLAR    Sarıkların şekilleri ve boyutlarına göre sınıf ayrımı vardı.

    SARIKLAR Sarıkların şekilleri ve boyutlarına göre sınıf ayrımı vardı.

  10. KAPI TOKMAKLARI    Osmanlı kadın ve erkek durumuna en dikkat çeken medeniyetlerden biridir. Bunun göstergelerindne biride kapı tokmakalrıdır. İnce bir ses geliyorsa kapıdan bu bi kadın misafir olduğunu ve kapının kadının açabileceği anlamına geliyordu. ANcak sert bir ses geliyorsa bu erkek bir misafirin olduğunu ve kapının evde varsa bir erkeğin açması gerektiğini gösterirdi.

    KAPI TOKMAKLARI Osmanlı kadın ve erkek durumuna en dikkat çeken medeniyetlerden biridir. Bunun göstergelerindne biride kapı tokmakalrıdır. İnce bir ses geliyorsa kapıdan bu bi kadın misafir olduğunu ve kapının kadının açabileceği anlamına geliyordu. ANcak sert bir ses geliyorsa bu erkek bir misafirin olduğunu ve kapının evde varsa bir erkeğin açması gerektiğini gösterirdi.