İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mutfak Aletlerinden Pratik Çözümler

Mutfak aletlerinden pratik çözümler

  1. Mutfakta işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en mantıklı şeylerden biri her zaman elinizin altında olan mutfak aletlerini farklı amaçlarla kullanmaya çalışmak. Donmuş eti eritmek için alüminyum tencerelerinizden, limon sıkmak için mikrodalga fırınınızdan faydalanabileceğinizi söylesek inanmazsınız ama doğru. Nasıl mı? İşte tüm ipuçları…

    Mutfakta işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en mantıklı şeylerden biri her zaman elinizin altında olan mutfak aletlerini farklı amaçlarla kullanmaya çalışmak. Donmuş eti eritmek için alüminyum tencerelerinizden, limon sıkmak için mikrodalga fırınınızdan faydalanabileceğinizi söylesek inanmazsınız ama doğru. Nasıl mı? İşte tüm ipuçları…

  2. Muffin tepsisi porsiyonluk omletler yapmak için çok işe yarar. Tek yapmanız gereken yumurtaları gözlere kırıp üstlerine dilediğiniz malzemeleri eklemek ardından fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirmek. Böylece kahvaltıda herkes farklı bir omlet yiyebilir ama hepsini tek teki pişirmekle uğraşmazsınız.

    Muffin tepsisi porsiyonluk omletler yapmak için çok işe yarar. Tek yapmanız gereken yumurtaları gözlere kırıp üstlerine dilediğiniz malzemeleri eklemek ardından fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirmek. Böylece kahvaltıda herkes farklı bir omlet yiyebilir ama hepsini tek teki pişirmekle uğraşmazsınız.

  3. Muffin tepsinizi tart kalıpları ya da küçük yenebilir kaseler yapmak için de kullanabilirsiniz. Şekerli kurabiye hamurunu ince açıp tepsinin deliklerinden biraz büyük yuvarlaklar kesmeniz yeterli. Muffin tepsisini tersi geçirip hamurları gözlerin üstlerine yerleştirdiğinizde minik kaseleriniz hazır. Fırında pişirmeniz yeterli.

    Muffin tepsinizi tart kalıpları ya da küçük yenebilir kaseler yapmak için de kullanabilirsiniz. Şekerli kurabiye hamurunu ince açıp tepsinin deliklerinden biraz büyük yuvarlaklar kesmeniz yeterli. Muffin tepsisini tersi geçirip hamurları gözlerin üstlerine yerleştirdiğinizde minik kaseleriniz hazır. Fırında pişirmeniz yeterli.

  4. Elinizden sarımsak ve soğan kokusunu çıkarmak için çelik evyenizden faydalanın. Ellerinizi ve parmaklarınızı evyenin kenarına sürtmeniz yeterli. Bu alan düz ve köşeli olduğu için özellikle parmaklarınızın aralarındaki kokuyu kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

    Elinizden sarımsak ve soğan kokusunu çıkarmak için çelik evyenizden faydalanın. Ellerinizi ve parmaklarınızı evyenin kenarına sürtmeniz yeterli. Bu alan düz ve köşeli olduğu için özellikle parmaklarınızın aralarındaki kokuyu kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

  5. Çatallarınızın dişleri yamulduysa hiç üzülmeyin. Özellikle dıştaki iki diş yamulduysa bu çatalı vişnelerin ve kirazların çekirdeklerini çıkarmak için kullanabilirsiniz. Çatalın ucunu meyveye batırıp döndürdüğünüzde çekirdekler kolayca çıkacaktır.

    Çatallarınızın dişleri yamulduysa hiç üzülmeyin. Özellikle dıştaki iki diş yamulduysa bu çatalı vişnelerin ve kirazların çekirdeklerini çıkarmak için kullanabilirsiniz. Çatalın ucunu meyveye batırıp döndürdüğünüzde çekirdekler kolayca çıkacaktır.

  6. Tepsileri yağlarken ellerinizin de yağlanmasını istemiyorsanız küçük sandviç poşetlerinden faydalabilirsiniz. Poşeti elinize geçirin. Tereyağını da avcunuza alıp tepsinizi dilediğiniz gibi yağlayın. Ardından poşeti ters döndürüp çıkarın ve atın. Elleriniz temiz kalacak, tepsiniz ise olması gerektiği gibi yağlı olacak.

    Tepsileri yağlarken ellerinizin de yağlanmasını istemiyorsanız küçük sandviç poşetlerinden faydalabilirsiniz. Poşeti elinize geçirin. Tereyağını da avcunuza alıp tepsinizi dilediğiniz gibi yağlayın. Ardından poşeti ters döndürüp çıkarın ve atın. Elleriniz temiz kalacak, tepsiniz ise olması gerektiği gibi yağlı olacak.

  7. Kıyma makineniz makarna yapmak için de çok işe yarar. Tek yapmanız gereken bıçaklı kısmını çıkarıp haznesine et yerine hamur koymak. Kolu çevirdiğinizde dilediğiniz kalınlık ve uzunlukta makarnaları kolayca yapabileceksiniz.

    Kıyma makineniz makarna yapmak için de çok işe yarar. Tek yapmanız gereken bıçaklı kısmını çıkarıp haznesine et yerine hamur koymak. Kolu çevirdiğinizde dilediğiniz kalınlık ve uzunlukta makarnaları kolayca yapabileceksiniz.

  8. Buzluk poşetlerini yiyecek saklamak için kullanmanın yanı sıra tek kullanımlık krema poşeti olarak da faydalanabilirsiniz. Hatta una, yumurtaya ve galeta ununa bulamanız gereken kızartmaları yaparken de bu malzemeleri ayrı ayrı poşetlere doldurup ortalığı kirletmeden yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

    Buzluk poşetlerini yiyecek saklamak için kullanmanın yanı sıra tek kullanımlık krema poşeti olarak da faydalanabilirsiniz. Hatta una, yumurtaya ve galeta ununa bulamanız gereken kızartmaları yaparken de bu malzemeleri ayrı ayrı poşetlere doldurup ortalığı kirletmeden yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

  9. Döküm tavanızı karabiber öğütmek için kullanabilirsiniz. Biber tanelerini kesme tahtanızın üzerine koyup üstlerine birkaç kez tavayla vurun. Ardından toz haline gelene kadar tavanın tabanını biberlere sürtün. Bu işlemi ne kadar uzun süre yaparsanız biberleriniz o kadar ince olur. Aynı işlemi başka tohum baharatlara da yapabilirsiniz.

    Döküm tavanızı karabiber öğütmek için kullanabilirsiniz. Biber tanelerini kesme tahtanızın üzerine koyup üstlerine birkaç kez tavayla vurun. Ardından toz haline gelene kadar tavanın tabanını biberlere sürtün. Bu işlemi ne kadar uzun süre yaparsanız biberleriniz o kadar ince olur. Aynı işlemi başka tohum baharatlara da yapabilirsiniz.

  10. Benmari işlemi yapmanız gerekiyorsa önce alttaki tencerenin tabanına bir havlu yerleştirin ardından suyu koyun. Suyun kaynayıp kenarlardan taşmasını önleyen bu teknik her seferinde işinize yarar.

    Benmari işlemi yapmanız gerekiyorsa önce alttaki tencerenin tabanına bir havlu yerleştirin ardından suyu koyun. Suyun kaynayıp kenarlardan taşmasını önleyen bu teknik her seferinde işinize yarar.

  11. Nalburlarda satılan boya kazıyıcı spatulaları mutfaklarınızda da kullanabilirsiniz. Tencere tavaları kazımaktan çikolata temperlemeye kadar birçok işte bu spatulalar çok işe yarar.

    Nalburlarda satılan boya kazıyıcı spatulaları mutfaklarınızda da kullanabilirsiniz. Tencere tavaları kazımaktan çikolata temperlemeye kadar birçok işte bu spatulalar çok işe yarar.

  12. Küçük malzemeleri kızartırken metal süzgeçten ya da ufak bir porselen kapaktan faydalanın. Böylece yağın içinde kaybolmalarını ya da fazla kızarmalarını önlemiş olursunuz.

    Küçük malzemeleri kızartırken metal süzgeçten ya da ufak bir porselen kapaktan faydalanın. Böylece yağın içinde kaybolmalarını ya da fazla kızarmalarını önlemiş olursunuz.

  13. Bisküvi, ceviz gibi şeyleri ezip toz haline getirmek için merdanenizi kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kullanacağınız malzemeyi bir naylon poşete yerleştirip ardından dilediğiniz büyüklüğe gelene kadar merdaneyle üstlerinden geçmek.

    Bisküvi, ceviz gibi şeyleri ezip toz haline getirmek için merdanenizi kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kullanacağınız malzemeyi bir naylon poşete yerleştirip ardından dilediğiniz büyüklüğe gelene kadar merdaneyle üstlerinden geçmek.

  14. Mutfak maşalarını şişe ya da kavanoz açacağı olarak da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken maşayla kapağı tutup çevirmek.

    Mutfak maşalarını şişe ya da kavanoz açacağı olarak da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken maşayla kapağı tutup çevirmek.

  15. Baharatlarınızı öğütmek için kahve öğütücüsünden de faydalanabilirsiniz. Taze öğüttüğünüz baharatların hem lezzeti ve aroması daha kuvvetli olur hem de besin değerleri daha yüksek olur. Aynı şeyi ketentohumu gibi başka tohumlar için de yapabilirsiniz.

    Baharatlarınızı öğütmek için kahve öğütücüsünden de faydalanabilirsiniz. Taze öğüttüğünüz baharatların hem lezzeti ve aroması daha kuvvetli olur hem de besin değerleri daha yüksek olur. Aynı şeyi ketentohumu gibi başka tohumlar için de yapabilirsiniz.

  16. Eğer sarımsak ezeceğiniz ya da havanınız yoksa sarımsakları soyup bir alüminyum folyoya sardıktan sonra bir konserve kutusu ya da kavanoz yardımıyla kolayca ezebilirsiniz.

    Eğer sarımsak ezeceğiniz ya da havanınız yoksa sarımsakları soyup bir alüminyum folyoya sardıktan sonra bir konserve kutusu ya da kavanoz yardımıyla kolayca ezebilirsiniz.

  17. Buz kalıplarınızı pesto sosu, domates sosu ya da et suyu gibi malzemelerinizi dondurmak için kullanabilirsiniz. Hatta ev yapımı bebek mamalarınızı bile bu şekilde saklayabilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olduğunda birkaç küpü kolayca çıkarıp dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

    Buz kalıplarınızı pesto sosu, domates sosu ya da et suyu gibi malzemelerinizi dondurmak için kullanabilirsiniz. Hatta ev yapımı bebek mamalarınızı bile bu şekilde saklayabilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olduğunda birkaç küpü kolayca çıkarıp dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

  18. İnce bulguru kabarttığınızda yumuşacık olmasını istiyorsanız tepsi kullanın. Tepsinin dibine bulguru ince bir tabaka halinde yayıp üzerine su gezdirin. Üzerini kapatıp birkaç dakika beklediğinizde kasedekine kıyasla çok daha tane tane kabarmış bir bulgur elde edeceksiniz.

    İnce bulguru kabarttığınızda yumuşacık olmasını istiyorsanız tepsi kullanın. Tepsinin dibine bulguru ince bir tabaka halinde yayıp üzerine su gezdirin. Üzerini kapatıp birkaç dakika beklediğinizde kasedekine kıyasla çok daha tane tane kabarmış bir bulgur elde edeceksiniz.

  19. Makarna servisi yaparken et kesme çatalınızdan faydalanabilirsiniz. Sağ elinize bu çatalı, sol elinize ise büyük bir kaşığı alıp çatalı makarnanın içinde döndürerek o restoranlarda gördüğünüz kasenin ortasındaki kuş yuvası gibi makarna toplarını kolayca hazırlayabilirsiniz.

    Makarna servisi yaparken et kesme çatalınızdan faydalanabilirsiniz. Sağ elinize bu çatalı, sol elinize ise büyük bir kaşığı alıp çatalı makarnanın içinde döndürerek o restoranlarda gördüğünüz kasenin ortasındaki kuş yuvası gibi makarna toplarını kolayca hazırlayabilirsiniz.

  20. Eğer bir oklavanız ya da merdaneniz yoksa hamur açmak için cam şişelerden faydalanabilirsiniz. Ancak varsa üzerinden etiketini çıkarmayı ve içine soğuk su doldurmayı unutmayın. Bu özellikle çok ince açılması gerekmeyen kurabiye, tart gibi yağlı hamurlar için faydalı bir fikirdir.

    Eğer bir oklavanız ya da merdaneniz yoksa hamur açmak için cam şişelerden faydalanabilirsiniz. Ancak varsa üzerinden etiketini çıkarmayı ve içine soğuk su doldurmayı unutmayın. Bu özellikle çok ince açılması gerekmeyen kurabiye, tart gibi yağlı hamurlar için faydalı bir fikirdir.