İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tarihte En Eski Hayvan İzleri Keşfedildi Tam 550 Milyon Yıllık

ÇİN'de 2018 yılında bulunan ve Ediakara döneminden kalan böcek benzeri bir canlıya ait ayak izlerinin yakınlarında yeni fosiller bulundu. Bulunanlar, şimdiye kadar görülmüş en eski hayvan izleriydi.

  1. ÇİN'de 2018 yılında bulunan ve Ediakara döneminden kalan böcek benzeri bir canlıya ait ayak izlerinin yakınlarında yeni fosiller bulundu. Bulunanlar, şimdiye kadar görülmüş en eski hayvan izleriydi.

    ÇİN'de 2018 yılında bulunan ve Ediakara döneminden kalan böcek benzeri bir canlıya ait ayak izlerinin yakınlarında yeni fosiller bulundu. Bulunanlar, şimdiye kadar görülmüş en eski hayvan izleriydi.

  2. Çin'in doğusunda yer alan Yiling şehrinde, birden fazla kaya tabakasının arasında Yilingia spiciformis'in (dikenli Yiling böceği) fosilleşmiş kalıntıları ve izleri keşfedildi. Keşfediler fosillerin 635 - 541 milyon yıl önceye dayandığı saptandı.

    Çin'in doğusunda yer alan Yiling şehrinde, birden fazla kaya tabakasının arasında Yilingia spiciformis'in (dikenli Yiling böceği) fosilleşmiş kalıntıları ve izleri keşfedildi. Keşfediler fosillerin 635 - 541 milyon yıl önceye dayandığı saptandı.

  3. Fosiller 2018'de keşfedilen, yine Ediakara döneminden kalan böcek-benzeri bir canlıya ait ayak izlerinin yakınlarında bulundu. Ancak o hayvanın gövdesi fosilleşmemişti. Yeni keşfedilen segmentli yapıya sahip simetrik (bilateryan olarak da bilinen) canlıların kökenleri, hayvanların erken evriminde, çoğu hayvanın ve insanların evrimine giden yolu açan anıtsal bir adım.

    Fosiller 2018'de keşfedilen, yine Ediakara döneminden kalan böcek-benzeri bir canlıya ait ayak izlerinin yakınlarında bulundu. Ancak o hayvanın gövdesi fosilleşmemişti. Yeni keşfedilen segmentli yapıya sahip simetrik (bilateryan olarak da bilinen) canlıların kökenleri, hayvanların erken evriminde, çoğu hayvanın ve insanların evrimine giden yolu açan anıtsal bir adım.

  4. Kambriyen patlaması sırasında oluşmuş olabilir: Bu iki keşfin öncesinde, yani uzun süredir, bilateryanların yaklaşık 541 ila 510 milyon yıl önce, birçok hayvanın fosilleşmiş kalıntılarının dayandığı Kambriyen patlaması sırasında oluştuğuna inanılıyordu.

    Kambriyen patlaması sırasında oluşmuş olabilir: Bu iki keşfin öncesinde, yani uzun süredir, bilateryanların yaklaşık 541 ila 510 milyon yıl önce, birçok hayvanın fosilleşmiş kalıntılarının dayandığı Kambriyen patlaması sırasında oluştuğuna inanılıyordu.

  5. Unutulmaz bir iz: Virgina Tech Bilim Üniversitesi'nde yerbilimleri profesörü ve makalenin baş araştırmacısı Şuhay Şiao konu hakkında, “Bu keşif, segmentli ve hareketli hayvanların 550 milyon yıl önce evrimleştiğini gösteriyor. Hareketlilik, hayvanların Dünya üzerinde hem gerçek anlamda hem de mecazen unutulmaz bir iz bırakmalarını mümkün kıldı” dedi.

    Unutulmaz bir iz: Virgina Tech Bilim Üniversitesi'nde yerbilimleri profesörü ve makalenin baş araştırmacısı Şuhay Şiao konu hakkında, “Bu keşif, segmentli ve hareketli hayvanların 550 milyon yıl önce evrimleştiğini gösteriyor. Hareketlilik, hayvanların Dünya üzerinde hem gerçek anlamda hem de mecazen unutulmaz bir iz bırakmalarını mümkün kıldı” dedi.

  6. 10 cm uzunluğunda: Bu son keşfedilen izleri bırakan hayvan, kırkayak gibi görünüyordu ve yaklaşık 6 milimetre genişliğinde, 10 santimetre uzunluğundaydı. Çamurlu bir okyanus tabanına sürünmüş ve yol boyunca dinlenmişti; ardında yaklaşık 60 santimetre uzunlukta bir iz bırakmıştı.

    10 cm uzunluğunda: Bu son keşfedilen izleri bırakan hayvan, kırkayak gibi görünüyordu ve yaklaşık 6 milimetre genişliğinde, 10 santimetre uzunluğundaydı. Çamurlu bir okyanus tabanına sürünmüş ve yol boyunca dinlenmişti; ardında yaklaşık 60 santimetre uzunlukta bir iz bırakmıştı.

  7. Araştırmacılar canlının 50 ya da daha fazla vücut bölümünden, sırt, karın, baş ve kuyruktan oluştuğunu belirtiyor.

    Araştırmacılar canlının 50 ya da daha fazla vücut bölümünden, sırt, karın, baş ve kuyruktan oluştuğunu belirtiyor.

  8. Bir şeyden kaçıyor olabilirmiş: Bulgu aynı zamanda hayvanlar arasında karar verme yetisinin ne olabileceğinin de ilk örneğine işaret ediyor. Canlının bir şeyden kaçmaya ya da bir şeye yaklaşmaya çalıştığını gösteren iz, hayvanın kompleks bir merkezi sinir sistemi olabileceği fikrini uyandırıyor.

    Bir şeyden kaçıyor olabilirmiş: Bulgu aynı zamanda hayvanlar arasında karar verme yetisinin ne olabileceğinin de ilk örneğine işaret ediyor. Canlının bir şeyden kaçmaya ya da bir şeye yaklaşmaya çalıştığını gösteren iz, hayvanın kompleks bir merkezi sinir sistemi olabileceği fikrini uyandırıyor.