"Anne Terliği" Bile Yedi

"Aman ağzımızın tadı kaçmasın..." Bu replik Türkiye'de TV tarihinin en uzun süre yayında kalan ve çok izlenen dizilerinden biriyle özdeşleşmişti.

  1. Dizi final yapalı 9 yıl oluyor ama hala ne o yapım unutuldu ne de hafızalara kazınan bu replikler.

    Dizi final yapalı 9 yıl oluyor ama hala ne o yapım unutuldu ne de hafızalara kazınan bu replikler.

  2. Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden uyarlanan Yaprak Dökümü'nün ekran serüveni başladığında takvimler 13 Eylül 2005'i gösteriyordu. Dizi 29 Aralık 2010'da final yaptı. Sonra tekrar bölümleri yayınlandı ve yine izlenme rekorları kırdı.

    Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden uyarlanan Yaprak Dökümü'nün ekran serüveni başladığında takvimler 13 Eylül 2005'i gösteriyordu. Dizi 29 Aralık 2010'da final yaptı. Sonra tekrar bölümleri yayınlandı ve yine izlenme rekorları kırdı.

  3. Güntekin'in, 1930 yılında yayınlanan ve modernleşme sürecindeki toplumun yaşadığı sancıları bir aile ekseninde anlatan eserinden uyarlanan dizi usta oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyordu. Tecrübeli yıldızlar "oyunculuklarını konuşturdu" gençler de kariyerlerinde sağlam bir basamağa adım atmış oldu.

    Güntekin'in, 1930 yılında yayınlanan ve modernleşme sürecindeki toplumun yaşadığı sancıları bir aile ekseninde anlatan eserinden uyarlanan dizi usta oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyordu. Tecrübeli yıldızlar "oyunculuklarını konuşturdu" gençler de kariyerlerinde sağlam bir basamağa adım atmış oldu.

  4. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen unutulmazlar arasına giren dizinin ana kahramanı Tekin ailesi ve diğer unutulmaz karakterleri bir hatırlayalım istedik.

    Aradan bunca yıl geçmesine rağmen unutulmazlar arasına giren dizinin ana kahramanı Tekin ailesi ve diğer unutulmaz karakterleri bir hatırlayalım istedik.

  5. Yaprak Dökümü'nde ailenin babası Ali Rıza Tekin rolüyle ekrana geldi Ergün.Her bölümde oyunculuk konusundaki deneyimini kelimenin tam anlamıyla "konuşturdu." Dizinin final bölümünde, elindeki bir kırmızı gül ile son nefesini verdiği sahnede milyonlarca kişi ekran karşısında gözyaşı döktü.

    Yaprak Dökümü'nde ailenin babası Ali Rıza Tekin rolüyle ekrana geldi Ergün.Her bölümde oyunculuk konusundaki deneyimini kelimenin tam anlamıyla "konuşturdu." Dizinin final bölümünde, elindeki bir kırmızı gül ile son nefesini verdiği sahnede milyonlarca kişi ekran karşısında gözyaşı döktü.

  6. Ergün, dizinin ardından Görünmeyen, Koyverdin Gittin Beni adlı sinema filmleriyle Gün Akşam oldu ve Bana Sevmeyi Anlat adlı diziler için kamera karşısına geçti.

    Ergün, dizinin ardından Görünmeyen, Koyverdin Gittin Beni adlı sinema filmleriyle Gün Akşam oldu ve Bana Sevmeyi Anlat adlı diziler için kamera karşısına geçti.

  7. Dizinin, milyonlarca kişinin hafızasına yerleşen en ünlü repliği onun dudaklarından dökülüyordu: "Aman ağzımızın tadı kaçmasın."    Ailenin annesi Hayriye Hanım'ı Güven Hokna canlandırıyordu.

    Dizinin, milyonlarca kişinin hafızasına yerleşen en ünlü repliği onun dudaklarından dökülüyordu: "Aman ağzımızın tadı kaçmasın." Ailenin annesi Hayriye Hanım'ı Güven Hokna canlandırıyordu.

  8. O da tıpkı Halil Ergün gibi, oyunculuk konusunda yılların getirdiği deneyimle kamera karşısında karakterine hayat verdi. Hokna, bu dizinin ardıdan Sensiz Olmaz, Huzur Sokağı, Sen Benimsin, Bana Sevmeyi Anlat ve Bahtiyar Ölmez adlı dizilerde rol aldı.

    O da tıpkı Halil Ergün gibi, oyunculuk konusunda yılların getirdiği deneyimle kamera karşısında karakterine hayat verdi. Hokna, bu dizinin ardıdan Sensiz Olmaz, Huzur Sokağı, Sen Benimsin, Bana Sevmeyi Anlat ve Bahtiyar Ölmez adlı dizilerde rol aldı.

  9. Dizide Ali Rıza Bey ile Hayriye Hanım'ın en küçük kızı Ayşe'yi Şebnem Ceceli canlandırıyordu. Bugün 18 yaşında olan Ceceli, bazı reklam filmlerinde rol aldı.

    Dizide Ali Rıza Bey ile Hayriye Hanım'ın en küçük kızı Ayşe'yi Şebnem Ceceli canlandırıyordu. Bugün 18 yaşında olan Ceceli, bazı reklam filmlerinde rol aldı.

  10. Artık bir genç kız olan Şebnem Ceceli eğitim hayatına ağırlık veriyor son dönemde.

    Artık bir genç kız olan Şebnem Ceceli eğitim hayatına ağırlık veriyor son dönemde.

  11. Gelelim Ali Rıza Bey ile Hayriye Hanım'ın büyük kızı Fikret'e. Daha doğrusu onu canlandıran Bennu Yıldırımlar'a. Deneyimli oyuncu dizinin final yapmasından sonra da kariyerine hızla devam etti.    Gökten Üç Elma Düştü, Kars Öyküleri, Ağustos Böcekleri ve Karıncalar, Ahlat Ağacı gibi sinema filmlerinde kamera karşısına geçti. Bunun yanı sıra Umutsuz Ev Kadınları, Altınsoylar gibi dizilerde oynadı. Bennu Yıldırımlar şu sıralarda Kadın dizisi için kamera karşısına geçiyor.

    Gelelim Ali Rıza Bey ile Hayriye Hanım'ın büyük kızı Fikret'e. Daha doğrusu onu canlandıran Bennu Yıldırımlar'a. Deneyimli oyuncu dizinin final yapmasından sonra da kariyerine hızla devam etti. Gökten Üç Elma Düştü, Kars Öyküleri, Ağustos Böcekleri ve Karıncalar, Ahlat Ağacı gibi sinema filmlerinde kamera karşısına geçti. Bunun yanı sıra Umutsuz Ev Kadınları, Altınsoylar gibi dizilerde oynadı. Bennu Yıldırımlar şu sıralarda Kadın dizisi için kamera karşısına geçiyor.

  12. Ailenin diğer kızı Leyla'yı oynayan Gökçe Bahadır da bu yapımdaki performansıyla kariyerinde epey hızlı yol kat etti. Birçok kişi onu Hayat Bilgisi dizisindeki karakteriyle hatırlarken onun yerini Leyla karakteri aldı.     Bahadır, Yaprak Dökümü'nün ardından Sensiz Olmaz adlı bir dizide rol aldı. Dedemin İnsanları adlı sinema filminin yanı sıra Kayıp Şehir, Aramızda Kalsın, Hatırla Gönül, Ufak Tefek Cinayetler, Bahadır'ın kamera karşısına geçtiği diğer yapımlar.

    Ailenin diğer kızı Leyla'yı oynayan Gökçe Bahadır da bu yapımdaki performansıyla kariyerinde epey hızlı yol kat etti. Birçok kişi onu Hayat Bilgisi dizisindeki karakteriyle hatırlarken onun yerini Leyla karakteri aldı. Bahadır, Yaprak Dökümü'nün ardından Sensiz Olmaz adlı bir dizide rol aldı. Dedemin İnsanları adlı sinema filminin yanı sıra Kayıp Şehir, Aramızda Kalsın, Hatırla Gönül, Ufak Tefek Cinayetler, Bahadır'ın kamera karşısına geçtiği diğer yapımlar.

  13. Fahriye Evcen için bu dizinin bambaşka bir önemi var. Çünkü dizide canlandırdığı Necla karakteri ona bambaşka bir hayatın kapılarını açtı.    Oya Aydoğan tarafından bir TV programında keşfedilen Evcen, daha önce Asla Unutma ve Hasret adlı dizilerde oynadı. Ama asıl büyük çıkışını Yaprak Dökümü'ne borçlu.    Evcen bu dizinin ardından birçok sinema filmi ve TV dizisinin yanı sıra reklam filmlerinde de rol aldı. Dönemin en gözde aktörlerinden Burak Özçivit ile evlenen Evcen kısa bir süre önce anne oldu.

    Fahriye Evcen için bu dizinin bambaşka bir önemi var. Çünkü dizide canlandırdığı Necla karakteri ona bambaşka bir hayatın kapılarını açtı. Oya Aydoğan tarafından bir TV programında keşfedilen Evcen, daha önce Asla Unutma ve Hasret adlı dizilerde oynadı. Ama asıl büyük çıkışını Yaprak Dökümü'ne borçlu. Evcen bu dizinin ardından birçok sinema filmi ve TV dizisinin yanı sıra reklam filmlerinde de rol aldı. Dönemin en gözde aktörlerinden Burak Özçivit ile evlenen Evcen kısa bir süre önce anne oldu.

  14. Gelelim Tekin ailesinin erkek çocuğuna. Şevket karakterine Caner Kurtaran hayat verdi uzun süre. Fakat özel hayatında yaşadığı talihsizlikler nedeniyle diziden ayrıldı. Sonra tekrar kamera karşısına geçmeye başladı.    Kurtaran, Aşk ve Ceza; Çırağan Baskını, Kalbimdeki Deniz gibi dizilerde ve Müslüm, Ayla, Türk İşi Dondurma adlı sinema filmlerinde oynadı. Şu sıralarda da Tek Yürek dizisinde kamera karşısına geçiyor.

    Gelelim Tekin ailesinin erkek çocuğuna. Şevket karakterine Caner Kurtaran hayat verdi uzun süre. Fakat özel hayatında yaşadığı talihsizlikler nedeniyle diziden ayrıldı. Sonra tekrar kamera karşısına geçmeye başladı. Kurtaran, Aşk ve Ceza; Çırağan Baskını, Kalbimdeki Deniz gibi dizilerde ve Müslüm, Ayla, Türk İşi Dondurma adlı sinema filmlerinde oynadı. Şu sıralarda da Tek Yürek dizisinde kamera karşısına geçiyor.

  15. Dizinin en unutulmaz karakterlerinden biri de Ferhunde'ydi. Ona hayat veren Deniz Çakır'ın oyunculuğuyla zaman zaman diğer karakterleri geride bıraktığı da oldu Ferhunde'nin.    Çakır, dizinin final yapmasından sonra ses getiren dizilerde kamera karşısına geçti. İffet, Muhteşem Yüzyıl, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Altınsoylar gibi dizilerde oynadı. Şu sıralarda Vurgun adlı yapım için kamera karşısına geçiyor.

    Dizinin en unutulmaz karakterlerinden biri de Ferhunde'ydi. Ona hayat veren Deniz Çakır'ın oyunculuğuyla zaman zaman diğer karakterleri geride bıraktığı da oldu Ferhunde'nin. Çakır, dizinin final yapmasından sonra ses getiren dizilerde kamera karşısına geçti. İffet, Muhteşem Yüzyıl, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Altınsoylar gibi dizilerde oynadı. Şu sıralarda Vurgun adlı yapım için kamera karşısına geçiyor.

  16. Dizinin hafızalara kazınan karakterlerinden biri de kaynana Cevriye Hanım'dı. Fikret'in kayınvalidesi olan Cevriye Hanım'ı bir başka usta Güler Ökten canlandırıyordu. Ökten, gelinine dünyayı dar eden kaynana rolünde öylesine etkileyiciydi ki bu karakter de uzun süre hafızalardan silinmedi.    Ökten, dizinin sona ermesinden sonra Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Halef gibi sinema filmleri ve Kara Para Aşk, Bana Sevmeyi Anlat, Leyla ile Mecnun gibi dizilerde rol aldı.

    Dizinin hafızalara kazınan karakterlerinden biri de kaynana Cevriye Hanım'dı. Fikret'in kayınvalidesi olan Cevriye Hanım'ı bir başka usta Güler Ökten canlandırıyordu. Ökten, gelinine dünyayı dar eden kaynana rolünde öylesine etkileyiciydi ki bu karakter de uzun süre hafızalardan silinmedi. Ökten, dizinin sona ermesinden sonra Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Halef gibi sinema filmleri ve Kara Para Aşk, Bana Sevmeyi Anlat, Leyla ile Mecnun gibi dizilerde rol aldı.

  17. Yaprak Dökümü, uzun süre ekranda kaldı ve kadrosuna kimi zaman yeni isimler de eklendi. Neslihan Atagül, Tolga Karel, Kıvanç Kasabalı, Başak Sayan, Mustafa Avkıran, Seda Demir, Uğur Kıvılcım, Ahmet Saraçoğlu, Caner Cindoruk, Sedef Avcı, Necip Memili, Ege Aydan, Nihat Altınkaya, Ayberk Pekcan, Barış Bağcı dizinin kadrosuna eklenen diğer isimlerdi.

    Yaprak Dökümü, uzun süre ekranda kaldı ve kadrosuna kimi zaman yeni isimler de eklendi. Neslihan Atagül, Tolga Karel, Kıvanç Kasabalı, Başak Sayan, Mustafa Avkıran, Seda Demir, Uğur Kıvılcım, Ahmet Saraçoğlu, Caner Cindoruk, Sedef Avcı, Necip Memili, Ege Aydan, Nihat Altınkaya, Ayberk Pekcan, Barış Bağcı dizinin kadrosuna eklenen diğer isimlerdi.

  18. Bu arada küçük bir hatırlatma daha Güntekin'in eseri, 1987 yılında da TRT için uyarlanmıştı. Ayhan Önal'ın yönetitği dizide Serap Aksoy, Sevtap Parman, Yasemin Alkaya, Merih Akalın, Kerim Afşar, Tarık Tarcan gibi dönemin gözde oyuncuları görev almıştı.

    Bu arada küçük bir hatırlatma daha Güntekin'in eseri, 1987 yılında da TRT için uyarlanmıştı. Ayhan Önal'ın yönetitği dizide Serap Aksoy, Sevtap Parman, Yasemin Alkaya, Merih Akalın, Kerim Afşar, Tarık Tarcan gibi dönemin gözde oyuncuları görev almıştı.