İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

65 Yaş Üstü Kişiler İçin Koronavirüsten Korunma Rehberi

Koronavirüs en yıkıcı etkiyi 65 yaş üstü insanlarda bırakıyor. Türkiye 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkışını yasakladı. Aile Bakanlığı da 65 yaş ve üstündeki vatandaşların koronavirüsten korunmak için dikkat etmeleri gereken 19 önlemi açıkladı...

  1. Koronavirüsün (Covid-19) her yaşta insanı hedef aldığı artık biliniyor. Ancak en yıkıcı etkiyi 65 yaş üstündeki yaşlı insanlar üzerinde gösteriyor. Türkiye'de 65 yaş ve üzeri 7,5 milyon vatandaş bulunuyor. 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkması yasak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da 65 yaş ve üstündeki bu vatandaşların koronavirüsten korunmak için dikkat etmeleri gereken önlemlerin yer aldığı 19 maddelik bir liste hazırladı.

    Koronavirüsün (Covid-19) her yaşta insanı hedef aldığı artık biliniyor. Ancak en yıkıcı etkiyi 65 yaş üstündeki yaşlı insanlar üzerinde gösteriyor. Türkiye'de 65 yaş ve üzeri 7,5 milyon vatandaş bulunuyor. 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkması yasak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da 65 yaş ve üstündeki bu vatandaşların koronavirüsten korunmak için dikkat etmeleri gereken önlemlerin yer aldığı 19 maddelik bir liste hazırladı.

  2. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı "Corona virüse Karşı 65 Yaş ve Üzerindeki Kişilere Tavsiyeler" listesinde yaşlıların corona virüsten nasıl korunabilecekleriyle ilgili öneriler şöyle:

    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı "Corona virüse Karşı 65 Yaş ve Üzerindeki Kişilere Tavsiyeler" listesinde yaşlıların corona virüsten nasıl korunabilecekleriyle ilgili öneriler şöyle:

  3. 1- Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatınız. Mendil olmadığı durumlarda, dirseğinizin iç kısmını kullanınız.

    1- Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatınız. Mendil olmadığı durumlarda, dirseğinizin iç kısmını kullanınız.

  4. 2- Kişisel bakımınıza özellikle ağız ve el hijyeninize dikkat ediniz.

    2- Kişisel bakımınıza özellikle ağız ve el hijyeninize dikkat ediniz.

  5. 3- Ellerinizle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayınız.

    3- Ellerinizle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayınız.

  6. 4- Yaşam alanlarınızı sık sık havalandırınız.

    4- Yaşam alanlarınızı sık sık havalandırınız.

  7. 6- Televizyon başında hareketsiz olarak uzun saatler geçirmeyiniz.

    6- Televizyon başında hareketsiz olarak uzun saatler geçirmeyiniz.

  8. 7- Ev içinde hareketli olmaya gayret ediniz ve yeni hobiler ile uğraşınız.

    7- Ev içinde hareketli olmaya gayret ediniz ve yeni hobiler ile uğraşınız.

  9. 8- Dışarıdaki işleriniz ve alışverişiniz için yakınlarınızdan destek alınız.

    8- Dışarıdaki işleriniz ve alışverişiniz için yakınlarınızdan destek alınız.

  10. 9- Sigara, alkol ve diğer tütün mamullerini tüketmeyiniz. Astım, KOAH gibi hastalıklarınız varsa bu duruma özellikle dikkat ediniz.

    9- Sigara, alkol ve diğer tütün mamullerini tüketmeyiniz. Astım, KOAH gibi hastalıklarınız varsa bu duruma özellikle dikkat ediniz.

  11. 10- Soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsanız Sağlık Bakanlığı ALO 184 hattını arayarak durumunuzu anlatınız. Sağlık personeli, size yapmanız gerekenleri anlatacak, sizi ilgili birimlere yönlendirerek gereken tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.

    10- Soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsanız Sağlık Bakanlığı ALO 184 hattını arayarak durumunuzu anlatınız. Sağlık personeli, size yapmanız gerekenleri anlatacak, sizi ilgili birimlere yönlendirerek gereken tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.

  12. 11- Öksürük, ateş, nefes almada zorluk gibi belirtileriniz varsa, cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

    11- Öksürük, ateş, nefes almada zorluk gibi belirtileriniz varsa, cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

  13. 12- Su kısıtlaması önerilen bir hastalığınız yoksa bol su içmeye özen gösteriniz.

    12- Su kısıtlaması önerilen bir hastalığınız yoksa bol su içmeye özen gösteriniz.

  14. 13- Uyku düzeninize dikkat ediniz.

    13- Uyku düzeninize dikkat ediniz.

  15. 14- Olumlu duygu durumunuzu muhafaza ediniz.

    14- Olumlu duygu durumunuzu muhafaza ediniz.

  16. 15- Zorunlu haller dışında ziyaretçi kabul etmeyiniz. Telefonla haberleşmeyi tercih ediniz.

    15- Zorunlu haller dışında ziyaretçi kabul etmeyiniz. Telefonla haberleşmeyi tercih ediniz.

  17. 16- Kamu hizmetlerine mümkün olduğunca e-devlet kapısı ve diğer Dijital Türkiye Platformları üzerinden, evden çıkmadan erişebileceğinizi unutmayınız.

    16- Kamu hizmetlerine mümkün olduğunca e-devlet kapısı ve diğer Dijital Türkiye Platformları üzerinden, evden çıkmadan erişebileceğinizi unutmayınız.

  18. 17- Tüm emekliler, talep etmeleri halinde maaşların evde ödenmesi hizmetinden yararlanabilecek. Talebinizi e-devlet sistemi üzerinden "Adres ve Banka/PTT Değişikliği" menüsünden anında yapabilirsiniz.

    17- Tüm emekliler, talep etmeleri halinde maaşların evde ödenmesi hizmetinden yararlanabilecek. Talebinizi e-devlet sistemi üzerinden "Adres ve Banka/PTT Değişikliği" menüsünden anında yapabilirsiniz.

  19. 18- SGK tarafından, bu süreç zarfında raporlu ilaçlar için reçete zorunluluğunun kaldırıldığını unutmayınız.

    18- SGK tarafından, bu süreç zarfında raporlu ilaçlar için reçete zorunluluğunun kaldırıldığını unutmayınız.

  20. 19- Resmi makamların duyurularını takip ediniz ve sağlığınız için alınan tedbirlere titizlikle riayet ediniz.

    19- Resmi makamların duyurularını takip ediniz ve sağlığınız için alınan tedbirlere titizlikle riayet ediniz.