Geçmeyen Yorgunluğun Nedeni...

Modern çağın getirdiği hastalıklardan biri olarak kabul edilen kronik yorgunluk sendromu, geçmek bilmeyen ve mutsuzluk hissine sebep olan rahatsızlığı tanımlamak için kullanılıyor. İşte çağımızın hastalığı kronik yorgunluk hakkında her şey!

  1. Kronik yorgunluğun altında yatan sebepler kesin olarak bilinmese de enfeksiyonlar ya da hormonal dengesizlikler hastalığın nedeni olabiliyor. Çağımızın hastalığı kronik yorgunluk hakkında bilinmeyenler haberimizde...

    Kronik yorgunluğun altında yatan sebepler kesin olarak bilinmese de enfeksiyonlar ya da hormonal dengesizlikler hastalığın nedeni olabiliyor. Çağımızın hastalığı kronik yorgunluk hakkında bilinmeyenler haberimizde...

  2. Geçmeyen yorgunluğun nedeni kronik yorgunluk sendromu olabilir!    Kronik yorgunluk sendromu nedir?<br>  Kronik yorgunluk sendromu (CFS), altta yatan herhangi bir tıbbi durum tarafından açıklanamayan aşırı yorgunluk ile bağlantılı karmaşık bir hastalıktır. Fiziksel veya zihinsel aktivite ile daha da kötüleşebilen yorgunluk, dinlenmeyle düzelmez.

    Geçmeyen yorgunluğun nedeni kronik yorgunluk sendromu olabilir! Kronik yorgunluk sendromu nedir?
    Kronik yorgunluk sendromu (CFS), altta yatan herhangi bir tıbbi durum tarafından açıklanamayan aşırı yorgunluk ile bağlantılı karmaşık bir hastalıktır. Fiziksel veya zihinsel aktivite ile daha da kötüleşebilen yorgunluk, dinlenmeyle düzelmez.

  3. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor<br>  Kronik yorgunluk sendromunun nedeni bilinmemektedir, ancak viral enfeksiyonlardan psikolojik strese kadar birçok teori bulunuyor. Bazı uzmanlar kronik yorgunluk sendromunun bir faktörler kombinasyonu tarafından tetiklenebileceğini düşünüyor.

    Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor
    Kronik yorgunluk sendromunun nedeni bilinmemektedir, ancak viral enfeksiyonlardan psikolojik strese kadar birçok teori bulunuyor. Bazı uzmanlar kronik yorgunluk sendromunun bir faktörler kombinasyonu tarafından tetiklenebileceğini düşünüyor.

  4. Kronik yorgunluk belirtileri<br>  Aşırı yorgunluk  Bellek veya konsantrasyon kaybı  Boğaz ağrısı  Boyun veya koltuk altınızda büyümüş lenf düğümleri  Açıklanamayan kas veya eklem ağrısı  Baş ağrısı  Dinlendirici olmayan uyku veya uyku bozuklukları  Fiziksel veya zihinsel egzersizden sonra 24 saatten fazla süren aşırı yorgunluk

    Kronik yorgunluk belirtileri
    Aşırı yorgunluk Bellek veya konsantrasyon kaybı Boğaz ağrısı Boyun veya koltuk altınızda büyümüş lenf düğümleri Açıklanamayan kas veya eklem ağrısı Baş ağrısı Dinlendirici olmayan uyku veya uyku bozuklukları Fiziksel veya zihinsel egzersizden sonra 24 saatten fazla süren aşırı yorgunluk

  5. Yorgunluk, enfeksiyonlar veya psikolojik bozukluklar gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.

    Yorgunluk, enfeksiyonlar veya psikolojik bozukluklar gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.

  6. Kronik yorgunluk sendromu nedenleri<br>  Kronik yorgunluk sendromu olan kişiler, normal egzersiz ve aktivite sürelerine bile aşırı duyarlı görünmektedir. Bu neden bazı insanlarda görülür ve bazılarında hala bilinmemektedir. Bazı insanlar da bu bozukluğa yatkın olarak doğabilirler, bu da daha sonra bir etkenler kombinasyonu tarafından tetiklenir. Potansiyel tetikleyiciler ise şunlardır:

    Kronik yorgunluk sendromu nedenleri
    Kronik yorgunluk sendromu olan kişiler, normal egzersiz ve aktivite sürelerine bile aşırı duyarlı görünmektedir. Bu neden bazı insanlarda görülür ve bazılarında hala bilinmemektedir. Bazı insanlar da bu bozukluğa yatkın olarak doğabilirler, bu da daha sonra bir etkenler kombinasyonu tarafından tetiklenir. Potansiyel tetikleyiciler ise şunlardır:

  7. Bağışıklık sistemindeki sorunlar  <br>  Kronik yorgunluk sendromu olan kişilerin bağışıklık sistemleri zayıflamış gibi görünür ancak bu bozukluğun aslında bozukluğa neden olup olmadığı belirsizdir.

    Bağışıklık sistemindeki sorunlar
    Kronik yorgunluk sendromu olan kişilerin bağışıklık sistemleri zayıflamış gibi görünür ancak bu bozukluğun aslında bozukluğa neden olup olmadığı belirsizdir.

  8. Hormonal dengesizlikler<br>  Kronik yorgunluk sendromu olan kişilerde bazen hipotalamus, hipofiz bezleri veya adrenal bezlerde üretilen hormonların anormal kan düzeyleri bulunur. Fakat bu anormalliklerin önemi hala bilinmemektedir.

    Hormonal dengesizlikler
    Kronik yorgunluk sendromu olan kişilerde bazen hipotalamus, hipofiz bezleri veya adrenal bezlerde üretilen hormonların anormal kan düzeyleri bulunur. Fakat bu anormalliklerin önemi hala bilinmemektedir.

  9. Viral enfeksiyonlar<br>  Bazı insanlar viral bir enfeksiyon geçirdikten sonra kronik yorgunluk sendromu geliştirdiklerinden, araştırmacılar bazı virüslerin bu bozukluğu tetikleyip tetikleyemeyeceğini sorguluyorlar. Şüpheli virüsler arasında Epstein-Barr virüsü, Human herpesvirus 6 ve Murin lösemi virüsü (MLV&#8217;ler veya MuLV&#8217;ler), bulunur.

    Viral enfeksiyonlar
    Bazı insanlar viral bir enfeksiyon geçirdikten sonra kronik yorgunluk sendromu geliştirdiklerinden, araştırmacılar bazı virüslerin bu bozukluğu tetikleyip tetikleyemeyeceğini sorguluyorlar. Şüpheli virüsler arasında Epstein-Barr virüsü, Human herpesvirus 6 ve Murin lösemi virüsü (MLV’ler veya MuLV’ler), bulunur.