İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bu Nedenle Erkekler Koronavirüsten Ölmeye Daha Yatkın

Almanya’da yapılan araştırmada; testosteron seviyesi düşük olan erkek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının, normal hormon seviyesine sahip olanlardan, virüs nedeniyle ölme ihtimallerinin daha yüksek olduğu açıklandı.

  1. Almanya’da araştırmacılar, Hamburg-Eppendorf Üniversite Tıp Merkezinde yoğun bakım ünitesine kabul edilen 45 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastasını inceledi. Hastaların 10 tanesinin kadın, 35’inin erkek; yedisinin oksijene ve 33’ünün ventilatöre bağlandığı belirtildi. Söz konusu 9 erkek ve 3 kadın hastanın tedavinin ardından hayatını kaybettiği belirtildi.

    Almanya’da araştırmacılar, Hamburg-Eppendorf Üniversite Tıp Merkezinde yoğun bakım ünitesine kabul edilen 45 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastasını inceledi. Hastaların 10 tanesinin kadın, 35’inin erkek; yedisinin oksijene ve 33’ünün ventilatöre bağlandığı belirtildi. Söz konusu 9 erkek ve 3 kadın hastanın tedavinin ardından hayatını kaybettiği belirtildi.

  2. Her hastanın hormon düzeyleri yoğun bakım ünitesindeki ilk günlerinde değerlendirildi. Kovid-19  hastalarından alınan numuneler testosteron ve dihidrotestosteron da dahil olmak üzere 12 hormon için test edildi.

    Her hastanın hormon düzeyleri yoğun bakım ünitesindeki ilk günlerinde değerlendirildi. Kovid-19 hastalarından alınan numuneler testosteron ve dihidrotestosteron da dahil olmak üzere 12 hormon için test edildi.

  3. Araştırmacılar, testosteronun vücudun viral enfeksiyonlarla mücadele de dahil olmak üzere çeşitli bağışıklık tepkilerini nasıl başlattığı ve düzenlediğinin anahtarı olduğunu söyledi. Uzmanlar, testosteronun ana erkek cinsiyet hormonu olduğu için erkeklerin bağışıklığında önemli bir rol oynadığını vurguladı.

    Araştırmacılar, testosteronun vücudun viral enfeksiyonlarla mücadele de dahil olmak üzere çeşitli bağışıklık tepkilerini nasıl başlattığı ve düzenlediğinin anahtarı olduğunu söyledi. Uzmanlar, testosteronun ana erkek cinsiyet hormonu olduğu için erkeklerin bağışıklığında önemli bir rol oynadığını vurguladı.

  4. Çalışamada; Alman hastanesinde yoğun bakım ünitesine gönderilen erkek Kovid-19 hastalarından üçte ikisinden fazlasında (yüzde 68,6) düşük testosteron seviyeleri kaydedildi. Buna karşılık; kadın hastaların çoğunda (yüzde 60) bağışıklık tepkisi nedeniyle daha yüksek testosteron seviyeleri bulundu.

    Çalışamada; Alman hastanesinde yoğun bakım ünitesine gönderilen erkek Kovid-19 hastalarından üçte ikisinden fazlasında (yüzde 68,6) düşük testosteron seviyeleri kaydedildi. Buna karşılık; kadın hastaların çoğunda (yüzde 60) bağışıklık tepkisi nedeniyle daha yüksek testosteron seviyeleri bulundu.

  5. Düşük testosteron seviyeleri erkeklerde bağışıklık yanıtını kontrol edemezken; çalışma kadın Kovid-19 hastalarında daha yüksek testosteron seviyelerinin önemli bir enfeksiyon yanıtına bağlı olduğunu bulundu.

    Düşük testosteron seviyeleri erkeklerde bağışıklık yanıtını kontrol edemezken; çalışma kadın Kovid-19 hastalarında daha yüksek testosteron seviyelerinin önemli bir enfeksiyon yanıtına bağlı olduğunu bulundu.

  6. Araştırmaya katılan Hamburg'daki Leibniz Deneysel Viroloji Enstitüsünden Profesör Gülsah Gabriel, "Ölen erkek Kovid-19 hastalarının çoğunda düşük testosteron seviyeleri vardı. Bu nedenle, erkeklerde düşük testosteron seviyeleri, solunum virüslerinin 'stokin fırtınaları'nı tetiklemesiyle şiddetli ve hatta ölümcül hastalık sonucu için bir risk faktörü gibi görünüyor" açıklamasını yaptı.

    Araştırmaya katılan Hamburg'daki Leibniz Deneysel Viroloji Enstitüsünden Profesör Gülsah Gabriel, "Ölen erkek Kovid-19 hastalarının çoğunda düşük testosteron seviyeleri vardı. Bu nedenle, erkeklerde düşük testosteron seviyeleri, solunum virüslerinin 'stokin fırtınaları'nı tetiklemesiyle şiddetli ve hatta ölümcül hastalık sonucu için bir risk faktörü gibi görünüyor" açıklamasını yaptı.

  7. Stokin fırtınası nedir?  <br>  'Sitokin fırtınası' ile tetiklenen yıkıcı akciğer iltihabı, koronavirüs hastalarının ölümündeki en önemli etken olarak düşünülüyor. Bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye 'sitokin' adı veriliyor.

    Stokin fırtınası nedir?
    'Sitokin fırtınası' ile tetiklenen yıkıcı akciğer iltihabı, koronavirüs hastalarının ölümündeki en önemli etken olarak düşünülüyor. Bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye 'sitokin' adı veriliyor.

  8. Stokinler, problemin ortaya çıktığı yere gitmek için yarışırlar ve vücudu yabancı bir istilacıya karşı savunmak için daha fazla bağışıklık hücresi göndermesi için vücuda sinyal gönderirler. Vücudun kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler, bir süre sonra yıkıcı hasara yol açabilirler. Bağışıklık hücrelerinin akışı kalıcı olduğunda bağışıklık sisteminin korumaya çalıştığı dokulardaki hücreleri öldürmeye başlayan iltihaplanmaya neden olurlar. Sitokin hücrelerinin aşırı miktarda sinyal vermesi nedeniyle çok uzun süre iltihaplanma kontrol dışı kalabilir. Bu iltihap ise koronavirüs hastalarının akciğerlerini dolarak solunum yetmezliğine neden olur. Eğer iltihaplanma kontrol edilemezse hastaların birçoğu hayatını kaybeder.

    Stokinler, problemin ortaya çıktığı yere gitmek için yarışırlar ve vücudu yabancı bir istilacıya karşı savunmak için daha fazla bağışıklık hücresi göndermesi için vücuda sinyal gönderirler. Vücudun kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler, bir süre sonra yıkıcı hasara yol açabilirler. Bağışıklık hücrelerinin akışı kalıcı olduğunda bağışıklık sisteminin korumaya çalıştığı dokulardaki hücreleri öldürmeye başlayan iltihaplanmaya neden olurlar. Sitokin hücrelerinin aşırı miktarda sinyal vermesi nedeniyle çok uzun süre iltihaplanma kontrol dışı kalabilir. Bu iltihap ise koronavirüs hastalarının akciğerlerini dolarak solunum yetmezliğine neden olur. Eğer iltihaplanma kontrol edilemezse hastaların birçoğu hayatını kaybeder.