İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Çocuklara Kitap Sevdirmenin 10 Yolu

Çocuklara kitap sevdirmenin 10 yolu

  1. Evde çocuk için de bir kütüphane oluşturulmalı, okuduğu kitapları orada biriktirmesi sağlanmalıdır. Evin diğer bölümlerine de okunması için dergiler yerleştirilip her alanda okuyabileceğinin mesajı verilmelidir. (Banyo, tuvalet, oyun odası, yatak odası…). Günlük bir gazeteye, hem çocuklar hem de yetişkinler için basılan dergilere abone olmak, kitap kulüplerine üye olmak, kütüphaneden düzenli olarak kitap ödünç almak, akrabalarla kitap değiş tokuş yapmak gibi yaklaşımlar okuma alışkanlığında oldukça önemlidir.

    Evde çocuk için de bir kütüphane oluşturulmalı, okuduğu kitapları orada biriktirmesi sağlanmalıdır. Evin diğer bölümlerine de okunması için dergiler yerleştirilip her alanda okuyabileceğinin mesajı verilmelidir. (Banyo, tuvalet, oyun odası, yatak odası…). Günlük bir gazeteye, hem çocuklar hem de yetişkinler için basılan dergilere abone olmak, kitap kulüplerine üye olmak, kütüphaneden düzenli olarak kitap ödünç almak, akrabalarla kitap değiş tokuş yapmak gibi yaklaşımlar okuma alışkanlığında oldukça önemlidir.

  2. Ev ortamında rol model olarak; çocuğun ailesinin okumaya verdiği değeri yansıtan bir örnek sergilenmelidir.

    Ev ortamında rol model olarak; çocuğun ailesinin okumaya verdiği değeri yansıtan bir örnek sergilenmelidir.

  3. Evlerde özel okuma köşesi belirlenebilir, çocuk orada istediği zaman ‘kitap okuma saati’ etkinliği düzenleyebilmelidir.

    Evlerde özel okuma köşesi belirlenebilir, çocuk orada istediği zaman ‘kitap okuma saati’ etkinliği düzenleyebilmelidir.

  4. Seçilen kitaplar çocuğun ilgi alanına uygun kitaplar olmalıdır. Özelliklede ilk başlarda sadece resimlerden oluşan kitaplar bile uygundur. Okuma zevkine müdahale edilmemeli, çocuk istediği kitabı okuma özgürlüğünün olduğu bilincini benimsemelidir.

    Seçilen kitaplar çocuğun ilgi alanına uygun kitaplar olmalıdır. Özelliklede ilk başlarda sadece resimlerden oluşan kitaplar bile uygundur. Okuma zevkine müdahale edilmemeli, çocuk istediği kitabı okuma özgürlüğünün olduğu bilincini benimsemelidir.

  5. Henüz daha bebekken dinleyerek ya da dokunarak öğrenebilirler. Bu şekilde piyasada birçok kitap mevcuttur. Hem dil gelişimi hem de kaliteli vakit geçirirken kitabı sevmesi açısından oldukça uygun kitapları satın alabilirsiniz.

    Henüz daha bebekken dinleyerek ya da dokunarak öğrenebilirler. Bu şekilde piyasada birçok kitap mevcuttur. Hem dil gelişimi hem de kaliteli vakit geçirirken kitabı sevmesi açısından oldukça uygun kitapları satın alabilirsiniz.

  6. Bebeğin yaşı büyüdükçe karton, kumaş ve sert plastik şeklinde malzemeleri tercih edebilirsiniz. Parlak ve bol resimli olmaları onların ilgisini çekecektir ve kitaba olan merakı arttıracaktır.

    Bebeğin yaşı büyüdükçe karton, kumaş ve sert plastik şeklinde malzemeleri tercih edebilirsiniz. Parlak ve bol resimli olmaları onların ilgisini çekecektir ve kitaba olan merakı arttıracaktır.

  7. Okul öncesi dönemde uyumadan önce içinde günlük hikâyelerin olduğu kitapları tercih etmeniz ise çocukların sorularının cevaplarını bulmalarını sağlayacaktır.Çocuğunuz ile kütüphanelere ya da kitap fuarlarına gidip onların kitaplar ile kaynaşmasını sağlayabilirsiniz.

    Okul öncesi dönemde uyumadan önce içinde günlük hikâyelerin olduğu kitapları tercih etmeniz ise çocukların sorularının cevaplarını bulmalarını sağlayacaktır.Çocuğunuz ile kütüphanelere ya da kitap fuarlarına gidip onların kitaplar ile kaynaşmasını sağlayabilirsiniz.

  8. Çocuğunuz ile kütüphanelere ya da kitap fuarlarına gidip onların kitaplar ile kaynaşmasını sağlayabilirsiniz.<BR>Çocuğun okuduğu kitap hakkında sizinle sohbet etmesine olanak sağlayarak okuma alışkanlıklarına katkıda bulunabilirsiniz.  <BR>Çocuğun okuduğu kitap ile yakından ilgilenip kitap hakkında sorular sorabilirsiniz. Bu hem onların hoşuna gider hem de iletişim becerilerini arttırır.

    Çocuğunuz ile kütüphanelere ya da kitap fuarlarına gidip onların kitaplar ile kaynaşmasını sağlayabilirsiniz.
    Çocuğun okuduğu kitap hakkında sizinle sohbet etmesine olanak sağlayarak okuma alışkanlıklarına katkıda bulunabilirsiniz.
    Çocuğun okuduğu kitap ile yakından ilgilenip kitap hakkında sorular sorabilirsiniz. Bu hem onların hoşuna gider hem de iletişim becerilerini arttırır.

  9. Ayrıca kitaplar ödül olarak çocuklara verilirse ödül kavramının da altını doldurmuş olup, sürekli ödül düşünmekten de zaman karına geçmiş olursunuz.Bilinmelidir ki kitap okumak muhakeme yeteneği, empati ve iyileştirici etkiye sahiptir. Evladım &#8216;kitap oku&#8217; yerine yapılacak onca şeyi uygulamada sıra! Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir&#8230;

    Ayrıca kitaplar ödül olarak çocuklara verilirse ödül kavramının da altını doldurmuş olup, sürekli ödül düşünmekten de zaman karına geçmiş olursunuz.Bilinmelidir ki kitap okumak muhakeme yeteneği, empati ve iyileştirici etkiye sahiptir. Evladım ‘kitap oku’ yerine yapılacak onca şeyi uygulamada sıra! Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir…