ABD: Yolcu Uçaklarında Corona Bulaşma Riski Yok Denecek Kadar Az

ABD: Yolcu uçaklarında corona virüsün bulaşma riski yok denecek kadar az

  1. ABD Savunma Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada,  uçuşlarda yeni tip  corona virüse maruz kalma riski çok düşük olduğu belirtildi. Söz konusu çalışma, pandeminin seyahat üzerindeki ezici etkisinden kurtulmaya çalışan havayolu endüstrisi için hayat kurtarıcı olabilir.

    ABD Savunma Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada, uçuşlarda yeni tip corona virüse maruz kalma riski çok düşük olduğu belirtildi. Söz konusu çalışma, pandeminin seyahat üzerindeki ezici etkisinden kurtulmaya çalışan havayolu endüstrisi için hayat kurtarıcı olabilir.

  2. ABD Ulaştırma Komutanlığı, Savunma İleri Araştırma Proje Ajansı (DARPA) ve Hava Hareketlilik Komutanlığı’nın dahil olduğu çalışma kapsamında, tamamen dolu Boeing 777-200 ve 767-300  modeline sahip yolcu uçaklarında virüsün nasıl yayıldığını modellendi.

    ABD Ulaştırma Komutanlığı, Savunma İleri Araştırma Proje Ajansı (DARPA) ve Hava Hareketlilik Komutanlığı’nın dahil olduğu çalışma kapsamında, tamamen dolu Boeing 777-200 ve 767-300 modeline sahip yolcu uçaklarında virüsün nasıl yayıldığını modellendi.

  3. Araştırmada, tüm koltuklar dolu olsa bile, yolcuların maske taktığında virüsün bulaş riskinin yüzde 0,0003 olduğu  hesaplandı. Uzmanlar ayrıca maskelerin, komşu koltuklarda bile biri öksürdüğünde enfeksiyona maruz kalma olasılığı değişmediğini öne sürdü.

    Araştırmada, tüm koltuklar dolu olsa bile, yolcuların maske taktığında virüsün bulaş riskinin yüzde 0,0003 olduğu hesaplandı. Uzmanlar ayrıca maskelerin, komşu koltuklarda bile biri öksürdüğünde enfeksiyona maruz kalma olasılığı değişmediğini öne sürdü.

  4. Bununla birlikte çalışmada, uçakta yalnızca bir kişinin enfekte olduğunu varsayıldı ve yolcu hareketinin etkilerini simülastona dahil edilmedi.

    Bununla birlikte çalışmada, uçakta yalnızca bir kişinin enfekte olduğunu varsayıldı ve yolcu hareketinin etkilerini simülastona dahil edilmedi.

  5. Diğer yandan, araştırmacılar yolcunun corona virüse yakalanması için Covid-19 ile enfekte olan biriyle aynı uçakta 54 saat uçması gerekeceğini tahmin etti.

    Diğer yandan, araştırmacılar yolcunun corona virüse yakalanması için Covid-19 ile enfekte olan biriyle aynı uçakta 54 saat uçması gerekeceğini tahmin etti.

  6. Amerikan havayolu United Airlines'ın yöneticilerinden Toby Enqvist, "Bu sonuçlar, uçuşunuz tamamen dolu olsa bile, uçakta Corona virüse maruz kalma şansınızın neredeyse yok olduğu anlamına geliyor" dedi.

    Amerikan havayolu United Airlines'ın yöneticilerinden Toby Enqvist, "Bu sonuçlar, uçuşunuz tamamen dolu olsa bile, uçakta Corona virüse maruz kalma şansınızın neredeyse yok olduğu anlamına geliyor" dedi.

  7. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA),  ise araştırmanın bulgularını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, 2020'nin başından bu yana sadece 1,2 milyar insanın uçakla seyahat ettiğini ancak sadece 44 uçuşta Covid-19 vakasınını tespit edildiğini söyledi.    IATA Genel Müdürü Alexandre de Juniac, “Hiçbir uçuş risksiz değil. Ancak şu ana kadar yaapılan çalışmalar, uçağın içinde corona virüse yakalanma riskiyle  yıldırım çarpma riskinin aynı kategoride olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

    Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), ise araştırmanın bulgularını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, 2020'nin başından bu yana sadece 1,2 milyar insanın uçakla seyahat ettiğini ancak sadece 44 uçuşta Covid-19 vakasınını tespit edildiğini söyledi. IATA Genel Müdürü Alexandre de Juniac, “Hiçbir uçuş risksiz değil. Ancak şu ana kadar yaapılan çalışmalar, uçağın içinde corona virüse yakalanma riskiyle yıldırım çarpma riskinin aynı kategoride olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

  8. BununLa birlikte corona virüs pandemisinin en sert etkilediği alanlardan bir havacılık endüstrisi oldu. Bu nedenle küresel olarak pek çok havayolu şirketi milyarlarca dolar zarara uğrayarak iflas etti. Salgın nedeniyle sadece ABD’de hava yoluyla yapılan yolculukların sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 65 azaldı.

    BununLa birlikte corona virüs pandemisinin en sert etkilediği alanlardan bir havacılık endüstrisi oldu. Bu nedenle küresel olarak pek çok havayolu şirketi milyarlarca dolar zarara uğrayarak iflas etti. Salgın nedeniyle sadece ABD’de hava yoluyla yapılan yolculukların sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 65 azaldı.