Koronavirüs Vakalarında Bu Şehirler Feryat Ediyor!

Türkiye genelinde günlük koronavirüs vaka sayısı 30 bini aşarken, bazı illerde hastaneler alarm veriyor. İTO, "İstanbul'da hastalar yatak beklerken acil serviste ölüyor" derken, Mersin "Durduramıyoruz, seyahat yasağı gelsin" çağrısı yaptı. İzmir'de spor salonu hastaneye çevrilirken, Trabzon, Zonguldak, Samsun ve Rize'de alarm verildi.

  1. Türkiye 3. kez pik yapan koronavirüs salgınının önüne geçmek için peş peşe önlemler alırken, bazı illerden uyku kaçıracak veriler ve açıklamalar geliyor. İstanbul'da durum vahim. İstanbul Tabip Odası, "Hastalar yatak beklerken acil servislerde ölüyor" dedi. Mersin, Trabzon, Samsun ve Zonguldak'ta da salgının önüne geçilemezken, umanlar bu kentlere acil seyahat yasağı getirilmesini istiyor. Rize'de ise hastaneler dolduğu için İl Sağlık Müdürlüğü hastanelerde sadece randevulu hastalara hizmet verileceğini açıkladı. İşte İstanbul, Rize, Mersin, Trabzon, Samsun ve Zonguldak'ta son durum...

    Türkiye 3. kez pik yapan koronavirüs salgınının önüne geçmek için peş peşe önlemler alırken, bazı illerden uyku kaçıracak veriler ve açıklamalar geliyor. İstanbul'da durum vahim. İstanbul Tabip Odası, "Hastalar yatak beklerken acil servislerde ölüyor" dedi. Mersin, Trabzon, Samsun ve Zonguldak'ta da salgının önüne geçilemezken, umanlar bu kentlere acil seyahat yasağı getirilmesini istiyor. Rize'de ise hastaneler dolduğu için İl Sağlık Müdürlüğü hastanelerde sadece randevulu hastalara hizmet verileceğini açıkladı. İşte İstanbul, Rize, Mersin, Trabzon, Samsun ve Zonguldak'ta son durum...

  2. Hastanelerde normal yatış yatağı sıkıntısı başladı  <br>  İstanbul Tabip Odası (İTO) Korona İzleme Grubu tarafından hazırlanan rapora ve İTÖ yöneticilerinin açıklamaları uyku kaçıracak cinsten. İTO Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu "İstanbul salgının başkenti konumunu korumaktadır. Bugün Türkiye'de binlerce Covid-19 hastası hastaneye yatması gerektiği halde yatak bulamamakta, bir yoğun bakım yatağının boşalması ve böylece sıranın kendisine gelmesini beklemektedir." dedi.

    Hastanelerde normal yatış yatağı sıkıntısı başladı
    İstanbul Tabip Odası (İTO) Korona İzleme Grubu tarafından hazırlanan rapora ve İTÖ yöneticilerinin açıklamaları uyku kaçıracak cinsten. İTO Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu "İstanbul salgının başkenti konumunu korumaktadır. Bugün Türkiye'de binlerce Covid-19 hastası hastaneye yatması gerektiği halde yatak bulamamakta, bir yoğun bakım yatağının boşalması ve böylece sıranın kendisine gelmesini beklemektedir." dedi.

  3. İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Ekmez, İstanbul'da önemli seviyede yoğun bakım yatağı sıkıntısı olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi: &#8220;İstanbul'da insanlar acil müşahede odalarında yatak beklerken yaşamlarını yitiriyorlar. Yoğun bakım demiyorum servis yatağı beklerken insanların yaşamlarını yitirdiği bir kent İstanbul artık..."

    İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Ekmez, İstanbul'da önemli seviyede yoğun bakım yatağı sıkıntısı olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi: “İstanbul'da insanlar acil müşahede odalarında yatak beklerken yaşamlarını yitiriyorlar. Yoğun bakım demiyorum servis yatağı beklerken insanların yaşamlarını yitirdiği bir kent İstanbul artık..."

  4. İzmir'de Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinin spor salonun hastaneye çevrildiğine ilişkin görüntüler olay oldu. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da o görüntüler için, "Bundan sonra bunları çok göreceğiz. Koridorları, depoları, hangarları, spor salonlarını hastaneye çevirmek gerekecek. Birinci basamakta bulaş zincirini kırmadığınız, sadece hasta tedavi etmeye odaklanma anlayışıyla istediğiniz kadar yatak sayısını artırın, isterseniz üç tane şehir hastanesi açın, bu size ancak bir iki gün kazandırır bir süre sonra tıkanırsınız. Biz de tıkandık" dedi.

    İzmir'de Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinin spor salonun hastaneye çevrildiğine ilişkin görüntüler olay oldu. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da o görüntüler için, "Bundan sonra bunları çok göreceğiz. Koridorları, depoları, hangarları, spor salonlarını hastaneye çevirmek gerekecek. Birinci basamakta bulaş zincirini kırmadığınız, sadece hasta tedavi etmeye odaklanma anlayışıyla istediğiniz kadar yatak sayısını artırın, isterseniz üç tane şehir hastanesi açın, bu size ancak bir iki gün kazandırır bir süre sonra tıkanırsınız. Biz de tıkandık" dedi.

  5. İzmir Valiliği, spor salonunun korona virüsü nedeniyle hastaneye çevrildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamada, o görüntülerin 6.3'lük depremin ardından depremzedelerin barınması için spor salonunun yatakhaneye çevrildiği döneme ait olduğu belirtilen açıklamada, "Deprem sonrasında gerek duyulmadığı için boşaltılmış olup, asli kullanım alanına geri döndürülmüştür. Söz konusu görüntü ve içeriklerde pandemi sürecinde kullanılıyor algısı oluşturulmuş olup, kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir.&#8221; denildi.

    İzmir Valiliği, spor salonunun korona virüsü nedeniyle hastaneye çevrildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamada, o görüntülerin 6.3'lük depremin ardından depremzedelerin barınması için spor salonunun yatakhaneye çevrildiği döneme ait olduğu belirtilen açıklamada, "Deprem sonrasında gerek duyulmadığı için boşaltılmış olup, asli kullanım alanına geri döndürülmüştür. Söz konusu görüntü ve içeriklerde pandemi sürecinde kullanılıyor algısı oluşturulmuş olup, kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir.” denildi.

  6. Mersin&#8217;de günlük Covid-19 vakası 1500&#8217;ü buluyor, hastanelerde yer yok. Mersin'de doktorlar şehre giriş çıkışların durdurulmasını talep etti. Trabzon&#8217;da da vakalar yüzde 40 artarken, Samsun&#8217;da hastalık hızla yayılıyor. Zonguldak&#8217;ın da yükü artıyor. Dört ilde de hastalığın yayılma hızı korkutucu boyutlara gelmeye başladı.

    Mersin’de günlük Covid-19 vakası 1500’ü buluyor, hastanelerde yer yok. Mersin'de doktorlar şehre giriş çıkışların durdurulmasını talep etti. Trabzon’da da vakalar yüzde 40 artarken, Samsun’da hastalık hızla yayılıyor. Zonguldak’ın da yükü artıyor. Dört ilde de hastalığın yayılma hızı korkutucu boyutlara gelmeye başladı.

  7. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, bütün iller için tek tip önlem yerine illere özel önlemler alınması gerektiğini ifade ederek, &#8220;Mersin&#8217;de şehirler arası trafiğin kapatılması lazım mutlaka. Toplu hareketlilik önlenmeli. Toplu işe gidişler engellenmeli. Sağlık ve güvenlik dışındaki kamu binaları kapatılmalı" dedi.

    Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, bütün iller için tek tip önlem yerine illere özel önlemler alınması gerektiğini ifade ederek, “Mersin’de şehirler arası trafiğin kapatılması lazım mutlaka. Toplu hareketlilik önlenmeli. Toplu işe gidişler engellenmeli. Sağlık ve güvenlik dışındaki kamu binaları kapatılmalı" dedi.

  8. Trabzon&#8217;da ortalama 700 civarı olan günlük test sayısı, son aylarda 3 bine ulaştı. Vaka oranı ise yüzde 40 arttı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, &#8220;Pandeminin yayılmasına yarayacak alışkanlıklarımızı maalesef sürdürdük, bunun sonuçlarını da vakaların çoğalmasıyla gördük&#8221; dedi.

    Trabzon’da ortalama 700 civarı olan günlük test sayısı, son aylarda 3 bine ulaştı. Vaka oranı ise yüzde 40 arttı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Pandeminin yayılmasına yarayacak alışkanlıklarımızı maalesef sürdürdük, bunun sonuçlarını da vakaların çoğalmasıyla gördük” dedi.

  9. Zonguldak&#8217;ta günlük 800&#8217;lere ulaşan vaka sayılarının ardından Koronavirüs vakası artışı Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulamasına da yansıdı. Kent merkezinin tamamı, HES risk haritasında &#8220;kırmızı&#8221; renge boyandı. Zonguldak Valiliği ve kaymakamlıklar, artan vaka sayılarının önüne alınan tedbirlerle geçmeye çalışıyor.

    Zonguldak’ta günlük 800’lere ulaşan vaka sayılarının ardından Koronavirüs vakası artışı Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulamasına da yansıdı. Kent merkezinin tamamı, HES risk haritasında “kırmızı” renge boyandı. Zonguldak Valiliği ve kaymakamlıklar, artan vaka sayılarının önüne alınan tedbirlerle geçmeye çalışıyor.

  10. Samsun Valisi Zülkif Dağlı, kentte vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiğini belirterek &#8220;Görünen o ki, il merkezimizde ve bazı ilçelerimizde vaka yükü, artık kaldırılamaz bir noktaya doğru adım adım ilerliyor&#8221; dedi. Vali Dağlı, kentte vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiğini ve bu tablonun herkesi endişelendirdiğini kaydetti.

    Samsun Valisi Zülkif Dağlı, kentte vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiğini belirterek “Görünen o ki, il merkezimizde ve bazı ilçelerimizde vaka yükü, artık kaldırılamaz bir noktaya doğru adım adım ilerliyor” dedi. Vali Dağlı, kentte vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiğini ve bu tablonun herkesi endişelendirdiğini kaydetti.

  11. Rize'de vaka sayılarının önüne geçilmeyince hastanelerde sıkıntı yaşanmaya başlandı. İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada, kentte hizmet veren her iki hastanede artan covid-19 vakalarının beraberinde getirdiği yoğun iş yükünü daha iyi tolere edebilmek amacıyla yeni düzenlemeye gidildiği bildirildi. Buna göre, hastanelerde sadece randevulu hastalara hizmet verileceği belirtilip, diğer kişilerin aile hekimlerine gitmesi istendi.

    Rize'de vaka sayılarının önüne geçilmeyince hastanelerde sıkıntı yaşanmaya başlandı. İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada, kentte hizmet veren her iki hastanede artan covid-19 vakalarının beraberinde getirdiği yoğun iş yükünü daha iyi tolere edebilmek amacıyla yeni düzenlemeye gidildiği bildirildi. Buna göre, hastanelerde sadece randevulu hastalara hizmet verileceği belirtilip, diğer kişilerin aile hekimlerine gitmesi istendi.