Zeytinyağında Büyük Hile

Sinan Kunter, CNN Türk'teki Müfettiş programında bu hafta zeytinyağındaki hilelere değindi ve ayırt etmenin yollarını açıkladı. Zeytinyağı alırken yüzde 100 yazsa bile öğrenmeniz gerekenler, en düşük zeytinyağı fiyatı nedir ve şişelerde dikkat edilecek noktalar... İşte zeytinyağının sahtesini ayırt etmenin yolları...

  1. Zeytinyağı şişesinde halka neler satılıyor, zeytinyağı sahtekarları halkın sağlığı ve parasıyla nasıl oynuyor? Sinan Kunter, CNN Türk'teki Müfettiş programıyla bu hafta zeytinyağındaki hileyi ekrana taşıyor, gerçeği ile sahtesini ayırt etmenin yolunu arıyor. Zeytinyağı alırken hangi özelliklere bakılmalıdır? Sahte zeytinyağları nerelerde, nasıl satılır? İşte zeytinyağı ile ilgili önemli tüm bilgiler...

    Zeytinyağı şişesinde halka neler satılıyor, zeytinyağı sahtekarları halkın sağlığı ve parasıyla nasıl oynuyor? Sinan Kunter, CNN Türk'teki Müfettiş programıyla bu hafta zeytinyağındaki hileyi ekrana taşıyor, gerçeği ile sahtesini ayırt etmenin yolunu arıyor. Zeytinyağı alırken hangi özelliklere bakılmalıdır? Sahte zeytinyağları nerelerde, nasıl satılır? İşte zeytinyağı ile ilgili önemli tüm bilgiler...

  2. ZEYTİNYAĞINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ    Su şişesine zeytinyağı koyanların da olduğu zeytinyağı sektöründe dikkat edilmesi gerekenleri gıda mühendisleri açıkladı. Bunlar; üretim izni olması, etiketinin eksiksiz olması, serin ortamda depolanmış olmasıdır. Eğer bu noktalara dikkat edilmezse plastiklere migrasyon nüfuz ediyor. Uygunsuz pet şişeler sebebiyle migrasyon bu kez zeytinyağına karışıyor. Ayrıca insan sağlığına en zararlı olanın motor yağı kullanıldığının aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına kadar ciddi rahatsızlıklara sebep verdiği de belirtildi.

    ZEYTİNYAĞINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ Su şişesine zeytinyağı koyanların da olduğu zeytinyağı sektöründe dikkat edilmesi gerekenleri gıda mühendisleri açıkladı. Bunlar; üretim izni olması, etiketinin eksiksiz olması, serin ortamda depolanmış olmasıdır. Eğer bu noktalara dikkat edilmezse plastiklere migrasyon nüfuz ediyor. Uygunsuz pet şişeler sebebiyle migrasyon bu kez zeytinyağına karışıyor. Ayrıca insan sağlığına en zararlı olanın motor yağı kullanıldığının aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına kadar ciddi rahatsızlıklara sebep verdiği de belirtildi.

  3. 40 TL'NİN ALTINDA ZEYTİNYAĞINA DİKKAT    Zeytinyağı Üreticisi Cüneyt Baydar zeytinyağı maliyetiyle ilgili şöyle açıklamalarda bulundu: Fabrika maliyeti ve küçük komisyona kadar ekledik ve ortaya çıkan maliyetin en az 30-35 lira olduğunu gördük. Bu rakam üreticiye olan maliyeti. Bunun satışı ise en az 60-65 TL olarak hesaplanmalıdır. Yani bu durumda litresi 40 TL'nin altında olan zeytinyağların sorgulanması gerekir.

    40 TL'NİN ALTINDA ZEYTİNYAĞINA DİKKAT Zeytinyağı Üreticisi Cüneyt Baydar zeytinyağı maliyetiyle ilgili şöyle açıklamalarda bulundu: Fabrika maliyeti ve küçük komisyona kadar ekledik ve ortaya çıkan maliyetin en az 30-35 lira olduğunu gördük. Bu rakam üreticiye olan maliyeti. Bunun satışı ise en az 60-65 TL olarak hesaplanmalıdır. Yani bu durumda litresi 40 TL'nin altında olan zeytinyağların sorgulanması gerekir.

  4. SOSYAL MEDYADA SATILAN ZEYTİNYAĞLARINDA BÜYÜK TEHLİKE    Maliyet hesaplaması sonrasında en düşük fiyatlı zeytinyağlarının internetten satıldığı özellikle sosyal medya üzerinden satışının gerçekleştirildiği görüldü.     İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca konuyla ilgili, "Dijital ortamda satılanlarda daha çok hileyle karşılaşıyoruz. Herhangi bir marka değil, alışveriş ortamlarında satılanlardan bahsediyorum. Bir ürün fiyatından çok düşükse ondan şüphe etmek gerekiyor" dedi.

    SOSYAL MEDYADA SATILAN ZEYTİNYAĞLARINDA BÜYÜK TEHLİKE Maliyet hesaplaması sonrasında en düşük fiyatlı zeytinyağlarının internetten satıldığı özellikle sosyal medya üzerinden satışının gerçekleştirildiği görüldü. İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca konuyla ilgili, "Dijital ortamda satılanlarda daha çok hileyle karşılaşıyoruz. Herhangi bir marka değil, alışveriş ortamlarında satılanlardan bahsediyorum. Bir ürün fiyatından çok düşükse ondan şüphe etmek gerekiyor" dedi.