Sinema Filmlerinden İlham Alınarak Hayatımıza Giren Teknolojiler

Sinema filmlerinden ilham alınarak üretilen teknolojik araçlar

  1. Geleceğe Dönüş Filminin baş karakteri Marty Mcfly'ın, 3 boyutlu bir köpek balığı hologramından korktuğu sahneyi hatırlıyor musunuz? İşte bir zamanlar, sinemada anlatılan "geleceğin teknolojisi", o dönemin insanlarını da en az Marty kadar etkilemişti. Ancak bu etki, sinema salonlarıyla sınırlı kalmadı.

    Geleceğe Dönüş Filminin baş karakteri Marty Mcfly'ın, 3 boyutlu bir köpek balığı hologramından korktuğu sahneyi hatırlıyor musunuz? İşte bir zamanlar, sinemada anlatılan "geleceğin teknolojisi", o dönemin insanlarını da en az Marty kadar etkilemişti. Ancak bu etki, sinema salonlarıyla sınırlı kalmadı.

  2. Uzay Yolu: Orijinal seri filminde, uzay gemisinin tüm mürettebatının elinde bulunan iletişim cihazları, cep telefonlarının ilk kıvılcımı olarak kabul ediliyor. Ancak o telefonlar, günümüzdeki telefonlardan çok daha gelişmiş. Çünkü cihaz, gezegenler arası iletişimi dahi mümkün kılıyor. İlk cep telefonunun mucidi olarak kabul edilen Martin Cooper, kablosuz bir telefon fikirine filmden daha önce de sahip olduklarını söylüyor. Ancak filmlerdeki telefonların görüntüsü, yıllar sonra çıkan kapaklı ve küçük telefonlara çok daha yakın.

    Uzay Yolu: Orijinal seri filminde, uzay gemisinin tüm mürettebatının elinde bulunan iletişim cihazları, cep telefonlarının ilk kıvılcımı olarak kabul ediliyor. Ancak o telefonlar, günümüzdeki telefonlardan çok daha gelişmiş. Çünkü cihaz, gezegenler arası iletişimi dahi mümkün kılıyor. İlk cep telefonunun mucidi olarak kabul edilen Martin Cooper, kablosuz bir telefon fikirine filmden daha önce de sahip olduklarını söylüyor. Ancak filmlerdeki telefonların görüntüsü, yıllar sonra çıkan kapaklı ve küçük telefonlara çok daha yakın.

  3. TABLETLER  <br>    Stanley Kubrick`in bilim kurgu başyapıtı 2001: Bir Uzay Macerası filmindeki astronotlar, ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilgileri içeren el bilgisayarları kullanıyordu. Yine Uzay Yolu filminde mürettebat üyeleri Kişisel Erişim Görüntüleme Cihazı anlamına gelen PEDD adı verilen, benzer cihazlara sahipti. İşte bu cihazlar da bugünkü tabletlerin fikir ataları olarak kabul ediliyor. Hatta bu örnekler ilginç bir davanın da konusu oldu. Apple, iPad`in bir el bilgisayarının ilk örneği olduğunu iddia etti ve Samsung'a patent davası açtı. Samsungsa uzay macerası filmini kanıt göstererek bunun doğru olmadığını savundu. Biraz garip bir savunma olsa da iyi bir denemeydi ama Samsung haksız bulundu.

    TABLETLER
    Stanley Kubrick`in bilim kurgu başyapıtı 2001: Bir Uzay Macerası filmindeki astronotlar, ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilgileri içeren el bilgisayarları kullanıyordu. Yine Uzay Yolu filminde mürettebat üyeleri Kişisel Erişim Görüntüleme Cihazı anlamına gelen PEDD adı verilen, benzer cihazlara sahipti. İşte bu cihazlar da bugünkü tabletlerin fikir ataları olarak kabul ediliyor. Hatta bu örnekler ilginç bir davanın da konusu oldu. Apple, iPad`in bir el bilgisayarının ilk örneği olduğunu iddia etti ve Samsung'a patent davası açtı. Samsungsa uzay macerası filmini kanıt göstererek bunun doğru olmadığını savundu. Biraz garip bir savunma olsa da iyi bir denemeydi ama Samsung haksız bulundu.

  4. OTONOM ARABALAR<br>      Yapay Zeka'ya sahip otonom araçların ekranlardaki en eski ve en popüler olanı, elbette Kara Şimşek. Türkiye dahil birçok ülkede popüler olan dizi, kendi kendine hareket edebilen ve konuşabilen otomobil KITT ile sahibi Michael Night`ın başından geçen olayları anlatıyordu. İşe gidip gelirken araba kullanmakla zaman kaybedilmeyen bir dünya tasvirini en iyi yapan filmlerden biri de Gerçeğe Çağrı. Filmde arabalar Yakın zamana kadar, bu teknoloji hala bilim kurgu gibi görünüyordu ancak o araçlar henüz uçamasa da yola çıkmaya başladı.

    OTONOM ARABALAR
    Yapay Zeka'ya sahip otonom araçların ekranlardaki en eski ve en popüler olanı, elbette Kara Şimşek. Türkiye dahil birçok ülkede popüler olan dizi, kendi kendine hareket edebilen ve konuşabilen otomobil KITT ile sahibi Michael Night`ın başından geçen olayları anlatıyordu. İşe gidip gelirken araba kullanmakla zaman kaybedilmeyen bir dünya tasvirini en iyi yapan filmlerden biri de Gerçeğe Çağrı. Filmde arabalar Yakın zamana kadar, bu teknoloji hala bilim kurgu gibi görünüyordu ancak o araçlar henüz uçamasa da yola çıkmaya başladı.

  5. HOLOGRAFİK YANSITMA  <br>    Holografik yansıtmanın sinemadaki ilk örneklerinden biri, Uzay Yolu filminde yer aldı. Prenses Leila'nın holografı Robot R2D2 aracılığıyla yansıtıldı. İkonoik sahne bilim insanlarının özel bir ekran, ve birbiri üzerine yerleştirilmiş bir dizi yansıtılmış görüntü kullanarak, 3 boyutlu görüntü yaratmasına öncü oldu.

    HOLOGRAFİK YANSITMA
    Holografik yansıtmanın sinemadaki ilk örneklerinden biri, Uzay Yolu filminde yer aldı. Prenses Leila'nın holografı Robot R2D2 aracılığıyla yansıtıldı. İkonoik sahne bilim insanlarının özel bir ekran, ve birbiri üzerine yerleştirilmiş bir dizi yansıtılmış görüntü kullanarak, 3 boyutlu görüntü yaratmasına öncü oldu.

  6. DİL ÇEVİRİ ARAÇLARI  <br>    Uzay Yolu: Orijinal Seri filminin ortaya çıkardığı bir diğer fikir ise dil çeviri araçları. Kaptan Kirk ve ekibi galaksinin dört bir yanına uçarken, ellerindeki bir alet sayesinde dilleri kendi dillerine çeviriyordu. Bugün de konuşulanları eş zamanlı çevirme yeteneğine sahip farklı cihazlar piyasaya sürülmeye başlandı.

    DİL ÇEVİRİ ARAÇLARI
    Uzay Yolu: Orijinal Seri filminin ortaya çıkardığı bir diğer fikir ise dil çeviri araçları. Kaptan Kirk ve ekibi galaksinin dört bir yanına uçarken, ellerindeki bir alet sayesinde dilleri kendi dillerine çeviriyordu. Bugün de konuşulanları eş zamanlı çevirme yeteneğine sahip farklı cihazlar piyasaya sürülmeye başlandı.

  7. GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA  <br>    Video görüşmeleri bilim kurguda çok erken ortaya çıktı. Bilim kurgu türünün ilk filmlerinden biri olan 1927 yapımı Metropolis filminde duvara monte edilmiş bir görüntülü telefon bulunuyordu. Görüntülü konuşma teknolojisinin bugün geldiği yer malum. Artık çok kalabalık konuşmalar bile görüntülü olarak yapılabiliyor.

    GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA
    Video görüşmeleri bilim kurguda çok erken ortaya çıktı. Bilim kurgu türünün ilk filmlerinden biri olan 1927 yapımı Metropolis filminde duvara monte edilmiş bir görüntülü telefon bulunuyordu. Görüntülü konuşma teknolojisinin bugün geldiği yer malum. Artık çok kalabalık konuşmalar bile görüntülü olarak yapılabiliyor.

  8. AKILLI SAATLER    <br>  Akıllı saatlerin ilk görüldüğü yerlerden biri de çizgi romanlar. 1940'larda Dick Tracy adlı çizgi romandaki süper dedektif, bir akıllı saate sahipti. Daha sonra James Bond, Siyah Giyen Adamlar, Ajanı K ve Müfettiş Gadget gibi birçok fütürist kahramanın bileğinde akıllı saat göründü.

    AKILLI SAATLER
    Akıllı saatlerin ilk görüldüğü yerlerden biri de çizgi romanlar. 1940'larda Dick Tracy adlı çizgi romandaki süper dedektif, bir akıllı saate sahipti. Daha sonra James Bond, Siyah Giyen Adamlar, Ajanı K ve Müfettiş Gadget gibi birçok fütürist kahramanın bileğinde akıllı saat göründü.

  9. SANAL GERÇEKLİK<br>      Kullanıcıları gerçek evrenden bilgisayar evrenine taşıyan sanal gerçeklik cihazları birçok filmde görülse de, en popüler versiyonu elbette Matrix. Ancak kahraman Neo'yu bir süper kahramana dönüştüren eğitim kasetlerine sahip olmamız için biraz daha beklememiz gerekiyor.

    SANAL GERÇEKLİK
    Kullanıcıları gerçek evrenden bilgisayar evrenine taşıyan sanal gerçeklik cihazları birçok filmde görülse de, en popüler versiyonu elbette Matrix. Ancak kahraman Neo'yu bir süper kahramana dönüştüren eğitim kasetlerine sahip olmamız için biraz daha beklememiz gerekiyor.

  10. HAREKETE BAĞLI KULLANICI ARAYÜZÜ<br>      Bilim kurguda bilgisayar teknolojisindeki son nokta, hareketle etkinleştirilen bilgisayar ekranları. Steven Spielberg tarafından yönetilen Azınlık Raporu filmine bu teknoloji, ustalıkta tasvir edildi. Bilgisayarlarla hareket sensörlerine dayalı etkileşim bugün özellikle oyun sektöründe karşımıza çıkıyor.

    HAREKETE BAĞLI KULLANICI ARAYÜZÜ
    Bilim kurguda bilgisayar teknolojisindeki son nokta, hareketle etkinleştirilen bilgisayar ekranları. Steven Spielberg tarafından yönetilen Azınlık Raporu filmine bu teknoloji, ustalıkta tasvir edildi. Bilgisayarlarla hareket sensörlerine dayalı etkileşim bugün özellikle oyun sektöründe karşımıza çıkıyor.

  11. DİJİTAL REKLAM PANOLARI<br>      1982 yapımı klasik bilim kurgu filmi Blade Runner, her şeyin robotlar ve yanıp sönen ekranlardan oluştuğu bir tekno-pop dünyasını tasavvur etti. Şehirlerde, en son teknolojik kolaylıkları tanıtan, binaların üzerinde değişen görüntülerin olduğu devasa reklam panoları yükseliyordu. Tıpkı bugün yollarda gördüğümüz dijital reklam panoları gibi.

    DİJİTAL REKLAM PANOLARI
    1982 yapımı klasik bilim kurgu filmi Blade Runner, her şeyin robotlar ve yanıp sönen ekranlardan oluştuğu bir tekno-pop dünyasını tasavvur etti. Şehirlerde, en son teknolojik kolaylıkları tanıtan, binaların üzerinde değişen görüntülerin olduğu devasa reklam panoları yükseliyordu. Tıpkı bugün yollarda gördüğümüz dijital reklam panoları gibi.