Aşık Veysel'in 107 Yıllık Bağlamasına Gözü Gibi Bakıyor
Sivaslı bağlama ustası Şentürk İyidoğan, ürettiği sazlara ilham kaynağı olan ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun 107 yıllık bağlamasından esinlenerek, saz üretiyor.
-
Veysel`in bağlamasıyla zaman zaman konser veren, müzik dinletileri sunan İyidoğan`ın atölyesinde Davut Sulari ve Müslüm Ağbaba gibi ozanların da sazları bulunuyor.
-
Aşık Veysel`in sazını 2 yıl kılıfından çıkaramadı
-
Aşık Veysel`in 107 yıllık bağlamasının kendisine 22 yıl önce ulaştığını anlatan İyidoğan, "Yaşlı bir amcamız getirmişti. `Bu rahmetli amcamın (Aşık Veysel) sazıdır.
-
Torunum bunu çalamıyor, bunun yerine bana dut oyması ver, ben de bunu size vereyim` dedi. Amcanın istediği bağlamayı verdim ama bana verilen sazı 2 yıl boyunca kılıfından çıkartmaya cesaret edemedim" dedi.
-
İyidoğan, tamirini yaptığı ve çaldığı sazın sesinin çok güzel olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Kulaklarınıza sanki Aşık Veysel`in sesi geliyor. Aşık Veysel`in sesinin bu sazın içerisinde gizli olduğunu düşünüyorum. Ondan sonra Veysel düzeneğini araştırdım, Veysel`i izledim. Tek mızrap attığını gördüm, buna da Veysel mızrabı diyorum."