İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Antarktika'daki Buz Tabakalarının Üçte Biri Çökme Riski Altında

Bilim insanları, Antarktika'yı çevreleyen geniş ve yüzen buz platformlarının üçte birinden fazlasının küresel ısınma nedeniyle çökme riski altında olduğunu açıkladı.

  1. İngiltere?de yer alan Reading Üniversitesi, iklim değişikliğinin küresel sıcaklıkları artırması nedeniyle Antarktika'yı çevreleyen yüzen buz platformlarının erime ve akıştan kaynaklanan dramatik çöküş olaylarına karşı ne kadar savunmasız olacağını tahmin eden şimdiye kadarki en ayrıntılı araştırmaya öncülük etti.

    İngiltere?de yer alan Reading Üniversitesi, iklim değişikliğinin küresel sıcaklıkları artırması nedeniyle Antarktika'yı çevreleyen yüzen buz platformlarının erime ve akıştan kaynaklanan dramatik çöküş olaylarına karşı ne kadar savunmasız olacağını tahmin eden şimdiye kadarki en ayrıntılı araştırmaya öncülük etti.

  2. 500 BİN KİLOMETRE KARE ALAN ÇÖKEBİLİR    Tüm Antarktika buz sahanlıklarının yüzde  34'ünün (yaklaşık yarım milyon kilometre kare), Antarktika Yarımadası'ndaki buz sahanlığının yüzde 67'si dahil olmak üzere, 4 derece civarındaki ısınma nedeniyle çökme riski altında olacağını buldu.

    500 BİN KİLOMETRE KARE ALAN ÇÖKEBİLİR Tüm Antarktika buz sahanlıklarının yüzde 34'ünün (yaklaşık yarım milyon kilometre kare), Antarktika Yarımadası'ndaki buz sahanlığının yüzde 67'si dahil olmak üzere, 4 derece civarındaki ısınma nedeniyle çökme riski altında olacağını buldu.

  3. LARSEN C KRİTİK DURUMDA    Araştırmacılar ayrıca, 2017'de A68 buzdağını oluşturmak için bölünen yarımadada kalan en büyük buz tabakası olan Larsen C'yi  özellikle tehdit altında olacak dört buz sahasından biri olarak tanımladı. İkilm değişikliği tehdidiyle karşı karşıya olan diğer buz raflarının ise Shackleton, Pine Island ve Wilkins olduğunu belirtildi.

    LARSEN C KRİTİK DURUMDA Araştırmacılar ayrıca, 2017'de A68 buzdağını oluşturmak için bölünen yarımadada kalan en büyük buz tabakası olan Larsen C'yi özellikle tehdit altında olacak dört buz sahasından biri olarak tanımladı. İkilm değişikliği tehdidiyle karşı karşıya olan diğer buz raflarının ise Shackleton, Pine Island ve Wilkins olduğunu belirtildi.

  4. Araştırmacılar, Paris İklim Anlaşması?nda belirtildiği gibi sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlamanın risk altındaki alanı yarı yarıya azaltabileceğini ve deniz seviyelerinde ciddi bir yükselmeyi önleyebileceğini söyledi.

    Araştırmacılar, Paris İklim Anlaşması?nda belirtildiği gibi sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlamanın risk altındaki alanı yarı yarıya azaltabileceğini ve deniz seviyelerinde ciddi bir yükselmeyi önleyebileceğini söyledi.

  5. DENİZ SEVİYELERİ MUAZZAM ÖLÇÜDE YÜKSELEBİLİR    Buz rafları, bir kara kütlesine bağlanan kalıcı yüzen buz tabakalarına deniliyor ve  çoğu Antarktika kıyılarını çevreliyor.    Çalışmanın yazarlarından Ella Gilbert,?Buz rafları, karadaki buzulların okyanusta serbestçe dolaşmasını ve deniz seviyesinin yükselmesini önleyen önemli tamponlardır.  Bunlardan birinin çökmesi durumunda bir şişeden dev bir mantarın çıkarılması gibi, buzullardan muazzam miktarda suyun denizlere ulaşması meydana gelir? ifadelerini kullandı.

    DENİZ SEVİYELERİ MUAZZAM ÖLÇÜDE YÜKSELEBİLİR Buz rafları, bir kara kütlesine bağlanan kalıcı yüzen buz tabakalarına deniliyor ve çoğu Antarktika kıyılarını çevreliyor. Çalışmanın yazarlarından Ella Gilbert,?Buz rafları, karadaki buzulların okyanusta serbestçe dolaşmasını ve deniz seviyesinin yükselmesini önleyen önemli tamponlardır. Bunlardan birinin çökmesi durumunda bir şişeden dev bir mantarın çıkarılması gibi, buzullardan muazzam miktarda suyun denizlere ulaşması meydana gelir? ifadelerini kullandı.

  6. Gilbert. ?Eğer sıcaklıklar mevcut oranlarda yükselmeye devam ederse, önümüzdeki on yıllarda daha fazla Antarktika buz tabakasını kaybedebiliriz. Isınmayı sınırlamak sadece Antarktika için iyi olmayacak . buz tabakalarını korumak, daha az küresel deniz seviyesi artışı anlamına geliyor ve bu hepimiz için iyi? dedi.

    Gilbert. ?Eğer sıcaklıklar mevcut oranlarda yükselmeye devam ederse, önümüzdeki on yıllarda daha fazla Antarktika buz tabakasını kaybedebiliriz. Isınmayı sınırlamak sadece Antarktika için iyi olmayacak . buz tabakalarını korumak, daha az küresel deniz seviyesi artışı anlamına geliyor ve bu hepimiz için iyi? dedi.