İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

D Vitamini Nedir Hangi Besinlerde Var Fazlası Zararlı Mı?

D vitamini eksikliği toplumda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu. D vitamini eksikliğinden kurtulmak için D vitamininden zengin yiyeceklerle beslenmek gerekiyor. İşte D vitamini içeren besinler!

  1. D vitamini nedir?  <br>  Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitaminin varlığı çok mühimdir. Bunun esas nedeni, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun ancak D vitamini varlığında vücut tarafından emilmesidir. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin (kalsiferol) formuna dönüştürmesiyle vücutta D vitamini üretilir.

    D vitamini nedir?
    Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitaminin varlığı çok mühimdir. Bunun esas nedeni, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun ancak D vitamini varlığında vücut tarafından emilmesidir. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin (kalsiferol) formuna dönüştürmesiyle vücutta D vitamini üretilir.

  2. Cildinizin ürettiği D vitamini miktarı; günün saatine, mevsime, cilt pigmentasyonuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yaşanılan yere, yaşam tarzına bağlı olarak, D vitamin üretiminde azalma olabilir ya da tamamen yok olabilir. Güneş kremi önlemli olsa bile D vitamini üretimini azaltabilir. İşte D vitamininden zengin bazı besinler:

    Cildinizin ürettiği D vitamini miktarı; günün saatine, mevsime, cilt pigmentasyonuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yaşanılan yere, yaşam tarzına bağlı olarak, D vitamin üretiminde azalma olabilir ya da tamamen yok olabilir. Güneş kremi önlemli olsa bile D vitamini üretimini azaltabilir. İşte D vitamininden zengin bazı besinler:

  3. Yumurta sarısı  <br>  B12, protein ve D vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Günlük ihtiyacın %2ünü 1 yumurta ile giderebilirsiniz.

    Yumurta sarısı
    B12, protein ve D vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Günlük ihtiyacın %2ünü 1 yumurta ile giderebilirsiniz.

  4. Mantar  <br>  En fazla D vitamini içeren mantar türü düğme mantarıdır. 100 gram düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının %7?sini karşılar.

    Mantar
    En fazla D vitamini içeren mantar türü düğme mantarıdır. 100 gram düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının %7?sini karşılar.

  5. Süt ve süt ürünleri  <br>  Kemik gelişimi denilince akla gelen süt ve süt ürünleri D vitamini açısından zengindir. 1 bardak tam yağlı sütte günlük D vitamini ihtiyacının %13'lük kısmı bulunur.

    Süt ve süt ürünleri
    Kemik gelişimi denilince akla gelen süt ve süt ürünleri D vitamini açısından zengindir. 1 bardak tam yağlı sütte günlük D vitamini ihtiyacının %13'lük kısmı bulunur.

  6. Balık yağı  <br>  D vitamini eksikliğinin tedavisinden en çok kullanılan balık yağı morina balığının ciğerindeki yağdır. Bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının 16 katını içerir.

    Balık yağı
    D vitamini eksikliğinin tedavisinden en çok kullanılan balık yağı morina balığının ciğerindeki yağdır. Bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının 16 katını içerir.

  7. Patates<br>    Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1?ini karşılar.

    Patates
    Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1?ini karşılar.

  8. Tofu ve soya sütü  <br>  D vitamini ve kalsiyum açısından çok zengindir. Soya içeren besinler tercih edebilirsiniz.

    Tofu ve soya sütü
    D vitamini ve kalsiyum açısından çok zengindir. Soya içeren besinler tercih edebilirsiniz.

  9. Balık  <br>  Ton balığı, somon ve uskumru D vitamini yönünden zengin balıklardır.

    Balık
    Ton balığı, somon ve uskumru D vitamini yönünden zengin balıklardır.