Kalbinizde Çarpıntı Varsa Dikkat!

Kalp çarpıntısı ya da diğer adıyla taşikardi kalbin, normalden daha hızlı attığı yaygın bir kalp ritmi bozukluğudur. Peki taşikardiye ne yol açar? Yanıtı haberimizde.

  1. Taşikardi nedir? : Taşiaritmi olarak da adlandırılan taşikardi, dinleme sırasında kalp hızının normali aşmasıdır. Genel olarak, yetişkinler için istirahat halindeki kalp hızının dakikada 100?ün üzerinde olması taşikardi olarak kabul edilir. Altta yatan nedene ve kalbin ne kadar çalışması gerektiğine bağlı olarak kalp çarpıntısı tehlikeli olabilir. Taşikardisi olan bazı kişilerde hiçbir belirti veya komplikasyon olmayabilir. Bununla birlikte inme, kalp krizi, ani kalp durması ve ölüm riskini önemli ölçüde artırır.

    Taşikardi nedir? : Taşiaritmi olarak da adlandırılan taşikardi, dinleme sırasında kalp hızının normali aşmasıdır. Genel olarak, yetişkinler için istirahat halindeki kalp hızının dakikada 100?ün üzerinde olması taşikardi olarak kabul edilir. Altta yatan nedene ve kalbin ne kadar çalışması gerektiğine bağlı olarak kalp çarpıntısı tehlikeli olabilir. Taşikardisi olan bazı kişilerde hiçbir belirti veya komplikasyon olmayabilir. Bununla birlikte inme, kalp krizi, ani kalp durması ve ölüm riskini önemli ölçüde artırır.

  2. Kalp çarpıntısı neden olur? : Aşağıdaki durumlar, koşullar ve hastalıklar olası taşikardi nedenleri arasında bulunur:  <br>  -Belirli ilaçlara tepki  -Kalbin bazı doğumsal anomalileri  -Çok fazla alkol tüketmek  -Kokain ve diğer bazı uyuşturucu maddelerin kullanımı  -Elektrolit dengesizliği  -Koroner arter hastalığı  -Kalp kapakçık hastalığı  -Kalp yetmezliği

    Kalp çarpıntısı neden olur? : Aşağıdaki durumlar, koşullar ve hastalıklar olası taşikardi nedenleri arasında bulunur:
    -Belirli ilaçlara tepki -Kalbin bazı doğumsal anomalileri -Çok fazla alkol tüketmek -Kokain ve diğer bazı uyuşturucu maddelerin kullanımı -Elektrolit dengesizliği -Koroner arter hastalığı -Kalp kapakçık hastalığı -Kalp yetmezliği

  3. -Kalp kası hastalığı  -Kalp tümörleri  -Kalpteki enfeksiyonlar  -Hipertansiyon  -Tiroid bezinin fazla çalışması  -Sigara içmek  -Bazı akciğer hastalıkları

    -Kalp kası hastalığı -Kalp tümörleri -Kalpteki enfeksiyonlar -Hipertansiyon -Tiroid bezinin fazla çalışması -Sigara içmek -Bazı akciğer hastalıkları

  4. Kalp çarpıntısına ne iyi gelir? <br>  Nedeni bulunamayan kalp çarpıntısını kontrol altına almak için tıbbi yardım şart olsa da, evde yapılabilecek bazı uygulamalar da çarpıntıyı durdurmaya yardımcı olabilir.    *Stres bir kişinin sağlığı üzerinde birçok kötü etkiye sebep olabilir. Kalp çarpıntılarına neden olabilir veya mevcut çarpıntıyı daha kötü hale getirebilir.

    Kalp çarpıntısına ne iyi gelir?
    Nedeni bulunamayan kalp çarpıntısını kontrol altına almak için tıbbi yardım şart olsa da, evde yapılabilecek bazı uygulamalar da çarpıntıyı durdurmaya yardımcı olabilir. *Stres bir kişinin sağlığı üzerinde birçok kötü etkiye sebep olabilir. Kalp çarpıntılarına neden olabilir veya mevcut çarpıntıyı daha kötü hale getirebilir.

  5. Aşağıdaki rahatlama tekniklerini denemek çarpıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir:  <br>  -Meditasyon  -Nefes egzersizleri  -Yoga  -Açık havada vakit geçirmek  -Spor yapmak  -Tatile çıkmak

    Aşağıdaki rahatlama tekniklerini denemek çarpıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir:
    -Meditasyon -Nefes egzersizleri -Yoga -Açık havada vakit geçirmek -Spor yapmak -Tatile çıkmak

  6. Kafeini azaltın<br>  Bir uyarıcıları kullandıktan sonra kalp çarpıntısı ortaya çıkabilir. Aşağıdaki uyarıcı maddelerin alımını azaltmak ya da kesmek belirtileri azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırır:  <br>  -Tütün ürünleri  -Yasal olmayan kokain, esrar gibi uyuşturucu ajanlar  -Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları  -Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler  -İştah kesici bazı ilaçlar  -Bazı psikiyatrik ilaçları  -Bazı yüksek tansiyon ilaçları  -Tüm uyarıcılar herkeste çarpıntıya neden olmaz.

    Kafeini azaltın
    Bir uyarıcıları kullandıktan sonra kalp çarpıntısı ortaya çıkabilir. Aşağıdaki uyarıcı maddelerin alımını azaltmak ya da kesmek belirtileri azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırır:
    -Tütün ürünleri -Yasal olmayan kokain, esrar gibi uyuşturucu ajanlar -Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları -Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler -İştah kesici bazı ilaçlar -Bazı psikiyatrik ilaçları -Bazı yüksek tansiyon ilaçları -Tüm uyarıcılar herkeste çarpıntıya neden olmaz.

  7. VAGUS SİNİRİNİ UYARAN MANEVRALAR YAPMAK <br>  Vagus siniri beyin ile kalp arasında bağlantı sağlar. Vagus sinirini uyarmak çarpıntıları azaltmaya yardımcı olabilir. Bu amaçla şu manevralar yapılabilir:  <br>  -Dışkılama yapıyormuş gibi nefesi tutup ıkınmak  -Öksürmek  -Yüze buz veya soğuk, nemli bir havlu koyarak birkaç saniye beklemek  -Geğirmek  -Yüzü soğuk su çarparak yıkamak  -Soğuk duş almak  Bu yöntemleri denemeden önce tıbbi tedavi ve en iyi teknik hakkında tavsiyeler almak için bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.

    VAGUS SİNİRİNİ UYARAN MANEVRALAR YAPMAK
    Vagus siniri beyin ile kalp arasında bağlantı sağlar. Vagus sinirini uyarmak çarpıntıları azaltmaya yardımcı olabilir. Bu amaçla şu manevralar yapılabilir:
    -Dışkılama yapıyormuş gibi nefesi tutup ıkınmak -Öksürmek -Yüze buz veya soğuk, nemli bir havlu koyarak birkaç saniye beklemek -Geğirmek -Yüzü soğuk su çarparak yıkamak -Soğuk duş almak Bu yöntemleri denemeden önce tıbbi tedavi ve en iyi teknik hakkında tavsiyeler almak için bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.