Hangi Ülkede Kaç Kişiye Covid-19 Aşısı Yapıldı?

Koronavirüs salgınından kurtulmanın başlıca umut kapısı olan Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ederken, aşılama kampanyalarına bakıldığında ülkeler arasında büyük farklılıklar gözlemleniyor.

  1. Aşılanmaya büyük bir hız verilmesini isteyen Dünya Sağlık Örgütü eylül ayına kadar bütün ülkelerden nüfuslarının en az yüzde 10'unu aşılaması çağrısı yaptı.    Türkiye'de 3 Haziran 2021 itibariyle 29 milyon 765 bin 638 doz koronavirüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak Çin, ABD, Hindistan, İngiltere, Brezilya, Almanya, Fransa ve İtalya'dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri.

    Aşılanmaya büyük bir hız verilmesini isteyen Dünya Sağlık Örgütü eylül ayına kadar bütün ülkelerden nüfuslarının en az yüzde 10'unu aşılaması çağrısı yaptı. Türkiye'de 3 Haziran 2021 itibariyle 29 milyon 765 bin 638 doz koronavirüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak Çin, ABD, Hindistan, İngiltere, Brezilya, Almanya, Fransa ve İtalya'dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri.

  2. Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Seyşeller, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu aşılayanlar listesinde başı çekiyor. Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise Bahreyn, Hindistan, İsrail, İngiltere, ABD, Moğolistan, Macaristan, Kanada, Şili ve Almanya bu listede üst sıralarda yer alıyor.

    Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Seyşeller, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu aşılayanlar listesinde başı çekiyor. Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise Bahreyn, Hindistan, İsrail, İngiltere, ABD, Moğolistan, Macaristan, Kanada, Şili ve Almanya bu listede üst sıralarda yer alıyor.

  3. Nüfusu yüksek ülkeler arasındaysa Endonezya'da yapılan aşı çalışmaları diğer ülkelere nazaran biraz daha yavaş ilerliyor. Çin'de yaklaşık 500 milyon kişiye koronavirüs aşısı yapıldı.    Şu anda dünyada İsrail, İngiltere, Macaristan, Moğolistan, ABD, Şili, Kanada ve Bahreyn gibi nüfusu milyonları aşan ülkeler, halkın yüzde 50'sinden çoğunu aşılayarak büyük bir başarıya imza attı.

    Nüfusu yüksek ülkeler arasındaysa Endonezya'da yapılan aşı çalışmaları diğer ülkelere nazaran biraz daha yavaş ilerliyor. Çin'de yaklaşık 500 milyon kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. Şu anda dünyada İsrail, İngiltere, Macaristan, Moğolistan, ABD, Şili, Kanada ve Bahreyn gibi nüfusu milyonları aşan ülkeler, halkın yüzde 50'sinden çoğunu aşılayarak büyük bir başarıya imza attı.

  4. Avrupa aşı çalışmalarını hızlandırdı  <br>  Geçtiğimiz aylarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya, Polonya, Macaristan İspanya ve İtalya'nın büyük yükselişi göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az yüzde 30'undan fazlası ilk doz aşıyı yaptırmış durumda.      Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 60'a ulaştı geçti ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı.

    Avrupa aşı çalışmalarını hızlandırdı
    Geçtiğimiz aylarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya, Polonya, Macaristan İspanya ve İtalya'nın büyük yükselişi göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az yüzde 30'undan fazlası ilk doz aşıyı yaptırmış durumda. Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 60'a ulaştı geçti ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı.

  5. Aşıların ilk partisi, ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.

    Aşıların ilk partisi, ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.

  6. Yukarıdaki listede, verilerin paylaşılmamasından dolayı Çin, Suudi Arabistan ve BAE bulunmuyor.    Aşı konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı sipariş etmesiyle yoksul ülkelerin aşıya ulaşamaması acı bir gerçek.

    Yukarıdaki listede, verilerin paylaşılmamasından dolayı Çin, Suudi Arabistan ve BAE bulunmuyor. Aşı konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı sipariş etmesiyle yoksul ülkelerin aşıya ulaşamaması acı bir gerçek.

  7. Türkiye'de bugüne kadar kaç kişi aşı yaptı?<br>  Koronavirüsle mücadelede Türkiye'de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında ülke genelinde yapılan aşı sayısı 29 milyonun üzerine çıktı.

    Türkiye'de bugüne kadar kaç kişi aşı yaptı?
    Koronavirüsle mücadelede Türkiye'de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında ülke genelinde yapılan aşı sayısı 29 milyonun üzerine çıktı.

  8. Sağlık Bakanlığının "Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu"nda yer alan anlık verilere göre, 16 milyon 989 bin 825 kişiye aşının birinci dozu uygulanırken, 12 milyon 771 bin 447 kişinin ikinci dozları da tamamlandı. Böylece yapılan toplam aşı sayısı 30 milyona yaklaştı.

    Sağlık Bakanlığının "Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu"nda yer alan anlık verilere göre, 16 milyon 989 bin 825 kişiye aşının birinci dozu uygulanırken, 12 milyon 771 bin 447 kişinin ikinci dozları da tamamlandı. Böylece yapılan toplam aşı sayısı 30 milyona yaklaştı.

  9. Türkiye'de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor.    İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderiliyor. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebiliyor veya değiştirilebiliyor

    Türkiye'de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor. İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderiliyor. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebiliyor veya değiştirilebiliyor