NATO: Rusya'nın Sınırda İşgal İçin Yeterli Askeri Gücü Var

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna sınırından çekildiğini görmüş değiliz. Rusya'nın sınırda Ukrayna'yı habersiz bir şekilde işgal etmeye yetecek kadar askeri gücü var" açıklamasını yaptı.

  1. NATO: RUSYA'NIN GERİ ÇEKİLDİĞİNİ GÖRMÜŞ DEĞİLİZ  <br>  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rus askerlerinin geri çekildiğini görmüş değiliz. Hazırlıklı olmak zorundayız. Biz çatışmayı engellemek için varız. Belarus'ta konumlandırılan füzeler uzun vadeli olarak endişeye yol açıyor. NATO müttefiklerinin Rusya ile yaptığı en önemli anlaşmalardan biri buydu. Ama Rusya, yeni füzeler üreterek hepimizin güvenliğini tehlike atmış oldu" açıklamasını yaptı.     Stoltenberg, sözlerine şöyle devam etti:     "Silahsızlanma, hem NATO hem Rusya'nın güvenliği için önemli bir adımdır. Rusya'dan henüz bir yanıt almadık. Gerçek bir çekilme görmemiz gerekiyor. Uzun bir yığınak yapma sürecinden bahsediyoruz. Ancak, yoplamdaki asker sayısının sürekli arttığını gördük. Bir tankı trene yüklemek geri çekilme değildir. Rusya'nın gerçekten söylediğinin gerçekleştiğini görmek istiyoruz. "

    NATO: RUSYA'NIN GERİ ÇEKİLDİĞİNİ GÖRMÜŞ DEĞİLİZ
    NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rus askerlerinin geri çekildiğini görmüş değiliz. Hazırlıklı olmak zorundayız. Biz çatışmayı engellemek için varız. Belarus'ta konumlandırılan füzeler uzun vadeli olarak endişeye yol açıyor. NATO müttefiklerinin Rusya ile yaptığı en önemli anlaşmalardan biri buydu. Ama Rusya, yeni füzeler üreterek hepimizin güvenliğini tehlike atmış oldu" açıklamasını yaptı. Stoltenberg, sözlerine şöyle devam etti: "Silahsızlanma, hem NATO hem Rusya'nın güvenliği için önemli bir adımdır. Rusya'dan henüz bir yanıt almadık. Gerçek bir çekilme görmemiz gerekiyor. Uzun bir yığınak yapma sürecinden bahsediyoruz. Ancak, yoplamdaki asker sayısının sürekli arttığını gördük. Bir tankı trene yüklemek geri çekilme değildir. Rusya'nın gerçekten söylediğinin gerçekleştiğini görmek istiyoruz. "

  2. "BU NORMAL BİR TATBİKAT DEĞİL"    NATO Genel Sekreteri ayrıca Rusyanın  sınırda hiçbir uyarı vermeden Ukrayna'yı işgal edecek kadar yeterli askeri gücü olduğunu belirterek, "Niyetlerini bilmiyoruz. Bu normal bir tatbikatın dışında bir durum. Rusya'ya sürekli bir diplomasi çağrısında bulunuyoruz.    Maalesef şu anda gördüğümüz duruma göre Rusya temel güvenlik prensiplerine karşı çıkıyor. Güç tehdidiyle ülkeleri sindirdiğini görüyoruz. Bizim barışı korumaya devam edebilmek için başka bir seçeneğimiz yok. Benim için bu durum NATO'nun önemini daha da arttırıyor" diye konuştu.

    "BU NORMAL BİR TATBİKAT DEĞİL" NATO Genel Sekreteri ayrıca Rusyanın sınırda hiçbir uyarı vermeden Ukrayna'yı işgal edecek kadar yeterli askeri gücü olduğunu belirterek, "Niyetlerini bilmiyoruz. Bu normal bir tatbikatın dışında bir durum. Rusya'ya sürekli bir diplomasi çağrısında bulunuyoruz. Maalesef şu anda gördüğümüz duruma göre Rusya temel güvenlik prensiplerine karşı çıkıyor. Güç tehdidiyle ülkeleri sindirdiğini görüyoruz. Bizim barışı korumaya devam edebilmek için başka bir seçeneğimiz yok. Benim için bu durum NATO'nun önemini daha da arttırıyor" diye konuştu.

  3. UKRAYNA AYRILIKÇILARA SALDIRIYI YALANLADI    Öte yandan, Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Donbas't ayrılıkçı mevzileri hedef alma suçlamalarını yalanladı.

    UKRAYNA AYRILIKÇILARA SALDIRIYI YALANLADI Öte yandan, Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Donbas't ayrılıkçı mevzileri hedef alma suçlamalarını yalanladı.

  4. "UKRAYNA BİRLİKLERİ ATEŞ AÇMADI"    Ukrayna Ortak Güçler Operasyonu?nun sözcüsü, "Pozisyonlarımıza 122 mm top dahil olmak üzere yasak silahlarla ateş açılmasına rağmen, Ukrayna birlikleri ateş açmadı" dedi.

    "UKRAYNA BİRLİKLERİ ATEŞ AÇMADI" Ukrayna Ortak Güçler Operasyonu?nun sözcüsü, "Pozisyonlarımıza 122 mm top dahil olmak üzere yasak silahlarla ateş açılmasına rağmen, Ukrayna birlikleri ateş açmadı" dedi.

  5. Rus ayrılıkçılar Ukrayna ordusunun saldırı düzenlediğini öne sürmüştü.

    Rus ayrılıkçılar Ukrayna ordusunun saldırı düzenlediğini öne sürmüştü.

  6. LAVROV: MEKTUBU BUGÜN GÖNDERECEĞİZ  <br>  Diğer taraftan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgili mektubu bugün göndereceğiz" açıklamasını yaptı.Avrupa Atlantik bölgesindeki duruma değinen Lavrov, ABD ve NATO'dan güvenlik garantileriyle ilgili tekliflere geçen ay yanıt aldıklarını hatırlattı.    Bunları analiz ettiklerini belirten Lavrov, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgili mektubu bugün göndereceğiz. Bu mektup kamuoyuna açık olacak" dedi.    Ülkesi için güvenlik konusunda tehditler olduğuna işaret eden Lavrov, "Rusya kendi güvenliğini ne şekilde sağlayacağı konusunda kendisi karar verecek. Batı bu konuda kendi yükümlülüklerini yerine getirmiyor." şeklinde konuştu. Batı ile güvenlik garantileri konusunda müzakereleri sürdüreceklerini belirten Lavrov, Avrupa'daki güvenlikle ilgili sorunların, Rusya'nın endişelerinin dikkate alınmadan çözülmeyeceğini vurguladı.

    LAVROV: MEKTUBU BUGÜN GÖNDERECEĞİZ
    Diğer taraftan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgili mektubu bugün göndereceğiz" açıklamasını yaptı.Avrupa Atlantik bölgesindeki duruma değinen Lavrov, ABD ve NATO'dan güvenlik garantileriyle ilgili tekliflere geçen ay yanıt aldıklarını hatırlattı. Bunları analiz ettiklerini belirten Lavrov, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgili mektubu bugün göndereceğiz. Bu mektup kamuoyuna açık olacak" dedi. Ülkesi için güvenlik konusunda tehditler olduğuna işaret eden Lavrov, "Rusya kendi güvenliğini ne şekilde sağlayacağı konusunda kendisi karar verecek. Batı bu konuda kendi yükümlülüklerini yerine getirmiyor." şeklinde konuştu. Batı ile güvenlik garantileri konusunda müzakereleri sürdüreceklerini belirten Lavrov, Avrupa'daki güvenlikle ilgili sorunların, Rusya'nın endişelerinin dikkate alınmadan çözülmeyeceğini vurguladı.

  7. RIA: YAKLAŞIK 10 ASKERİ KONVOY KIRIM'DAN AYRILDI    Bununla birlikte,  RIA Haber Ajansı?nın sabah saatlerinde bildirdiğine göre, yaklaşık 10 Rus askeri konvoyu, tatbikatları tamamladıktan sonra Kırım'dan ayrıldı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, konvoyların nereye taşındığı belirtilmedi.

    RIA: YAKLAŞIK 10 ASKERİ KONVOY KIRIM'DAN AYRILDI Bununla birlikte, RIA Haber Ajansı?nın sabah saatlerinde bildirdiğine göre, yaklaşık 10 Rus askeri konvoyu, tatbikatları tamamladıktan sonra Kırım'dan ayrıldı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, konvoyların nereye taşındığı belirtilmedi.

  8. Rusya, bu hafta bazı birimlerinin Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatları tamamladığını ve üslerine geri döndüğünü duyurdu.

    Rusya, bu hafta bazı birimlerinin Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatları tamamladığını ve üslerine geri döndüğünü duyurdu.

  9. Ancak basın mensuplarına telekonferans yoluyla Ukrayna konusunda bilgilendirme yapan ve adı açıklanmayan ABD'li yetkililer, Moskova'nın "asker çektik" iddiasını yalanladı.

    Ancak basın mensuplarına telekonferans yoluyla Ukrayna konusunda bilgilendirme yapan ve adı açıklanmayan ABD'li yetkililer, Moskova'nın "asker çektik" iddiasını yalanladı.

  10. ABD'li üst düzey yetkili, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bazı askerlerini geri çektiği iddiasının doğru olmadığını, bunun aksine son günlerde Moskova'nın sınıra ilave 7 bin civarında asker daha yığdığını öne sürdü.

    ABD'li üst düzey yetkili, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bazı askerlerini geri çektiği iddiasının doğru olmadığını, bunun aksine son günlerde Moskova'nın sınıra ilave 7 bin civarında asker daha yığdığını öne sürdü.

  11. Rusya-Ukrayna krizinde son durum: NATO, Rusya'nın sınırda işgal için yeterli askeri gücü olduğunu açıkladı - 11  "GİZLİ OLARAK SAVAŞ İÇİN HAZIRLIK YAPIYORLAR"    Yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in diplomasiye açık olduğu yönündeki ifadelerinin aksine savaşa hazırlık yaptığını da savunarak, "Kamuoyu önünde görüşmeye açık olduklarını ve gerilimi düşürme iddialarını dile getiriyorlar, fakat aynı zamanda gizli olarak savaş için hazırlık yapıyorlar" dedi.

    Rusya-Ukrayna krizinde son durum: NATO, Rusya'nın sınırda işgal için yeterli askeri gücü olduğunu açıkladı - 11 "GİZLİ OLARAK SAVAŞ İÇİN HAZIRLIK YAPIYORLAR" Yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in diplomasiye açık olduğu yönündeki ifadelerinin aksine savaşa hazırlık yaptığını da savunarak, "Kamuoyu önünde görüşmeye açık olduklarını ve gerilimi düşürme iddialarını dile getiriyorlar, fakat aynı zamanda gizli olarak savaş için hazırlık yapıyorlar" dedi.

  12. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dünkü açıklamasında Rusya'nın sınırdan asker çektiği yönündeki iddiaları doğrulayacak bulgulara sahip olmadıklarını söylemişti.

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dünkü açıklamasında Rusya'nın sınırdan asker çektiği yönündeki iddiaları doğrulayacak bulgulara sahip olmadıklarını söylemişti.

  13. Blinken, ?Rusya'nın dediği bir şey var, bir de yaptığı şeyler var. Güçlerinde herhangi bir geri çekilme görmedik. Ukrayna sınırları boyunca çok tehditkar bir şekilde kalıyorlar. Söylediklerini uygularlarsa iyi olur. Ama şimdiye kadar görmedik? diye konuşmuştu.

    Blinken, ?Rusya'nın dediği bir şey var, bir de yaptığı şeyler var. Güçlerinde herhangi bir geri çekilme görmedik. Ukrayna sınırları boyunca çok tehditkar bir şekilde kalıyorlar. Söylediklerini uygularlarsa iyi olur. Ama şimdiye kadar görmedik? diye konuşmuştu.

  14. 150 BİN ASKERİN YIĞINAK YAPTIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ    ABD Başkanı Joe Biden önceki günkü konuşmasında Rusya-Ukrayna sınırında 150 bin civarında Rus askerinin yığınak yaptığını açıklamıştı.

    150 BİN ASKERİN YIĞINAK YAPTIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ ABD Başkanı Joe Biden önceki günkü konuşmasında Rusya-Ukrayna sınırında 150 bin civarında Rus askerinin yığınak yaptığını açıklamıştı.

  15. UKRAYNALILARIN SIĞINAK ARAYIŞI    Diğer taraftan, Rusya'nın sınırdaki bazı askerlerini geri çektiğini açıklamasının ardından tansiyon dinmiş gibi gözükse de Ukraynalılar tedbiri elden bırakmıyor. Ukraynalı yetkililer, olası bir hava saldırısına karşı kullanılabilir sığınakları aramayı sürdürüyor.

    UKRAYNALILARIN SIĞINAK ARAYIŞI Diğer taraftan, Rusya'nın sınırdaki bazı askerlerini geri çektiğini açıklamasının ardından tansiyon dinmiş gibi gözükse de Ukraynalılar tedbiri elden bırakmıyor. Ukraynalı yetkililer, olası bir hava saldırısına karşı kullanılabilir sığınakları aramayı sürdürüyor.

  16. SIĞINAKLARIN ÇOĞU KULLANILABİLİR DURUMDA DEĞİL    Sınıra yaklaşık 39 kilometre mesafede bulunan Harkov'da bölge meclisi üyesi Yulia Smagina kentteki sığınak bulma çalışmalarına öncülük ediyor. Smagina şu ana kadar olası 4 bin 300 acil durum sığınağının 100'ünü buldu.    Ancak, yalnızca 4'ünün insanların kalması için hazır olduğunu söyledi. Hükümet tarafından olası sığınaklar olarak belirtilen bodrum katlarının ve yer altı sığınaklarının çoğunu su bastı. Bazıları ise kanalizasyon ve atıklar nedeniyle hasar görmüş durumda bulunuyor.

    SIĞINAKLARIN ÇOĞU KULLANILABİLİR DURUMDA DEĞİL Sınıra yaklaşık 39 kilometre mesafede bulunan Harkov'da bölge meclisi üyesi Yulia Smagina kentteki sığınak bulma çalışmalarına öncülük ediyor. Smagina şu ana kadar olası 4 bin 300 acil durum sığınağının 100'ünü buldu. Ancak, yalnızca 4'ünün insanların kalması için hazır olduğunu söyledi. Hükümet tarafından olası sığınaklar olarak belirtilen bodrum katlarının ve yer altı sığınaklarının çoğunu su bastı. Bazıları ise kanalizasyon ve atıklar nedeniyle hasar görmüş durumda bulunuyor.

  17. Ukraynalıların birçoğu  saldırının yakın olmadığına inansa da, bazıları kaçış çantaları yapıp güvenlik protokolleri oluşturarak  bu olasılığa karşı hazırlanıyor.  Harkov sakinlerinden  Elena Znatkova kızı Derya ile 2014 yılında ayrılıkçı güçler tarafından ele geçirildiğinde Luhansk kentinden kaçmıştı.

    Ukraynalıların birçoğu saldırının yakın olmadığına inansa da, bazıları kaçış çantaları yapıp güvenlik protokolleri oluşturarak bu olasılığa karşı hazırlanıyor. Harkov sakinlerinden Elena Znatkova kızı Derya ile 2014 yılında ayrılıkçı güçler tarafından ele geçirildiğinde Luhansk kentinden kaçmıştı.

  18. Anne kızın şimdi olası bir Rusya saldırısına karşı ilaç, pasaport ve diğer temel ihtiyaçlardan oluşan çantaları hazır durumda bekliyor.

    Anne kızın şimdi olası bir Rusya saldırısına karşı ilaç, pasaport ve diğer temel ihtiyaçlardan oluşan çantaları hazır durumda bekliyor.

  19. Znatkova, ? anılarımız çok yoğun. Ancak yine de daha hazır ve korunmuş hissediyorum. Çünkü ne yapacağımı, nereye gideceğimi, yanıma ne alacağımı biliyorum? dedi.

    Znatkova, ? anılarımız çok yoğun. Ancak yine de daha hazır ve korunmuş hissediyorum. Çünkü ne yapacağımı, nereye gideceğimi, yanıma ne alacağımı biliyorum? dedi.

  20. RUS ASKERLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI    Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatı tamamlayan birliklerinin bir kısmını geri çekmeye başladığını, ancak sürecin biraz zaman alacağını söyledi.

    RUS ASKERLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatı tamamlayan birliklerinin bir kısmını geri çekmeye başladığını, ancak sürecin biraz zaman alacağını söyledi.