İbn-İ Sina'nın Asırlar Önceki Deprem Uyarısı!

Hekimlerin piri İbn-i Sina'nın, asırlar öncesinden Kur'an-ı Kerim'deki Zilzal Suresi'nden yola çıkarak deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri belirttiği ortaya çıktı. İşte İbn-i Sina'nın asırlar önceki deprem uyarısı:

  1. Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş depremlerinin ardından uzman isimlerden gelen uyarılar gündem konusu oldu. Günümüzde halihazırda birçok yapıların depreme dayanıklı olmadığı tespit edilirken hekimlerin piri İbn-i Sina'nın, asırlar öncesinden Kur'an-ı Kerim'deki Zilzal Suresi'nden yola çıkarak deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri belirttiği ortaya çıktı. İşte İbn-i Sina'nın asırlar önceki deprem uyarısı:

    Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş depremlerinin ardından uzman isimlerden gelen uyarılar gündem konusu oldu. Günümüzde halihazırda birçok yapıların depreme dayanıklı olmadığı tespit edilirken hekimlerin piri İbn-i Sina'nın, asırlar öncesinden Kur'an-ı Kerim'deki Zilzal Suresi'nden yola çıkarak deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri belirttiği ortaya çıktı. İşte İbn-i Sina'nın asırlar önceki deprem uyarısı:

  2. Yalnızca tıp alanında ihtisas yapmamış aynı zamanda doğal afetler ve doğa olaylarıyla ilgili çalışmalarla tarihin unutulmaz pirleri arasında yer alan İbn-i Sina, yöntemleri ve zekasıyla asırlardır dünyadaki bilim insanlarına yol gösteriyor. Bununla beraber Türkiye'de 6 Şubat'ta medyana gelen ve bazı ilçelerde artçılarıyla birlikte devam eden depremlerin ardından uzmanlardan ardı ardına büyük İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı uyarılar geldi. Bunun üzerine yapılan tespitlere göre milyonlarca yapının hasarlı çıkması da beklenen İstanbul depreminin en korkutucu kısmı oldu. Vatandaşlar binasını sağlamlaştırmak için kolları sıvarken akıllara İbn-i Sina'nın Kur'an-ı Kerim'deki Zilzal Suresi'nden yola çıkarak deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri aktardığı ortaya çıktı.

    Yalnızca tıp alanında ihtisas yapmamış aynı zamanda doğal afetler ve doğa olaylarıyla ilgili çalışmalarla tarihin unutulmaz pirleri arasında yer alan İbn-i Sina, yöntemleri ve zekasıyla asırlardır dünyadaki bilim insanlarına yol gösteriyor. Bununla beraber Türkiye'de 6 Şubat'ta medyana gelen ve bazı ilçelerde artçılarıyla birlikte devam eden depremlerin ardından uzmanlardan ardı ardına büyük İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı uyarılar geldi. Bunun üzerine yapılan tespitlere göre milyonlarca yapının hasarlı çıkması da beklenen İstanbul depreminin en korkutucu kısmı oldu. Vatandaşlar binasını sağlamlaştırmak için kolları sıvarken akıllara İbn-i Sina'nın Kur'an-ı Kerim'deki Zilzal Suresi'nden yola çıkarak deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri aktardığı ortaya çıktı.

  3. SARSINTILARI DÜNYANIN ŞEKİLLENMESİNDEKİ HAREKETLİLİĞE BAĞLADI

    SARSINTILARI DÜNYANIN ŞEKİLLENMESİNDEKİ HAREKETLİLİĞE BAĞLADI

  4. İslam coğrafyasında yer sarsıntılarının sık sık olduğunu vurguladığı iddia edilen İbn-i Sina'nın bu durumu dünyanın şekillenmesindeki hareketliliğe bağladığı söylendi. Kaynaklara göre; Depremlerin ortaya çıkmasını gökyüzü olaylarıyla da bağlayan hekimlerin Pir'i yerin stres ve basınca bağlı gösterdiği tepki olarak yorumladı. Bunun ciddi bir yıkım olduğunu belirten Sina, mekanların buna göre tasarlanması gerektiğinin altını çizdi.

    İslam coğrafyasında yer sarsıntılarının sık sık olduğunu vurguladığı iddia edilen İbn-i Sina'nın bu durumu dünyanın şekillenmesindeki hareketliliğe bağladığı söylendi. Kaynaklara göre; Depremlerin ortaya çıkmasını gökyüzü olaylarıyla da bağlayan hekimlerin Pir'i yerin stres ve basınca bağlı gösterdiği tepki olarak yorumladı. Bunun ciddi bir yıkım olduğunu belirten Sina, mekanların buna göre tasarlanması gerektiğinin altını çizdi.

  5. Aynı zaman coğrafyanın yüksekliğe bağlı mekanlara uygun olmadığını da aktaran İbn-i Sina'nın fikirleri -yakın geçmişte- Mimar Sinan tarafından uygulandı.

    Aynı zaman coğrafyanın yüksekliğe bağlı mekanlara uygun olmadığını da aktaran İbn-i Sina'nın fikirleri -yakın geçmişte- Mimar Sinan tarafından uygulandı.

  6. İBN-İ SİNA'NIN ZELZELE ÖNCESİ VE SONRASI İÇİN UYARILARI:    Sina'nın, geliştirilen çapraz döşemeler ve duvar örgüsündeki demirli yaylı sistemlerin mekanların sallanmasını önlemediğini ancak yıkılmasını engellediğinin aktardığı görüldü.    İbn-i Sina'nın bu fikirleri günümüzde halen birçok bilim insanı tarafından takip ediliyor. İbn-i Sina zelzele yani deprem sonrası ise hastalıkların yaygınlaşması konusunda da uyarıda bulundu.

    İBN-İ SİNA'NIN ZELZELE ÖNCESİ VE SONRASI İÇİN UYARILARI: Sina'nın, geliştirilen çapraz döşemeler ve duvar örgüsündeki demirli yaylı sistemlerin mekanların sallanmasını önlemediğini ancak yıkılmasını engellediğinin aktardığı görüldü. İbn-i Sina'nın bu fikirleri günümüzde halen birçok bilim insanı tarafından takip ediliyor. İbn-i Sina zelzele yani deprem sonrası ise hastalıkların yaygınlaşması konusunda da uyarıda bulundu.

  7. Salgınları önlemek için evlerde nane, lavanta ve limon suyundan meydana gelen karışımların bulunması gerektiğini belirtti.    Bu karışımlar mikrop ve virüs önlemede etkili olduğunu söylene Sina, deprem sonrası insani ihtiyaçların temizliğin önlemlerinin alınmasını hastalıkları engellemede etkili olduğunu söyledi.

    Salgınları önlemek için evlerde nane, lavanta ve limon suyundan meydana gelen karışımların bulunması gerektiğini belirtti. Bu karışımlar mikrop ve virüs önlemede etkili olduğunu söylene Sina, deprem sonrası insani ihtiyaçların temizliğin önlemlerinin alınmasını hastalıkları engellemede etkili olduğunu söyledi.

  8. Öte yandan enkaz altından çıkarılanlarda ses ve ışık hassasiyeti artması da Sina'nın eserlerinde limon ve üzüm ezmesi önerisi gündeme geldi.

    Öte yandan enkaz altından çıkarılanlarda ses ve ışık hassasiyeti artması da Sina'nın eserlerinde limon ve üzüm ezmesi önerisi gündeme geldi.

  9. Ayrıca şok ve panik anlarını sakinleştiren limonun virüslerde üzüm ezmesinin ise kan şekerini dengelemede etkili olduğunun altını çizdi.

    Ayrıca şok ve panik anlarını sakinleştiren limonun virüslerde üzüm ezmesinin ise kan şekerini dengelemede etkili olduğunun altını çizdi.