İşte En Kadim Şehirler!

Listede bakın Türkiye'den hangi şehir var

  1. Binlerce yıllık tarihe sahip insanlık tarihinin en eski yerleşimleri her zaman arkeologların için çok önemli ve merak konusu olmuştur. Tarihi ve kültürel mirasıyla insanlık tarihinde ilk adımların atıldığı yerler olarak günümüze kadar gelen dünyanın en kadim şehirleri belli oldu. İşte geçmişe ışık tutan birbirinden değerli o şehirlerin listesi...

    Binlerce yıllık tarihe sahip insanlık tarihinin en eski yerleşimleri her zaman arkeologların için çok önemli ve merak konusu olmuştur. Tarihi ve kültürel mirasıyla insanlık tarihinde ilk adımların atıldığı yerler olarak günümüze kadar gelen dünyanın en kadim şehirleri belli oldu. İşte geçmişe ışık tutan birbirinden değerli o şehirlerin listesi...

  2. İnsanoğlunun sahneye çıktığı andan itibaren adım attıkları ve topraklara izlerini bıraktığı gerçeği, yıllardır arkeologların titiz çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Dünya genelinde tarihi ve zengin kültürel değerlerin öne çıktığı coğrafyalarda en eski yerleşim yerleri belli oldu. Dünya genelinde farklı coğrafyalarda yer alan o şehirlerin listesi..

    İnsanoğlunun sahneye çıktığı andan itibaren adım attıkları ve topraklara izlerini bıraktığı gerçeği, yıllardır arkeologların titiz çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Dünya genelinde tarihi ve zengin kültürel değerlerin öne çıktığı coğrafyalarda en eski yerleşim yerleri belli oldu. Dünya genelinde farklı coğrafyalarda yer alan o şehirlerin listesi..

  3. 20- VARANSİ/3000    Varanasi, Hindistan'ın en kutsal ve eski şehirlerinden biridir. Ganj Nehri'nin kıyısında bulunan Varanasi, Hindu inançlarına göre yaşam döngüsünün son aşaması olan ölümün kutsal ritüellerinin gerçekleştirildiği bir merkez olarak bilinir.

    20- VARANSİ/3000 Varanasi, Hindistan'ın en kutsal ve eski şehirlerinden biridir. Ganj Nehri'nin kıyısında bulunan Varanasi, Hindu inançlarına göre yaşam döngüsünün son aşaması olan ölümün kutsal ritüellerinin gerçekleştirildiği bir merkez olarak bilinir.

  4. 19- CADİZ/3100    Cádiz, İspanya'nın güneybatısında bulunan ve Atlas Okyanusu'na kıyısı olan önemli bir liman şehridir. Tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanan Cádiz, zengin kültürel mirası, güzel plajları ve tarihi dokusuyla ziyaretçileri cezbetmektedir. Aynı zamanda Cádiz, İspanya'nın en eski şehirlerinden biri olarak bilinir ve antik dönemlere uzanan köklü bir geçmişi barındırır.

    19- CADİZ/3100 Cádiz, İspanya'nın güneybatısında bulunan ve Atlas Okyanusu'na kıyısı olan önemli bir liman şehridir. Tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanan Cádiz, zengin kültürel mirası, güzel plajları ve tarihi dokusuyla ziyaretçileri cezbetmektedir. Aynı zamanda Cádiz, İspanya'nın en eski şehirlerinden biri olarak bilinir ve antik dönemlere uzanan köklü bir geçmişi barındırır.

  5. 18- THEBES/3400    Thebes, antik Mısır'ın en önemli ve büyük şehirlerinden biriydi. Nil Nehri'nin doğu kıyısında yer alan Thebes, Mısır'ın orta bölgesinde bulunuyordu. Antik Mısır'ın Yeni Krallık döneminde (MÖ 16. - 11. yüzyıl) başkenti olan Thebes, pek çok önemli tapınak, saray ve anıtla süslenmişti. Luxor ve Karnak gibi büyük tapınaklar, Thebes'in dini ve kültürel merkezleri olarak ön plana çıkıyordu. Ayrıca bu bölgede yer alan Theban Mezarları, firavunlar ve yüksek rütbeli kişiler için yapılmış göz alıcı mezar komplekslerine ev sahipliği yapmıştır.

    18- THEBES/3400 Thebes, antik Mısır'ın en önemli ve büyük şehirlerinden biriydi. Nil Nehri'nin doğu kıyısında yer alan Thebes, Mısır'ın orta bölgesinde bulunuyordu. Antik Mısır'ın Yeni Krallık döneminde (MÖ 16. - 11. yüzyıl) başkenti olan Thebes, pek çok önemli tapınak, saray ve anıtla süslenmişti. Luxor ve Karnak gibi büyük tapınaklar, Thebes'in dini ve kültürel merkezleri olarak ön plana çıkıyordu. Ayrıca bu bölgede yer alan Theban Mezarları, firavunlar ve yüksek rütbeli kişiler için yapılmış göz alıcı mezar komplekslerine ev sahipliği yapmıştır.

  6. 17- LARNACA-3400    Larnaka, Kıbrıs adasının güneydoğusunda bulunan önemli bir liman şehridir. Akdeniz'in kıyısında yer alan Larnaka, Kıbrıs'ın turistik ve ticari açıdan önemli bölgelerinden biridir. Plajları, tarihi yapıları ve lezzetli yemekleri ile ünlüdür. Aynı zamanda Larnaka Uluslararası Havalimanı, adaya gelen ziyaretçiler için ana giriş kapısıdır. Şehir, antik dönemlerden beri süregelen bir tarih ve kültür zenginliğine sahiptir.

    17- LARNACA-3400 Larnaka, Kıbrıs adasının güneydoğusunda bulunan önemli bir liman şehridir. Akdeniz'in kıyısında yer alan Larnaka, Kıbrıs'ın turistik ve ticari açıdan önemli bölgelerinden biridir. Plajları, tarihi yapıları ve lezzetli yemekleri ile ünlüdür. Aynı zamanda Larnaka Uluslararası Havalimanı, adaya gelen ziyaretçiler için ana giriş kapısıdır. Şehir, antik dönemlerden beri süregelen bir tarih ve kültür zenginliğine sahiptir.

  7. 16- ATİNA/3400    Atina, Yunanistan'ın başkenti ve en büyük şehri olarak ülkenin Attika bölgesinde bulunur. Ege Denizi'nin kıyısında yer alan Atina, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahiptir. Antik Yunan uygarlığının beşiği olarak kabul edilen Atina, Parthenon Tapınağı gibi önemli antik yapıları barındırır. Modern ve antik unsurların harmanlandığı bu şehir, Akropolis Tepesi, Plaka Mahallesi ve Ulusal Arkeoloji Müzesi gibi cazibe merkezleriyle ünlüdür. Ayrıca Atina, felsefe, sanat, demokrasi ve tiyatro gibi birçok önemli kavramın doğduğu ve geliştiği bir yer olarak da bilinir.

    16- ATİNA/3400 Atina, Yunanistan'ın başkenti ve en büyük şehri olarak ülkenin Attika bölgesinde bulunur. Ege Denizi'nin kıyısında yer alan Atina, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahiptir. Antik Yunan uygarlığının beşiği olarak kabul edilen Atina, Parthenon Tapınağı gibi önemli antik yapıları barındırır. Modern ve antik unsurların harmanlandığı bu şehir, Akropolis Tepesi, Plaka Mahallesi ve Ulusal Arkeoloji Müzesi gibi cazibe merkezleriyle ünlüdür. Ayrıca Atina, felsefe, sanat, demokrasi ve tiyatro gibi birçok önemli kavramın doğduğu ve geliştiği bir yer olarak da bilinir.

  8. 15- BELH/3500    Belh, Özbekistan'ın batısında bulunan tarihi ve kültürel bir şehirdir. Orta Asya'nın önemli tarihî merkezlerinden biri olarak kabul edilen Belh, tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Eski İpek Yolu üzerinde bulunan bu şehir, antik dönemlerden itibaren ticaret ve kültürel etkileşim için stratejik bir konumda yer almıştır.

    15- BELH/3500 Belh, Özbekistan'ın batısında bulunan tarihi ve kültürel bir şehirdir. Orta Asya'nın önemli tarihî merkezlerinden biri olarak kabul edilen Belh, tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Eski İpek Yolu üzerinde bulunan bu şehir, antik dönemlerden itibaren ticaret ve kültürel etkileşim için stratejik bir konumda yer almıştır.

  9. 14- KERKÜK/ 4200    Kerkük, Irak'ın kuzeyinde yer alan önemli bir şehirdir. Çok etnikli ve çok kültürlü bir yapıya sahip olan Kerkük tarihi boyunca farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Aynı zamanda şehir, Kerkük Kalesi ve kentin simgesi haline gelmiş köprüleri ile tanınır. Irak'ın kuzeyindeki bu şehir, tarihi, kültürel ve sosyal çeşitliliği ile dikkat çeker.

    14- KERKÜK/ 4200 Kerkük, Irak'ın kuzeyinde yer alan önemli bir şehirdir. Çok etnikli ve çok kültürlü bir yapıya sahip olan Kerkük tarihi boyunca farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Aynı zamanda şehir, Kerkük Kalesi ve kentin simgesi haline gelmiş köprüleri ile tanınır. Irak'ın kuzeyindeki bu şehir, tarihi, kültürel ve sosyal çeşitliliği ile dikkat çeker.

  10. 13- ERBİL /4300    Tarihi, binlerce yıl öncesine dayanan Erbil, Orta Doğu'nun en eski sürekli yerleşim yerlerinden biridir. Antik dönemlerden itibaren ticaret ve kültürel etkileşim merkezi olan Erbil, tarihi kalıntıları, kaleleri, camileri ve çarşıları ile zengin bir geçmişi yansıtır. Ayrıca Erbil, Dicle Nehri'nin kıyısında bulunur ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeker.

    13- ERBİL /4300 Tarihi, binlerce yıl öncesine dayanan Erbil, Orta Doğu'nun en eski sürekli yerleşim yerlerinden biridir. Antik dönemlerden itibaren ticaret ve kültürel etkileşim merkezi olan Erbil, tarihi kalıntıları, kaleleri, camileri ve çarşıları ile zengin bir geçmişi yansıtır. Ayrıca Erbil, Dicle Nehri'nin kıyısında bulunur ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeker.

  11. 12-SUR / 4750    Sur, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan tarihi ve kültürel öneme sahip bir ilçedir. Diyarbakır iline bağlı olan Sur, tarihi boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Sur ilçesinin merkezinde yer alan tarihi Sur iç kalesi ve çevresindeki tarihi dokular, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Antik dönemlerden itibaren yerleşim yeri olan Sur, tarihi camileri, kiliseleri, türbeleri ve dar sokakları ile zengin bir geçmişi yansıtmaktadır. Kültürel mirası ve tarihi yapıları ile dikkat çeken Sur, aynı zamanda 2015 yılında ilan edilen Sur Kültürel Miras ve Yaşam Alanı kapsamında da büyük öneme sahiptir.

    12-SUR / 4750 Sur, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan tarihi ve kültürel öneme sahip bir ilçedir. Diyarbakır iline bağlı olan Sur, tarihi boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Sur ilçesinin merkezinde yer alan tarihi Sur iç kalesi ve çevresindeki tarihi dokular, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Antik dönemlerden itibaren yerleşim yeri olan Sur, tarihi camileri, kiliseleri, türbeleri ve dar sokakları ile zengin bir geçmişi yansıtmaktadır. Kültürel mirası ve tarihi yapıları ile dikkat çeken Sur, aynı zamanda 2015 yılında ilan edilen Sur Kültürel Miras ve Yaşam Alanı kapsamında da büyük öneme sahiptir.

  12. 11- KUDÜS /4800    Kudüs, Orta Doğu'nun tarihi ve dini açıdan en önemli şehirlerinden biridir. İsrail ve Filistin arasında paylaşılan Kudüs, üç büyük semavi din olan İslam, Hristiyanlık ve Musevilik için kutsal sayılan mekanları içinde barındırır. Eski Şehir bölgesi, Kudüs'ün tarihi merkezini oluşturur ve Kubbet-üs Sahra, Kutsal Kabir Kilisesi ve Batı Duvarı gibi önemli dini ve kültürel yapıları içerir.

    11- KUDÜS /4800 Kudüs, Orta Doğu'nun tarihi ve dini açıdan en önemli şehirlerinden biridir. İsrail ve Filistin arasında paylaşılan Kudüs, üç büyük semavi din olan İslam, Hristiyanlık ve Musevilik için kutsal sayılan mekanları içinde barındırır. Eski Şehir bölgesi, Kudüs'ün tarihi merkezini oluşturur ve Kubbet-üs Sahra, Kutsal Kabir Kilisesi ve Batı Duvarı gibi önemli dini ve kültürel yapıları içerir.

  13. 10- BEYRUT /5000    Beyrut, Lübnan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Doğu Akdeniz'in kıyısında yer alan Beyrut, Orta Doğu'nun önemli kültürel ve ticaret merkezlerinden biridir. Tarihi boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış olan şehir, tarihi kalıntıları ve modern yapılarıyla zengin bir geçmişi yansıtır.

    10- BEYRUT /5000 Beyrut, Lübnan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Doğu Akdeniz'in kıyısında yer alan Beyrut, Orta Doğu'nun önemli kültürel ve ticaret merkezlerinden biridir. Tarihi boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış olan şehir, tarihi kalıntıları ve modern yapılarıyla zengin bir geçmişi yansıtır.

  14. 9- GAZİANTEP /5650    Gaziantep, Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Gastronomi ve el sanatlarıyla ünlü olan Gaziantep, "Türkiye'nin Mutfak Başkenti" olarak anılmaktadır. Şehir, tarihi boyunca Hititler, Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

    9- GAZİANTEP /5650 Gaziantep, Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Gastronomi ve el sanatlarıyla ünlü olan Gaziantep, "Türkiye'nin Mutfak Başkenti" olarak anılmaktadır. Şehir, tarihi boyunca Hititler, Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

  15. 8- FİLİBE /6000    Filibe (Plovdiv), Bulgaristan'ın ikinci en büyük şehri ve tarihi açıdan zengin bir merkezdir. Orta Trakya'da yer alan Filibe, binlerce yıllık tarihi ile ön plana çıkar. Eski ve modern bölgeleriyle bölünmüş olan şehir, antik dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

    8- FİLİBE /6000 Filibe (Plovdiv), Bulgaristan'ın ikinci en büyük şehri ve tarihi açıdan zengin bir merkezdir. Orta Trakya'da yer alan Filibe, binlerce yıllık tarihi ile ön plana çıkar. Eski ve modern bölgeleriyle bölünmüş olan şehir, antik dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

  16. 7- SAYDA /6000    Sayda (Sidon), Lübnan'ın sahil kesiminde yer alan tarihi ve ticaret merkezlerinden biridir. Antik Fenike şehirlerinden biri olan Sayda, tarihi boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Fenikeliler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Haçlılar gibi farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır.

    7- SAYDA /6000 Sayda (Sidon), Lübnan'ın sahil kesiminde yer alan tarihi ve ticaret merkezlerinden biridir. Antik Fenike şehirlerinden biri olan Sayda, tarihi boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Fenikeliler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Haçlılar gibi farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır.

  17. 6- FEYYUM /6000    Fayyum, Mısır'ın Nil Nehri vadisinde yer alan bir bölge ve şehirdir. Antik dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılan Fayyum, tarihi kalıntıları, arkeolojik alanları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Fayyum Gölü, bölgenin en büyük doğal gölüdür ve çevresi tarım alanlarıyla çevrilidir.

    6- FEYYUM /6000 Fayyum, Mısır'ın Nil Nehri vadisinde yer alan bir bölge ve şehirdir. Antik dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılan Fayyum, tarihi kalıntıları, arkeolojik alanları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Fayyum Gölü, bölgenin en büyük doğal gölüdür ve çevresi tarım alanlarıyla çevrilidir.

  18. 5- SUSA /6200    Susa, antik dönemlerden beri önemli bir medeniyet merkezi olan ve günümüzde İran'ın batısında yer alan bir şehirdir. Elam, Pers ve Selevkos İmparatorluğu gibi medeniyetlerin etkisi altında kalmış olan Susa, tarihi ve arkeolojik açıdan büyük bir zenginliğe sahiptir.

    5- SUSA /6200 Susa, antik dönemlerden beri önemli bir medeniyet merkezi olan ve günümüzde İran'ın batısında yer alan bir şehirdir. Elam, Pers ve Selevkos İmparatorluğu gibi medeniyetlerin etkisi altında kalmış olan Susa, tarihi ve arkeolojik açıdan büyük bir zenginliğe sahiptir.

  19. 4- ŞAM /6300    Şam, Suriye'nin başkenti ve en büyük şehridir. Tarihi boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Şam, Orta Doğu'nun en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilir.

    4- ŞAM /6300 Şam, Suriye'nin başkenti ve en büyük şehridir. Tarihi boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Şam, Orta Doğu'nun en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilir.

  20. 3- HALEP /6300    Halep, Suriye'nin en büyük ikinci şehri ve tarihi açıdan önemli bir merkezdir. Orta Doğu'nun en eski ve sürekli yerleşim yerlerinden biri olan Halep, tarihi boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır.

    3- HALEP /6300 Halep, Suriye'nin en büyük ikinci şehri ve tarihi açıdan önemli bir merkezdir. Orta Doğu'nun en eski ve sürekli yerleşim yerlerinden biri olan Halep, tarihi boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır.

  21. 2- BYBLOS /7000    Byblos (Jbeil), Lübnan'ın sahil kesiminde yer alan antik bir şehirdir. Tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Byblos, Orta Doğu'nun en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilir. Fenikeliler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Haçlılar gibi medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır.

    2- BYBLOS /7000 Byblos (Jbeil), Lübnan'ın sahil kesiminde yer alan antik bir şehirdir. Tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Byblos, Orta Doğu'nun en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilir. Fenikeliler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Haçlılar gibi medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır.

  22. 1- JERİCHO /11000    Jericho, Batı Şeria'da yer alan ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen bir şehirdir. Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Jericho, antik dönemlerden itibaren yerleşik hayatın olduğu bir bölge olarak bilinir.

    1- JERİCHO /11000 Jericho, Batı Şeria'da yer alan ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen bir şehirdir. Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Jericho, antik dönemlerden itibaren yerleşik hayatın olduğu bir bölge olarak bilinir.