Beyninizi Güçlendirecek 20 İpucu!

Daha güçlü bir beyin için bunlara mutlaka dikkat edin

  1. Beyninizin daha hızlı, pratik, atik ve tetik olmasını istiyorsanız bu elbette sizin elinizde. Nasıl ki spor yapmayan bir kişi ile yapan bir kişi hem içsel hem de fiziksel olarak fark gösteriyorsa beyni kullanıp kullanmamak da aynı sonucu doğuruyor

    Beyninizin daha hızlı, pratik, atik ve tetik olmasını istiyorsanız bu elbette sizin elinizde. Nasıl ki spor yapmayan bir kişi ile yapan bir kişi hem içsel hem de fiziksel olarak fark gösteriyorsa beyni kullanıp kullanmamak da aynı sonucu doğuruyor

  2. <p><b>1. Bilmediğiniz yeni kelimeler öğrenin ve günlük hayatınızda kullanın </b></p>Yapılan araştırmalarda kişinin zekâsının bilinen kelime sayısı ile doğrudan ilişkisi vardır. Örneğin teesüf ederim, muvaffak oldum gibi yeni yeni kelimeler konuşmanız beyninizin daha fazla çalışmasını sağlayacaktır.

    1. Bilmediğiniz yeni kelimeler öğrenin ve günlük hayatınızda kullanın

    Yapılan araştırmalarda kişinin zekâsının bilinen kelime sayısı ile doğrudan ilişkisi vardır. Örneğin teesüf ederim, muvaffak oldum gibi yeni yeni kelimeler konuşmanız beyninizin daha fazla çalışmasını sağlayacaktır.

  3. <p><b>2. Çevrenizdekilere Hikâyeler- öyküler anlatın</b></p>   Çevrenizdekilere boş zamanlarınızda hem vakit geçirme hem de başkalarıyla bilgi alışverişi için çok güzel ve faydalı bir yöntemdir.

    2. Çevrenizdekilere Hikâyeler- öyküler anlatın

    Çevrenizdekilere boş zamanlarınızda hem vakit geçirme hem de başkalarıyla bilgi alışverişi için çok güzel ve faydalı bir yöntemdir.

  4. <p><b>3. Test çözün</b></p>   Kendinizi daha iyi tanımak birinci göreviniz olmalıdır. Hatta keloğlan'ın bir filminde "Ben kimim?" sorusuna cevap olarak; "Sen seni bil sen seni, sen seni bilmezsen ben nasıl bilirim seni" ifadesiyle önce kendini bilmek ne kadar önemli olduğunu fark ediyoruz. Bu yüzden nerede eksiksiniz neleri yeterince bilmiyorsunuz bunları öğrenmek için kendinize bir takım testlere tabi tutun.

    3. Test çözün

    Kendinizi daha iyi tanımak birinci göreviniz olmalıdır. Hatta keloğlan'ın bir filminde "Ben kimim?" sorusuna cevap olarak; "Sen seni bil sen seni, sen seni bilmezsen ben nasıl bilirim seni" ifadesiyle önce kendini bilmek ne kadar önemli olduğunu fark ediyoruz. Bu yüzden nerede eksiksiniz neleri yeterince bilmiyorsunuz bunları öğrenmek için kendinize bir takım testlere tabi tutun.

  5. <p><b>4. Navigasyon-GPS kullanmayı bırakın</b></p>   İngiltere'de taksi şoförleri üzerinde yapılan bir araştırmada zihinsel hastalıkların, diğer meslek gruplarına kıyasla daha az görülmektedir.Sebebi ise bütün gün istenilen adreslere doğru bir şeklide gitmek için beyinlerini kullanmasıdır.

    4. Navigasyon-GPS kullanmayı bırakın

    İngiltere'de taksi şoförleri üzerinde yapılan bir araştırmada zihinsel hastalıkların, diğer meslek gruplarına kıyasla daha az görülmektedir.Sebebi ise bütün gün istenilen adreslere doğru bir şeklide gitmek için beyinlerini kullanmasıdır.

  6. <p><b>5. Meditasyon -Yoga yapın</b></p>   Dış etkenler, bilinç altına, beyine sürekli sinyaller göndererek faydalı faydasız ne varsa dolduruyor. Bunun için beyni size gerekmeyen şeylerden biraz da olsa arındırmak için kendinizi rahatlatmak için bir takım rahatlama hareketleri yoga meditasyon veya da namaz kılabilirsiniz. Namaz kılmak demek günde 5 kere dünyadan uzaklaşıp sadece Allah'a yönelip ruhunuzla iletişime geçmeniz demektir.

    5. Meditasyon -Yoga yapın

    Dış etkenler, bilinç altına, beyine sürekli sinyaller göndererek faydalı faydasız ne varsa dolduruyor. Bunun için beyni size gerekmeyen şeylerden biraz da olsa arındırmak için kendinizi rahatlatmak için bir takım rahatlama hareketleri yoga meditasyon veya da namaz kılabilirsiniz. Namaz kılmak demek günde 5 kere dünyadan uzaklaşıp sadece Allah'a yönelip ruhunuzla iletişime geçmeniz demektir.

  7. <p><b>6.Bilmediğiniz bir Enstrüman çalmayı öğrenin</b></p>   Herhangi bir enstrüman çalmayı bilen çocukların, enstrüman çalmayı bilmeyen çocuklara göre IQ'su 7 puan daha yüksek olduğu ölçülmüştür.

    6.Bilmediğiniz bir Enstrüman çalmayı öğrenin

    Herhangi bir enstrüman çalmayı bilen çocukların, enstrüman çalmayı bilmeyen çocuklara göre IQ'su 7 puan daha yüksek olduğu ölçülmüştür.

  8. <p><b>7. Güne içeriği bakımından zengin bir kahvaltı ile başlayın</b></p>   Her zaman olduğu gibi iyi bir kahvaltının yine altını çiziyoruz. Kahvaltı güne başlarken vücudumuzun harcayacağı enerji ve zinde hissetmesi için gerekli olan en önemli eylemdir.

    7. Güne içeriği bakımından zengin bir kahvaltı ile başlayın

    Her zaman olduğu gibi iyi bir kahvaltının yine altını çiziyoruz. Kahvaltı güne başlarken vücudumuzun harcayacağı enerji ve zinde hissetmesi için gerekli olan en önemli eylemdir.

  9. <p><b>8. Kendinize en az 1000 parçadan oluşan puzzle satın alın</b></p>   Boş vakitlerinizde eşinizle, çocuklarınızla hoş zaman geçirebileceğiniz hem eğlenceli hem de dikkat toplamanıza yardım eden çok faydalı bir etkinliktir. Bittiğinde ise eviniz için gayet hoş bir tablo olacağını da aklınızdan çıkarmayın

    8. Kendinize en az 1000 parçadan oluşan puzzle satın alın

    Boş vakitlerinizde eşinizle, çocuklarınızla hoş zaman geçirebileceğiniz hem eğlenceli hem de dikkat toplamanıza yardım eden çok faydalı bir etkinliktir. Bittiğinde ise eviniz için gayet hoş bir tablo olacağını da aklınızdan çıkarmayın

  10. <p><b>9. Daha önceden hakkında bilmediğiniz konularda Makaleler okuyun</b></p>   Daha önceden hiç ilgi alanınıza girmemiş olan herhangi bir konuda yazılmış makaleleri okuyun. Hem vizyonunuz genişleyecek hem de bilgi dağarcığınız. Siz de bilgi yarışmalarında sorulan abuk subuk sorunların cevabını anında vermek istemez misiniz?

    9. Daha önceden hakkında bilmediğiniz konularda Makaleler okuyun

    Daha önceden hiç ilgi alanınıza girmemiş olan herhangi bir konuda yazılmış makaleleri okuyun. Hem vizyonunuz genişleyecek hem de bilgi dağarcığınız. Siz de bilgi yarışmalarında sorulan abuk subuk sorunların cevabını anında vermek istemez misiniz?

  11. <p><b>10. Geçmişe, anılarınıza dönün</b></p>   Eski resimlerinize, tuttuğunuz günlüklere, mektuplara bakın, o zamanı yaşayın hayalinizde o anı tekrar yaşayın zihninizi ne kadar geriye götürüp zorlarsanız o kadar iyi olacaktır.

    10. Geçmişe, anılarınıza dönün

    Eski resimlerinize, tuttuğunuz günlüklere, mektuplara bakın, o zamanı yaşayın hayalinizde o anı tekrar yaşayın zihninizi ne kadar geriye götürüp zorlarsanız o kadar iyi olacaktır.

  12. <p><b>11. Oyun oynayın</b></p>   Bilgisayarda, Playstationda yada elinizde her hangi bir akıl oyunu oynayın. Saatlerce oyun oynamayın elbette. Bu tür değişiklikler her zaman beyniniz için rutinden kurtulmadır.

    11. Oyun oynayın

    Bilgisayarda, Playstationda yada elinizde her hangi bir akıl oyunu oynayın. Saatlerce oyun oynamayın elbette. Bu tür değişiklikler her zaman beyniniz için rutinden kurtulmadır.

  13. <p><b>12. Çok basit hesaplarda Hesap makinesini kullanmayın</b></p>   Basit matematiksel işlemler için kalemi, kağıdı veya hesap makinesini unutun. zihinsel matematik hesabı yapın. Beyniniz bu şekilde daha hızlı çalışmaya alışacaktır. Mesela marketten 6-7 parça bir şey aldınız. Kasada sıra beklerken elinizdekilere bakın ve ne kadar ödeyeceğinizi hesaplayın. Hem böylelikle kasada para yetmediği için bir şeyler bırakmak zorunda kalmazsınız

    12. Çok basit hesaplarda Hesap makinesini kullanmayın

    Basit matematiksel işlemler için kalemi, kağıdı veya hesap makinesini unutun. zihinsel matematik hesabı yapın. Beyniniz bu şekilde daha hızlı çalışmaya alışacaktır. Mesela marketten 6-7 parça bir şey aldınız. Kasada sıra beklerken elinizdekilere bakın ve ne kadar ödeyeceğinizi hesaplayın. Hem böylelikle kasada para yetmediği için bir şeyler bırakmak zorunda kalmazsınız

  14. <p><b>13. İlginizi çeken veya sizin hoşunuza giden bil yabancı dili öğrenmeye çalışın</b></p>   Bir dil, bir insan? Alzhemier hastalığına yakalanmayan kişilerin ortak özelliği bir kaç dil biliyor olması. Bir kaç dili aynı anda konuşabilen insanlarda beyin sürekli aktif olarak çalışıyor ve unutkanlık onlardan çok uzakta kalıyor.

    13. İlginizi çeken veya sizin hoşunuza giden bil yabancı dili öğrenmeye çalışın

    Bir dil, bir insan? Alzhemier hastalığına yakalanmayan kişilerin ortak özelliği bir kaç dil biliyor olması. Bir kaç dili aynı anda konuşabilen insanlarda beyin sürekli aktif olarak çalışıyor ve unutkanlık onlardan çok uzakta kalıyor.

  15. <p><b>14. Sizin ve sevdikleriniz için Özel olan günleri hatırlamaya çalışın</b></p>   Doğum günleri, yıl dönümleri gibi sizin ve sevdikleriniz için anlam ifade eden özel günleri hatırlamaya çalışın. Mesela arkadaşım Derya'nın doğum günü, sevgilimle tanıştığım ilk gün, evlilik yıl dönümüm gibi sorularla zihninizi sorgulayın.

    14. Sizin ve sevdikleriniz için Özel olan günleri hatırlamaya çalışın

    Doğum günleri, yıl dönümleri gibi sizin ve sevdikleriniz için anlam ifade eden özel günleri hatırlamaya çalışın. Mesela arkadaşım Derya'nın doğum günü, sevgilimle tanıştığım ilk gün, evlilik yıl dönümüm gibi sorularla zihninizi sorgulayın.

  16. <p><b>15. Dün ne yediğinizi hatırlayın</b></p>   En basiti ise "Dün ne yedim?" sorusuna hatasız cevap vermek. Bazen dün ne yediğini bile hatırlayamaz insan. bu yüzden her gün gece yatağınıza girdikten sonra dünü ve bugünü bir gözden geçirin. En azından bir gün değerlendirmesi yapın.

    15. Dün ne yediğinizi hatırlayın

    En basiti ise "Dün ne yedim?" sorusuna hatasız cevap vermek. Bazen dün ne yediğini bile hatırlayamaz insan. bu yüzden her gün gece yatağınıza girdikten sonra dünü ve bugünü bir gözden geçirin. En azından bir gün değerlendirmesi yapın.

  17. <p><b>17.Sevdiğiniz yabancı dildeki Şarkı sözünü ezberleyin</b></p>   Ana dildeki şarkıları ezberlemek oldukça kolay. Hem manisini biliyorsunuz hem de müzik eşliğinde ardı ardına sıralayıveriyorsunuz kelimeleri. Bir de hoşunuza giden herhangi bir yabancı dildeki bir şarkıya eşlik etmek sizin için çok daha iyi olacaktır.

    17.Sevdiğiniz yabancı dildeki Şarkı sözünü ezberleyin

    Ana dildeki şarkıları ezberlemek oldukça kolay. Hem manisini biliyorsunuz hem de müzik eşliğinde ardı ardına sıralayıveriyorsunuz kelimeleri. Bir de hoşunuza giden herhangi bir yabancı dildeki bir şarkıya eşlik etmek sizin için çok daha iyi olacaktır.

  18. <p><b>18. Daha önceden dinlemediğiniz türde şeyler dinleyin</b></p>   Sürekli olarak her zaman aynı müziği dinlemeyin. Uzmanlar "beyninizi sürekli başka şeylerle meşgul edin beyninizi aynı şeyleri yaparak rutin hale sokmayın" şeklinde uyarılarda bulunuyorlar.

    18. Daha önceden dinlemediğiniz türde şeyler dinleyin

    Sürekli olarak her zaman aynı müziği dinlemeyin. Uzmanlar "beyninizi sürekli başka şeylerle meşgul edin beyninizi aynı şeyleri yaparak rutin hale sokmayın" şeklinde uyarılarda bulunuyorlar.

  19. <p><b>19. Farklı farklı Belgeseller izleyin </b></p>  İkinci Dünya Savaşı nedir? Vietnamda ne oldu? Arılar balı nerede, nasıl, ne kadar sürede yaparlar? Bunları okumak ve bilgi sahibi olmak 24 saat kısa bir zaman içinde okumak, kalıcı bir şekilde hafızaya almak oldukça zordur. O yüzden bunlarla alakalı belgeseller filmler izleyip görsel şekilde bilgi edinin.

    19. Farklı farklı Belgeseller izleyin

    İkinci Dünya Savaşı nedir? Vietnamda ne oldu? Arılar balı nerede, nasıl, ne kadar sürede yaparlar? Bunları okumak ve bilgi sahibi olmak 24 saat kısa bir zaman içinde okumak, kalıcı bir şekilde hafızaya almak oldukça zordur. O yüzden bunlarla alakalı belgeseller filmler izleyip görsel şekilde bilgi edinin.

  20. <p><b>20. Kısa mola verin</b></p>   Ne kadar zorlarsanız zorlayın dolmuş, yorulmuş bir zihin dolu haldeki bir bardak suya benzer. ne kadar üzerine ekleme yaparsanız yapın hiç bir şekilde daha fazlasını almayacaktır. Beyinde aynıdır. Dolduğu anda her şeye kapalıdır. o yüzden bir işte sıkıldığınızda aklınızın almadığını hissettiğinizde kendinize kısa da olsa ara verin. Bir çay veya bir kahve için. Sonuçta beyinde canlı bir varlık

    20. Kısa mola verin

    Ne kadar zorlarsanız zorlayın dolmuş, yorulmuş bir zihin dolu haldeki bir bardak suya benzer. ne kadar üzerine ekleme yaparsanız yapın hiç bir şekilde daha fazlasını almayacaktır. Beyinde aynıdır. Dolduğu anda her şeye kapalıdır. o yüzden bir işte sıkıldığınızda aklınızın almadığını hissettiğinizde kendinize kısa da olsa ara verin. Bir çay veya bir kahve için. Sonuçta beyinde canlı bir varlık