Uzak Durmanız Gereken Sağlıksız Yiyecekler

Uzak durmanız gereken sağlıksız yiyecekler

  1. <b>Sebze köfteleri:</b> Et yemeklerini azaltmak isteyenlerin başvurduğu gıdalardan biri olan sebze köfteleri düşündüğünüz kadar sağlıklı değil. Aşırı miktarda yağ, tuz veya yumurta sebze köftenizi kalori deposuna çevirebilir.

    Sebze köfteleri: Et yemeklerini azaltmak isteyenlerin başvurduğu gıdalardan biri olan sebze köfteleri düşündüğünüz kadar sağlıklı değil. Aşırı miktarda yağ, tuz veya yumurta sebze köftenizi kalori deposuna çevirebilir.

  2. <b>Paketlenmiş hindi:</b> Hindi iyi bir yağsız proteindir ve tam tahıllı ekmek, marul, domates ve diğer yiyeceklerle yapılacak sandviç çok da kötü bir öğle yemeği sayılmaz. Burada tek suçlu ise sodyumdur. Hazır paket hindilerin birçoğunda çok fazla sodyum bulunuyor. Bunun yerine az tuzlu ürünleri tercih edin ya da evde kendiniz hazırlayın.

    Paketlenmiş hindi: Hindi iyi bir yağsız proteindir ve tam tahıllı ekmek, marul, domates ve diğer yiyeceklerle yapılacak sandviç çok da kötü bir öğle yemeği sayılmaz. Burada tek suçlu ise sodyumdur. Hazır paket hindilerin birçoğunda çok fazla sodyum bulunuyor. Bunun yerine az tuzlu ürünleri tercih edin ya da evde kendiniz hazırlayın.

  3. <b>Enerji barları:</b> Protein barlarının işlenmiş kimyasallar olduğunu söyleyen uzmanlar, 200 kaloriden düşük olanlar ile 20 gramlık küçük boyları tercih etmenizi öneriyorlar. Yemeden önce barların içinde bulunan malzemeleri kontrol etmeyi de unutmayın. Bazılarında sadece kuruyemiş, kurutulmuş meyve veya çekirdekler bulunur.

    Enerji barları: Protein barlarının işlenmiş kimyasallar olduğunu söyleyen uzmanlar, 200 kaloriden düşük olanlar ile 20 gramlık küçük boyları tercih etmenizi öneriyorlar. Yemeden önce barların içinde bulunan malzemeleri kontrol etmeyi de unutmayın. Bazılarında sadece kuruyemiş, kurutulmuş meyve veya çekirdekler bulunur.

  4. <b>Kepekli kekler:</b> Sağlığa yararlı kepekli kekler sabahları iyi bir kahvaltı olabilir. Kepek tek başına sağlıklı bir tam tahıllı lif kaynağıdır. Ancak şeker, un ve yağla birlikte kek haline getirildiğinde ise daha az besleyici olur. Büyüklüğüne bağlı olarak bir dilim kek bol miktarda kalori ve şeker içerir.

    Kepekli kekler: Sağlığa yararlı kepekli kekler sabahları iyi bir kahvaltı olabilir. Kepek tek başına sağlıklı bir tam tahıllı lif kaynağıdır. Ancak şeker, un ve yağla birlikte kek haline getirildiğinde ise daha az besleyici olur. Büyüklüğüne bağlı olarak bir dilim kek bol miktarda kalori ve şeker içerir.

  5. <b>Lezzetlendirilmiş hazır yulaf:</b> Ülkemizde de son yıllarda tüketimi artan kahvaltılıklardan biri olan ve özellikle de çilekler, yaban mersini, kuruyemişler ve çekirdeklerle birlikte tam tahıllı, sağlıklı bir seçenek olabilir. Ancak hazır satın aldığınız yulaflar diğerlerinden daha fazla şeker ve sodyum içerir. Bunun yerine sade yulaf alın ve taze meyve ile biraz balla tüketin.

    Lezzetlendirilmiş hazır yulaf: Ülkemizde de son yıllarda tüketimi artan kahvaltılıklardan biri olan ve özellikle de çilekler, yaban mersini, kuruyemişler ve çekirdeklerle birlikte tam tahıllı, sağlıklı bir seçenek olabilir. Ancak hazır satın aldığınız yulaflar diğerlerinden daha fazla şeker ve sodyum içerir. Bunun yerine sade yulaf alın ve taze meyve ile biraz balla tüketin.

  6. <b>Yağı azaltılmış ürünler:</b> Kuruyemişlerin içindeki yağ sağlığınız için yararlıdır. Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, günde küçük bir avuç kuruyemiş yiyenlerin ölme riskinin yüzde 20 azaldığı belirlendi. Normal ve yağı azaltılmış fındık yada fıstık ezmesinin etiketlerini kontrol ettiğinizde kalori miktarlarının aynı olduğunu göreceksiniz. Yağı azaltılmış olan ürünlere yağ yerine daha çok şeker ekleniyor.

    Yağı azaltılmış ürünler: Kuruyemişlerin içindeki yağ sağlığınız için yararlıdır. Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, günde küçük bir avuç kuruyemiş yiyenlerin ölme riskinin yüzde 20 azaldığı belirlendi. Normal ve yağı azaltılmış fındık yada fıstık ezmesinin etiketlerini kontrol ettiğinizde kalori miktarlarının aynı olduğunu göreceksiniz. Yağı azaltılmış olan ürünlere yağ yerine daha çok şeker ekleniyor.

  7. <b>Kuskus:</b> Kuskus beyaz hamur işlerine benzeyen rafine tahıldan yapılmış gerçekten küçük bir hamur işi yemeğidir. Bulabilirseniz tam buğdaylı kuskus gibi daha sağlıklı tam tahılları tercih edin.

    Kuskus: Kuskus beyaz hamur işlerine benzeyen rafine tahıldan yapılmış gerçekten küçük bir hamur işi yemeğidir. Bulabilirseniz tam buğdaylı kuskus gibi daha sağlıklı tam tahılları tercih edin.

  8. <b>Pirinç patlağı:</b> Marketlerde bulabileceğiniz pirinç patlakları diyet atıştırmalığı olarak bilinir. Fakat bunlarda lif yetersizdir, sodyum oranı yüksektir. Karbonhidrat yoğunluğu da çoktur. Bağırsak floranızı değiştirip iltihabı tetikleyebilir. Sade pirinç patlağı sadece 9 gram olmasına rağmen bunun yüzde 80?i karbonhidrattır. Küçük bir patates 170 gram olmasına rağmen, sadece yüzde 23?ü karbonhidrattır.

    Pirinç patlağı: Marketlerde bulabileceğiniz pirinç patlakları diyet atıştırmalığı olarak bilinir. Fakat bunlarda lif yetersizdir, sodyum oranı yüksektir. Karbonhidrat yoğunluğu da çoktur. Bağırsak floranızı değiştirip iltihabı tetikleyebilir. Sade pirinç patlağı sadece 9 gram olmasına rağmen bunun yüzde 80?i karbonhidrattır. Küçük bir patates 170 gram olmasına rağmen, sadece yüzde 23?ü karbonhidrattır.

  9. <b>Karışık atıştırmalıklar:</b> Birçok beslenme uzmanı size karbonhidrat, protein, liften oluşan karışık atıştırmalıklar yemenizi önerir. Ancak marketlerde hazır olarak satılanlar çok besleyici değildir. Bunun yerine kuruyemiş, çekirdek, biraz kakao oranı yüksek bitter çikolata ve kurutulmuş meyveyle hazırlayabileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalık yapın.

    Karışık atıştırmalıklar: Birçok beslenme uzmanı size karbonhidrat, protein, liften oluşan karışık atıştırmalıklar yemenizi önerir. Ancak marketlerde hazır olarak satılanlar çok besleyici değildir. Bunun yerine kuruyemiş, çekirdek, biraz kakao oranı yüksek bitter çikolata ve kurutulmuş meyveyle hazırlayabileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalık yapın.

  10. <b>Tuzlu krakerler:</b< Birçok cipsten daha az kalorili ve yağlı olan bu tuzlu krakerler sağlıklı görünüyorlar. Fakat içerisinde beyaz un, maya, tuz, bitkisel yağ ya da mısır şurubunun da bulunabildiği bu krakerler de çok da sağlıklı değil. Ancak tam buğday unu veya tam tahıllı krakerler, soya cipsleri ve patlamış mısır daha akıllı bir tercihtir.

    Tuzlu krakerler:

  11. <b>Pirinç sütü:</b> Güçlendirilmedikçe, pirinç sütü doğal olarak karbonhidratı yüksek, protein ve kalsiyumu az olan pirinçten üretilen sıvıdır. Süt ürünleri yiyebiliyorsanız, kalsiyum, potasyum, A vitamini, D vitamini, B12 vitamini, riboflavin ve magnezyum içeren yağsız organik inek sütünü tercih edin. Soya ve badem sütü de daha iyi bir süt alternatifidir.

    Pirinç sütü: Güçlendirilmedikçe, pirinç sütü doğal olarak karbonhidratı yüksek, protein ve kalsiyumu az olan pirinçten üretilen sıvıdır. Süt ürünleri yiyebiliyorsanız, kalsiyum, potasyum, A vitamini, D vitamini, B12 vitamini, riboflavin ve magnezyum içeren yağsız organik inek sütünü tercih edin. Soya ve badem sütü de daha iyi bir süt alternatifidir.

  12. <b>Suşi:</b> Yoğun sos kullanmadığınız takdirde taze balık sağlıklı mıdır? Doymak istediğiniz taktirde çok sayıda suşi yemek zorundasınız, bu balık ruloları ayrıca bol miktarda pirinç ve çok az sebze içerir. Bu nedenle bu balıklar da sandığınız kadar sağlıklı olmuyor.

    Suşi: Yoğun sos kullanmadığınız takdirde taze balık sağlıklı mıdır? Doymak istediğiniz taktirde çok sayıda suşi yemek zorundasınız, bu balık ruloları ayrıca bol miktarda pirinç ve çok az sebze içerir. Bu nedenle bu balıklar da sandığınız kadar sağlıklı olmuyor.