Güne Kahvesiz Devam Edemeyenlerden Misiniz?

Güne kahvesiz devam edemeyenlerden misiniz? O zaman kabul etseniz de etmeseniz de siz de bir bağımlısınız...

  1. Dünyanın en yanlış anlaşılmış ve en az denetlenen uyuşturucusu nedir? Büyük ihtimalle kafein. Araştırmacı yazar Murray Carpenter yeni kitabında bu beyaz toz uyarıcıya derin bir bakış getiriyor.

    Dünyanın en yanlış anlaşılmış ve en az denetlenen uyuşturucusu nedir? Büyük ihtimalle kafein. Araştırmacı yazar Murray Carpenter yeni kitabında bu beyaz toz uyarıcıya derin bir bakış getiriyor.

  2. Yazara göre kafeinle ilgili her şeyi hafife alıyoruz; gündelik hayatımızdaki yaygınlığı, sağlığa yararları ve vücudumuzda yarattığı negatif etkiler. İşte kitabın satır başlarından, kafeinle ilgili en sürpriz edici gerçekler

    Yazara göre kafeinle ilgili her şeyi hafife alıyoruz; gündelik hayatımızdaki yaygınlığı, sağlığa yararları ve vücudumuzda yarattığı negatif etkiler. İşte kitabın satır başlarından, kafeinle ilgili en sürpriz edici gerçekler

  3. Kafein laboratuar faresi gibi davranmamıza yol açıyor Kahve ve çay gibi kafeinli şeyler insanların davranışları üzerinde kalıcı etkiler bırakıyor. Örneğin sabah erken saatlerde ve öğleden sonra ona ihtiyaç duyuyorlar.

    Kafein laboratuar faresi gibi davranmamıza yol açıyor Kahve ve çay gibi kafeinli şeyler insanların davranışları üzerinde kalıcı etkiler bırakıyor. Örneğin sabah erken saatlerde ve öğleden sonra ona ihtiyaç duyuyorlar.

  4. Tıpkı laboratuar farelerinin bir sonraki uyuşturucu dozunu elde etmek için manivela kolunu itmesi gibi. Bu durum o kadar içimize işliyor ki ne kadar uzun zamandır kullandığımızı fark etmiyoruz bile.

    Tıpkı laboratuar farelerinin bir sonraki uyuşturucu dozunu elde etmek için manivela kolunu itmesi gibi. Bu durum o kadar içimize işliyor ki ne kadar uzun zamandır kullandığımızı fark etmiyoruz bile.

  5. İnsanlar aylar, yıllar hatta on yıllar boyunca tek bir gününü kafeini atlamadan geçiriyor ki bu da onun ne kadar kuvvetli bir uyarıcı olduğunu gösteriyor.

    İnsanlar aylar, yıllar hatta on yıllar boyunca tek bir gününü kafeini atlamadan geçiriyor ki bu da onun ne kadar kuvvetli bir uyarıcı olduğunu gösteriyor.

  6. Günde bir kupa sert bir kahve sizi müptela yapmaya yeter Araştırmalar günde en az 100 miligram kafein tüketen insanların bunu aniden kestiklerinde, bırakma semptomlarına rastladıklarını gösteriyor.

    Günde bir kupa sert bir kahve sizi müptela yapmaya yeter Araştırmalar günde en az 100 miligram kafein tüketen insanların bunu aniden kestiklerinde, bırakma semptomlarına rastladıklarını gösteriyor.

  7. Ne kadar kuvvetli yapıldığına göre değişse de bu günde 1 veya 2 fincan kahveye denk geliyor. Kafeine bağlı olsanız da günde birkaç yüz miligramın fazla sıkıntılı olmadığı söylenebilir.

    Ne kadar kuvvetli yapıldığına göre değişse de bu günde 1 veya 2 fincan kahveye denk geliyor. Kafeine bağlı olsanız da günde birkaç yüz miligramın fazla sıkıntılı olmadığı söylenebilir.

  8. "Birçok yetişkin için günde 300'den 400 miligrama kadar normal kabul edilir ama bu kaç kilo olduğunuza, genetik yatkınlığınıza ve birçok diğer faktöre göre değişir" diyor Carpenter.

    "Birçok yetişkin için günde 300'den 400 miligrama kadar normal kabul edilir ama bu kaç kilo olduğunuza, genetik yatkınlığınıza ve birçok diğer faktöre göre değişir" diyor Carpenter.

  9. Kafeini abartmak bazı problemlere yol açabilir

    Kafeini abartmak bazı problemlere yol açabilir

  10. Fazla kafein tüketiminin en sık karşılaşılan sorunu uykusuzluk ve insomniyadır. Ama kafeinin uyku üzerine etkisi kişiden kişiye göre değişir.

    Fazla kafein tüketiminin en sık karşılaşılan sorunu uykusuzluk ve insomniyadır. Ama kafeinin uyku üzerine etkisi kişiden kişiye göre değişir.

  11. Bazıları uyumadan önce kahve içip sonrasında da bebekler gibi uyuyabilir. Bazılarıysa özellikle akşam yemeğinden sonra kahve içmişlerse kendilerini yatakta kalpleri hızla atarken ve zihinleri durmadan çalışırken bulabilirler.

    Bazıları uyumadan önce kahve içip sonrasında da bebekler gibi uyuyabilir. Bazılarıysa özellikle akşam yemeğinden sonra kahve içmişlerse kendilerini yatakta kalpleri hızla atarken ve zihinleri durmadan çalışırken bulabilirler.

  12. Kafein ayrıca endişeye(anksiyete) sebep olur ki bu da birçok insan için ciddi bir problemdir. Ancak kafein çok daha kötüsüne sebep olabilir.

    Kafein ayrıca endişeye(anksiyete) sebep olur ki bu da birçok insan için ciddi bir problemdir. Ancak kafein çok daha kötüsüne sebep olabilir.

  13. Günü atlatmak için kafein, uyuyabilmek içinse uyku hapları alıyorsunuz ve uyandığınızda normalden daha uykulu kalkıyorsunuz. Bu nedenle de yeniden kafeine ihtiyaç duyuyorsunuz.

    Günü atlatmak için kafein, uyuyabilmek içinse uyku hapları alıyorsunuz ve uyandığınızda normalden daha uykulu kalkıyorsunuz. Bu nedenle de yeniden kafeine ihtiyaç duyuyorsunuz.

  14. Kafeine bağışıklık kazanmak kolaydır

    Kafeine bağışıklık kazanmak kolaydır

  15. Negatif etkileri bir yana, ısrarla kafein kullanmamızın bir nedeni var. Carpenter'a göre kafein zihinsel keskinliği ve odaklanmayı gerçekten arttırır.

    Negatif etkileri bir yana, ısrarla kafein kullanmamızın bir nedeni var. Carpenter'a göre kafein zihinsel keskinliği ve odaklanmayı gerçekten arttırır.

  16. Araştırmalar beden gücünü de arttırdığını gösteriyor. Ancak bu pozitif etkileri onu daha çok kullanmamıza neden oluyor.

    Araştırmalar beden gücünü de arttırdığını gösteriyor. Ancak bu pozitif etkileri onu daha çok kullanmamıza neden oluyor.

  17. Çoğu insan kafeine tolerans gösterir bu nedenle gün içerisinde içilen kahve, sabah ilk içtiğiniz kahveyle aynı etkiyi vermez.

    Çoğu insan kafeine tolerans gösterir bu nedenle gün içerisinde içilen kahve, sabah ilk içtiğiniz kahveyle aynı etkiyi vermez.

  18. Ama kafein dayanıklılığının diğer uyuşturuculardan farkı vardır. Örneğin bir alkol bağımlısı içmeyi yıllarca bırakabilir ama tekrar içtiğinde yeniden problemli bölgeye girer.

    Ama kafein dayanıklılığının diğer uyuşturuculardan farkı vardır. Örneğin bir alkol bağımlısı içmeyi yıllarca bırakabilir ama tekrar içtiğinde yeniden problemli bölgeye girer.

  19. Kafeini bir haftalığına bile bıraktığınızda sınır çizginizi çabucak başlangıç seviyesine indirirsiniz. Bağımlılık krizlerine girebilirsiniz ancak yeniden kafein aldığınızda bıraktığınız zamankinden daha fazla bir artış görürsünüz.

    Kafeini bir haftalığına bile bıraktığınızda sınır çizginizi çabucak başlangıç seviyesine indirirsiniz. Bağımlılık krizlerine girebilirsiniz ancak yeniden kafein aldığınızda bıraktığınız zamankinden daha fazla bir artış görürsünüz.

  20. Doğal kafein sentetikten daha iyi değildir

    Doğal kafein sentetikten daha iyi değildir

  21. Açıkçası ikisi de aynı kimyasal madde.

    Açıkçası ikisi de aynı kimyasal madde.

  22. Kafeinin doğal olarak içinde bulunduğu kola veya guarana bitkisiyle laboratuar ortamında bir araya getirilmiş kafein arasında hiçbir fark yok.

    Kafeinin doğal olarak içinde bulunduğu kola veya guarana bitkisiyle laboratuar ortamında bir araya getirilmiş kafein arasında hiçbir fark yok.

  23. Sentetik kafein daha ucuzdur ve daha fazla kullanılır. Ama ikisi de safsa, doğal veya kimyasal kafein aynı etkiye sahiptir.

    Sentetik kafein daha ucuzdur ve daha fazla kullanılır. Ama ikisi de safsa, doğal veya kimyasal kafein aynı etkiye sahiptir.

  24. Doğal kafeinle ilgili bir sorun yok ancak sağlığa bilinen bir yararı da yok.

    Doğal kafeinle ilgili bir sorun yok ancak sağlığa bilinen bir yararı da yok.

  25. Kafeinin bandrollü olması gerekmiyor

    Kafeinin bandrollü olması gerekmiyor

  26. Gıda ve ilaç kurumları, içecek şirketlerinden kafein içeriğini yazmalarıyla ilgili bir talepte bulunmuyor.

    Gıda ve ilaç kurumları, içecek şirketlerinden kafein içeriğini yazmalarıyla ilgili bir talepte bulunmuyor.

  27. Coca-Cola, Pepsi ve Dr. Pepper bunu gönüllü olarak yapıyor ve içindekiler listesinin sonuna küçük puntolarla yazıyor.

    Coca-Cola, Pepsi ve Dr. Pepper bunu gönüllü olarak yapıyor ve içindekiler listesinin sonuna küçük puntolarla yazıyor.

  28. Yüksek kafein oranlı enerji içeceklerindeki artış nedeniyle etiketleme kanunları yakında değişebilir. Kahve veya çaya da kafein miktarını gösteren etiketler koymak önemli bir gereklilik.Böylece tüketici ürüne hızlıca göz gezdirip ne içtiğini anlayabilir.

    Yüksek kafein oranlı enerji içeceklerindeki artış nedeniyle etiketleme kanunları yakında değişebilir. Kahve veya çaya da kafein miktarını gösteren etiketler koymak önemli bir gereklilik.Böylece tüketici ürüne hızlıca göz gezdirip ne içtiğini anlayabilir.