1000 Yıllık Sır Ortaya Çıktı

1000 yıllık sır ortaya çıktı

  1. Elazığ'ın Ağın ilçesinde Keban Baraj Gölü altında kalan tarihi Hastek Kalesi Sığınakları'nın 2 katı, kuraklık sonucu göl sularının çekilmesiyle açığa çıktı

    Elazığ'ın Ağın ilçesinde Keban Baraj Gölü altında kalan tarihi Hastek Kalesi Sığınakları'nın 2 katı, kuraklık sonucu göl sularının çekilmesiyle açığa çıktı

  2. Yenipayam köyü sınırları içerisinde bulunan ve sadece kayıklarla ulaşılabilen Sığınakları, Keban Baraj Gölü'ne dik inen kayalıkların alttan itibaren kat kat oyulmasıyla yapılmış odalar ve bu odaları birbirlerine bağlayan dar galerilerden oluşuyor.

    Yenipayam köyü sınırları içerisinde bulunan ve sadece kayıklarla ulaşılabilen Sığınakları, Keban Baraj Gölü'ne dik inen kayalıkların alttan itibaren kat kat oyulmasıyla yapılmış odalar ve bu odaları birbirlerine bağlayan dar galerilerden oluşuyor.

  3. Dışarıya kapalı sığınaklarda, kimi geniş kullanımlı bir salonu, kimi bir depoyu andıran odalarda ve galerilerde ise yer yer havalandırma, ışık alma ya da düşmana karşı savunma yeri olarak kullanılan mazgal delikleri bulunuyor.

    Dışarıya kapalı sığınaklarda, kimi geniş kullanımlı bir salonu, kimi bir depoyu andıran odalarda ve galerilerde ise yer yer havalandırma, ışık alma ya da düşmana karşı savunma yeri olarak kullanılan mazgal delikleri bulunuyor.

  4. Türkmen akınlarından ya da Bizans saldırılarından korunmak amacıyla yapıldığı tahmin edilen Hastek Kalesi ve sığınaklarının, net bir bilgi olmamakla beraber tarih araştırmacılarına göre 1018'li yıllarda inşaa edildiği tahmin ediliyor.

    Türkmen akınlarından ya da Bizans saldırılarından korunmak amacıyla yapıldığı tahmin edilen Hastek Kalesi ve sığınaklarının, net bir bilgi olmamakla beraber tarih araştırmacılarına göre 1018'li yıllarda inşaa edildiği tahmin ediliyor.

  5. Birinci katı baraj gölü içinde olmasına rağmen kuraklık nedeniyle sularının çekilmesiyle diğer iki katı su yüzeyine çıkan Hastek Kalesi ve sığınakları, tarih meraklılarının gezip görmesi için büyük bir fırsat olarak görülüyor.

    Birinci katı baraj gölü içinde olmasına rağmen kuraklık nedeniyle sularının çekilmesiyle diğer iki katı su yüzeyine çıkan Hastek Kalesi ve sığınakları, tarih meraklılarının gezip görmesi için büyük bir fırsat olarak görülüyor.

  6. Ağınlı araştırmacı-yazar Günerkan Aydoğmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hastek Kalesi Sığınakları hakkında yaptığı araştırmalarda, duvarlara oyulmuş Ermenice yazılara ve 1018 tarihine rastladığını belirtti.

    Ağınlı araştırmacı-yazar Günerkan Aydoğmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hastek Kalesi Sığınakları hakkında yaptığı araştırmalarda, duvarlara oyulmuş Ermenice yazılara ve 1018 tarihine rastladığını belirtti.

  7. Yenipayam köyü sakinlerinden Mehmet Özdem (55) ise kaleyle ilgili olarak dedelerinin kendilerine çeşitli hikayeler anlattıklarını ancak kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

    Yenipayam köyü sakinlerinden Mehmet Özdem (55) ise kaleyle ilgili olarak dedelerinin kendilerine çeşitli hikayeler anlattıklarını ancak kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

  8. Mehmet Özdem: "Suların çekilmesi, Hastek Kalesi'ni görmek isteyenler için büyük bir fırsat. Bu güzelliği ve tarihi yapıyı insanlar gelip görmeli" dedi.

    Mehmet Özdem: "Suların çekilmesi, Hastek Kalesi'ni görmek isteyenler için büyük bir fırsat. Bu güzelliği ve tarihi yapıyı insanlar gelip görmeli" dedi.