Yeni Yılda Grip Olmayın!

Diyetisyen Ece Günay Akkuş kendimizi doğal yollarla koruyabilmenin adımlarını sıraladı

  1. Hasta olmamak için yapılması gereken en önemli üç gerçek: hijyen, el yıkamak ve sağlıklı beslenmek!

    Hasta olmamak için yapılması gereken en önemli üç gerçek: hijyen, el yıkamak ve sağlıklı beslenmek!

  2. 3 ana öğün olmazsa olmazımız. Ancak bu öğünler atıştırmayla geçiştirilen, fast food tüketilen, tatlı, hamur işleri yenen öğünler olmamalı.

    3 ana öğün olmazsa olmazımız. Ancak bu öğünler atıştırmayla geçiştirilen, fast food tüketilen, tatlı, hamur işleri yenen öğünler olmamalı.

  3. Sağlıklı beslendiğinizi anlamanın en akılda kalan ve uygulaması en kolay yolu, 4 yapraklı yoncayı aklınıza getirmek olacaktır.

    Sağlıklı beslendiğinizi anlamanın en akılda kalan ve uygulaması en kolay yolu, 4 yapraklı yoncayı aklınıza getirmek olacaktır.

  4. Bunlar; et grubu (et, tavuk, balık, peynir, yumurta ), süt grubu (yoğurt, ayran, süt ), sebze ? meyve grubu ve ekmek (esmer pirinç, bulgur, kepekli makarna, kuru baklagiller... )

    Bunlar; et grubu (et, tavuk, balık, peynir, yumurta ), süt grubu (yoğurt, ayran, süt ), sebze ? meyve grubu ve ekmek (esmer pirinç, bulgur, kepekli makarna, kuru baklagiller... )

  5. Eğer tabağınızda bu 4 besin grubu varsa ve porsiyon kontrolü iyi yapılmışsa, sağlıklı besleniyorsunuz demektir.

    Eğer tabağınızda bu 4 besin grubu varsa ve porsiyon kontrolü iyi yapılmışsa, sağlıklı besleniyorsunuz demektir.

  6. Soğuk algınlığından korunmak için veya küçük hastalık sinyallerini atlatabilmek için neleri, nasıl tüketmeliyiz?

    Soğuk algınlığından korunmak için veya küçük hastalık sinyallerini atlatabilmek için neleri, nasıl tüketmeliyiz?

  7. Bu dönemde hangi besinleri daha çok tüketmeliyiz? İşte o besinler:

    Bu dönemde hangi besinleri daha çok tüketmeliyiz? İşte o besinler:

  8. <b>Mürver bitkisinin gizemi</b> Bağışıklık sistemini güçlendir.

    Mürver bitkisinin gizemi Bağışıklık sistemini güçlendir.

  9. Gribe, öksürüğe ve nezleye faydalıdır.

    Gribe, öksürüğe ve nezleye faydalıdır.

  10. Soğuk algınlığını giderip, göğsü yumuşatır.

    Soğuk algınlığını giderip, göğsü yumuşatır.

  11. Nane ile birlikte demlenerek tüketilmesi önerilir.

    Nane ile birlikte demlenerek tüketilmesi önerilir.

  12. <b>Boğazınızın kalkanı ada çayı:</b> Ada çayı bitkisinin içerdiği uçucu bileşenler, ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda etkilidir.

    Boğazınızın kalkanı ada çayı: Ada çayı bitkisinin içerdiği uçucu bileşenler, ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda etkilidir.

  13. <b>Zencefil kökünün limonla dansı:</b> Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı bir yemek sonrasında ise sindirime yardımcı olur.

    Zencefil kökünün limonla dansı: Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı bir yemek sonrasında ise sindirime yardımcı olur.

  14. Boğazınızda veya vücudunuzda kırıklık, halsizlik ve ağrı hissettiğinizde taze zencefil rendesi, limon suyu ve bal karışımı hoş kokusu; lezzeti ve ferahlatıcı özelliğiyle iyi hissetmenize yardımcı olur.

    Boğazınızda veya vücudunuzda kırıklık, halsizlik ve ağrı hissettiğinizde taze zencefil rendesi, limon suyu ve bal karışımı hoş kokusu; lezzeti ve ferahlatıcı özelliğiyle iyi hissetmenize yardımcı olur.

  15. <b>Karabiber meyvesi ile ateşi düşürün:</b> Yemeklere lezzet vermesinin dışında, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.

    Karabiber meyvesi ile ateşi düşürün: Yemeklere lezzet vermesinin dışında, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.

  16. Toz edilmiş karabiber meyvesi ile hazırlanan çay gargara şeklinde uygulandığında boğaz enfeksiyonlarına ve ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.

    Toz edilmiş karabiber meyvesi ile hazırlanan çay gargara şeklinde uygulandığında boğaz enfeksiyonlarına ve ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.

  17. <b>C vitamini deposu kuşburnu:</b> Kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir.

    C vitamini deposu kuşburnu: Kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir.

  18. <b>Kuşburnu çayı hazırlamak için:</b> Tam kurutulmuş meyveler parçalanıp 10 dakika kaynatılarak hemen tüketildiğinde, içeriğindeki C vitamininden yüksek dozda faydalanılabilir.

    Kuşburnu çayı hazırlamak için: Tam kurutulmuş meyveler parçalanıp 10 dakika kaynatılarak hemen tüketildiğinde, içeriğindeki C vitamininden yüksek dozda faydalanılabilir.

  19. <b>Ihlamur:</b> Ihlamur çiçeklerinin iltihap giderici ve ağrı giderici özelliği bulunmaktadır.

    Ihlamur: Ihlamur çiçeklerinin iltihap giderici ve ağrı giderici özelliği bulunmaktadır.

  20. Soğuk algınlığı şikayetlerinin ve boğazdaki tahrişin azalmasına, tedavinin hızlanmasına yardımcı olur. Demleme yöntemi kullanılır.

    Soğuk algınlığı şikayetlerinin ve boğazdaki tahrişin azalmasına, tedavinin hızlanmasına yardımcı olur. Demleme yöntemi kullanılır.

  21. <b>Sarımsak:</b> Kanın antioksidan kapasitesini artırır, bağışıklık sistemini destekler.

    Sarımsak: Kanın antioksidan kapasitesini artırır, bağışıklık sistemini destekler.

  22. <b>Soğuk algınlığına kakule:</b> Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesi ile ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir.

    Soğuk algınlığına kakule: Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesi ile ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir.

  23. Demleme usulü, çeşitli baharatlarla karıştırılarak içilmesi önerilir.

    Demleme usulü, çeşitli baharatlarla karıştırılarak içilmesi önerilir.

  24. <b>Hünnapı sofranızdan eksik etmeyin:</b> C vitamini desteği sağlar.

    Hünnapı sofranızdan eksik etmeyin: C vitamini desteği sağlar.

  25. Astım ve solunum sistemi hastalarına, pektin ve müsilaj etkisi nedeniyle çok faydalıdır.

    Astım ve solunum sistemi hastalarına, pektin ve müsilaj etkisi nedeniyle çok faydalıdır.

  26. Balgam söktürücüdür.

    Balgam söktürücüdür.

  27. Lif içeriği yüksektir, bağırsakları çalıştırır.

    Lif içeriği yüksektir, bağırsakları çalıştırır.

  28. Şeker oranı düşük olduğu için porsiyon kontrolü yaparak şeker hastalarına önerilebilir.

    Şeker oranı düşük olduğu için porsiyon kontrolü yaparak şeker hastalarına önerilebilir.

  29. <b>En güzel antioksidan nar:</b> Narın kendisi başlı başına bir antioksidan, çekirdekleri ile birlikte çiğnenerek tüketilmesi suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalıdır.

    En güzel antioksidan nar: Narın kendisi başlı başına bir antioksidan, çekirdekleri ile birlikte çiğnenerek tüketilmesi suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalıdır.

  30. Ayrıca narın kabuğu, kaynamış suda 10 dk bekletilip içildiğinde ishale karşı etkilidir, gargara yapılıp tüketildiğinde ise boğaz enfeksiyonlarına ve ağrıya iyi gelir.

    Ayrıca narın kabuğu, kaynamış suda 10 dk bekletilip içildiğinde ishale karşı etkilidir, gargara yapılıp tüketildiğinde ise boğaz enfeksiyonlarına ve ağrıya iyi gelir.

  31. <b>Yulaf:</b> Sağlığın korunabilmesi için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.

    Yulaf: Sağlığın korunabilmesi için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.