Dünyanın Akışını Değiştiren O Silahlar

İşte dünyanın akışını değiştirenler

  1. 14 Nisan 1865 İç savaş sonrasına şekil veren tabanca Derringer 11 mm

    14 Nisan 1865 İç savaş sonrasına şekil veren tabanca Derringer 11 mm

  2. ABD iç savaşının kahramanı ve ülkenin gelmiş geçmiş en çok saygı gören başkanı Abraham Lincoln'ü öldüren silah, Konfederasyon güçleri sempatizanı John Wilkes Booth tarafından kullanıldı.

    ABD iç savaşının kahramanı ve ülkenin gelmiş geçmiş en çok saygı gören başkanı Abraham Lincoln'ü öldüren silah, Konfederasyon güçleri sempatizanı John Wilkes Booth tarafından kullanıldı.

  3. Sadece tek atış şansı olan Booth, suikastı alelacele planlamış ve uygulamıştı. Başkan Lincoln'ün o akşam Ford Tiyatrosu'nda bir oyun izleyeceğini o sabah tiyatroya kendisine gelen bir postayı almak için geldiğinde öğrenmiş, hemen harekete geçmişti.

    Sadece tek atış şansı olan Booth, suikastı alelacele planlamış ve uygulamıştı. Başkan Lincoln'ün o akşam Ford Tiyatrosu'nda bir oyun izleyeceğini o sabah tiyatroya kendisine gelen bir postayı almak için geldiğinde öğrenmiş, hemen harekete geçmişti.

  4. Oyunu izleyen Lincoln'ü kafasının arkasından vurarak öldürdü ve güneye kaçtı.

    Oyunu izleyen Lincoln'ü kafasının arkasından vurarak öldürdü ve güneye kaçtı.

  5. Booth, Lincoln'ün suikastının güneylileri yeniden ateşleyeceğini ve ayaklanmalara yol açacağını düşünmüş ama savaş yorgunu güneyliler eyleme tepkisiz kalmıştı.

    Booth, Lincoln'ün suikastının güneylileri yeniden ateşleyeceğini ve ayaklanmalara yol açacağını düşünmüş ama savaş yorgunu güneyliler eyleme tepkisiz kalmıştı.

  6. Yine de tarihçilere göre Lincoln yaşasaydı, iç savaş sonrası Amerika'nın tarihi çok daha farklı olabilirdi.

    Yine de tarihçilere göre Lincoln yaşasaydı, iç savaş sonrası Amerika'nın tarihi çok daha farklı olabilirdi.

  7. 28 Haziran 1914 Dünya savaşı başlatan tabanca Browning 9 mm

    28 Haziran 1914 Dünya savaşı başlatan tabanca Browning 9 mm

  8. Sarajevo sokaklarında yaşanan hazin olayın baş kahramanı olan 1910 yapımı Browning marka tabanca, Yugoslav milliyetçi Gavrilo Prinpic tarafından kullanıldı.

    Sarajevo sokaklarında yaşanan hazin olayın baş kahramanı olan 1910 yapımı Browning marka tabanca, Yugoslav milliyetçi Gavrilo Prinpic tarafından kullanıldı.

  9. 19 yaşındaki Princip, Avusturya Macaristan imparatorluğu veliahdı Franz Ferdinand ve karısı Sophie'yi vurmuş ve olay Avrupa genelinde başlayıp tüm dünyaya yayılan topyekûn bir savaşa neden olmuştu.

    19 yaşındaki Princip, Avusturya Macaristan imparatorluğu veliahdı Franz Ferdinand ve karısı Sophie'yi vurmuş ve olay Avrupa genelinde başlayıp tüm dünyaya yayılan topyekûn bir savaşa neden olmuştu.

  10. 35 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan savaş, Alman ve Japon milliyetçiliğinin yükselişi, Sovyet Rusya'nın doğuşu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu gibi küresel ölçekte etkilere sahiptir.

    35 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan savaş, Alman ve Japon milliyetçiliğinin yükselişi, Sovyet Rusya'nın doğuşu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu gibi küresel ölçekte etkilere sahiptir.

  11. Princip yakalandıktan sonra tabanca ve Ferdinand'ın kanlı gömleği, veliahdın yakın arkadaşı Anton Puntigam'a verildi. Puntigam'ın 1926'daki ölümünün ardından silah, Arşidük Ferdinand'ın ailesine verilmek istenmiş, ancak aile tarafından reddedilmiş..

    Princip yakalandıktan sonra tabanca ve Ferdinand'ın kanlı gömleği, veliahdın yakın arkadaşı Anton Puntigam'a verildi. Puntigam'ın 1926'daki ölümünün ardından silah, Arşidük Ferdinand'ın ailesine verilmek istenmiş, ancak aile tarafından reddedilmiş..

  12. Silah 2004 yılına dek Jesuit Kültür merkezinde sergilendikten sonra 2006 yılında Avusturya Askeri Müzesine bağışlandı.

    Silah 2004 yılına dek Jesuit Kültür merkezinde sergilendikten sonra 2006 yılında Avusturya Askeri Müzesine bağışlandı.

  13. 30 Nisan 1945 Bir diktatörün intiharına şahitlik eden silah Walther PPK 7.65 mm

    30 Nisan 1945 Bir diktatörün intiharına şahitlik eden silah Walther PPK 7.65 mm

  14. Rus kuvvetleri Berlin sokaklarında ilerlemeye başladığında yenilgiyi kabul eden Adolf Hitler'in kendi canını almak için kullandığı tabanca da tarihin akışını değiştiren bir başka silah.

    Rus kuvvetleri Berlin sokaklarında ilerlemeye başladığında yenilgiyi kabul eden Adolf Hitler'in kendi canını almak için kullandığı tabanca da tarihin akışını değiştiren bir başka silah.

  15. Son ana kadar pes etmeyen Hitler, sığınağındaki odada sevgilisi Eva Brown'u zehirledikten silahını alnına dayayarak intihar etmiştir.

    Son ana kadar pes etmeyen Hitler, sığınağındaki odada sevgilisi Eva Brown'u zehirledikten silahını alnına dayayarak intihar etmiştir.

  16. Hitler intihar etmeyip yakalansaydı, büyük ihtimalle Nürnberg mahkemelerinde yargılanacak ve idamla cezalandırılacaktı.

    Hitler intihar etmeyip yakalansaydı, büyük ihtimalle Nürnberg mahkemelerinde yargılanacak ve idamla cezalandırılacaktı.

  17. Bu durum Alman halkında sempati yaratabilir ve savaş sonrasında Naziler yeniden güçlenebilirdi.

    Bu durum Alman halkında sempati yaratabilir ve savaş sonrasında Naziler yeniden güçlenebilirdi.

  18. Silahın akıbetiyse belli değil. Araştırmacılar silahın Sovyet askerleri tarafından alınmış ve kaybedilmiş olabileceğini düşünüyor.

    Silahın akıbetiyse belli değil. Araştırmacılar silahın Sovyet askerleri tarafından alınmış ve kaybedilmiş olabileceğini düşünüyor.

  19. 22 Kasım 1963 60'lı yıllara damgasını vuran tüfek Carano Model 91/38 Carabine 6.5 mm

    22 Kasım 1963 60'lı yıllara damgasını vuran tüfek Carano Model 91/38 Carabine 6.5 mm

  20. Gizemini hâlâ koruyan Kenndy suikastının başrol oyucusu olan 6.5 mm çapındaki piyade tüfeği, suikastı gerçekleştiren Lee Harvey Oswald tarafından postayla sipariş edilmiş.

    Gizemini hâlâ koruyan Kenndy suikastının başrol oyucusu olan 6.5 mm çapındaki piyade tüfeği, suikastı gerçekleştiren Lee Harvey Oswald tarafından postayla sipariş edilmiş.

  21. Birkaç ay sonra Oswald, Teksas'taki bir deponun 6. katında mevzilenerek dönemin ABD başkanı John F. Kenndy'i öldürmüş, Teksas valisi John Connolly'i de yaralamıştı

    Birkaç ay sonra Oswald, Teksas'taki bir deponun 6. katında mevzilenerek dönemin ABD başkanı John F. Kenndy'i öldürmüş, Teksas valisi John Connolly'i de yaralamıştı

  22. Oswald'ın ailesine teslim edilmesi gereken cinayet silahının hakları, iki koleksiyoncu, Denver Oilman ve John J. King, tarafından Oswald'ın dul karısından satın alınmış, ancak koleksiyoncular tüfeğe sahip olmayı başaramamış.

    Oswald'ın ailesine teslim edilmesi gereken cinayet silahının hakları, iki koleksiyoncu, Denver Oilman ve John J. King, tarafından Oswald'ın dul karısından satın alınmış, ancak koleksiyoncular tüfeğe sahip olmayı başaramamış.

  23. Hükûmet, Oswald'ın silahı olay yerinde terk edip kaçtığını öne sürerek silahın mülkiyet haklarına el koymuş. Tüfek şu anda ABD Ulusal Arşivleri'inde sergileniyor.

    Hükûmet, Oswald'ın silahı olay yerinde terk edip kaçtığını öne sürerek silahın mülkiyet haklarına el koymuş. Tüfek şu anda ABD Ulusal Arşivleri'inde sergileniyor.

  24. Birçok tarihçiye göre Kenndy suikastı, Amerikan kültürünün 60'lı yıllarda yaşadığı büyük değişimi sembolize ediyor.

    Birçok tarihçiye göre Kenndy suikastı, Amerikan kültürünün 60'lı yıllarda yaşadığı büyük değişimi sembolize ediyor.

  25. 1947 Dünyanın en çok üretilen silahı AK-47 (Nam-ı diğer Kalaşnikof) 7.62 mm

    1947 Dünyanın en çok üretilen silahı AK-47 (Nam-ı diğer Kalaşnikof) 7.62 mm

  26. Dünya tarihini değiştiren silahın yaratıcısı Mikhail Kalashnikov, eserinin bu kadar popüler olacağını herhalde düşünmemiştir.

    Dünya tarihini değiştiren silahın yaratıcısı Mikhail Kalashnikov, eserinin bu kadar popüler olacağını herhalde düşünmemiştir.

  27. II. Dünya Savaşı sırasında yaralanan tank sürücüsü Kalashnikov, hastane yatağında yarattığı dizaynla dünyanın tarihini değiştirmiş,

    II. Dünya Savaşı sırasında yaralanan tank sürücüsü Kalashnikov, hastane yatağında yarattığı dizaynla dünyanın tarihini değiştirmiş,

  28. dını ilk prototipin yapım tarihinden alan AK-47 soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin en büyük kozlarından biri olmuştur.

    dını ilk prototipin yapım tarihinden alan AK-47 soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin en büyük kozlarından biri olmuştur.

  29. Lisansı düzinelerce farklı ülkeye satılan tüfeğin yapımı o kadar basit ve maliyeti o kadar düşüktür ki dünya genelinde 100 milyondan fazla kopyasının bulunduğu sanılmaktadır.

    Lisansı düzinelerce farklı ülkeye satılan tüfeğin yapımı o kadar basit ve maliyeti o kadar düşüktür ki dünya genelinde 100 milyondan fazla kopyasının bulunduğu sanılmaktadır.

  30. 19 Temmuz 1976 Sahibini efsaneleştiren silah Browning Challenger 9mm

    19 Temmuz 1976 Sahibini efsaneleştiren silah Browning Challenger 9mm

  31. Listedeki diğer silahlardan farklı olarak bu tabancayı ünlü yapan şey, öldürdüğü kişi değil, tetiği çeken katil.

    Listedeki diğer silahlardan farklı olarak bu tabancayı ünlü yapan şey, öldürdüğü kişi değil, tetiği çeken katil.

  32. Garry Gilmore, çalıntı olan silahı iki farklı soygununda kullandı ve her isteği yerine getirildiği halde ilk olayda soyduğu benzin istasyonun çalışanını ve ikincisinde soyduğu otelin çalışanını canice katletti.

    Garry Gilmore, çalıntı olan silahı iki farklı soygununda kullandı ve her isteği yerine getirildiği halde ilk olayda soyduğu benzin istasyonun çalışanını ve ikincisinde soyduğu otelin çalışanını canice katletti.

  33. Gilmore'u ünlü yapan şeyse aldığı idam cezasının bir an önce uygulanması için ısrar etmesi. Bir sandalyeye bağlanıp kurşuna dizilen Gilmore, atış mangasına "Let's do it!" (Haydi yapalım şunu!) diyerek popüler kültür üzerinde büyük bir etki bırakmış,

    Gilmore'u ünlü yapan şeyse aldığı idam cezasının bir an önce uygulanması için ısrar etmesi. Bir sandalyeye bağlanıp kurşuna dizilen Gilmore, atış mangasına "Let's do it!" (Haydi yapalım şunu!) diyerek popüler kültür üzerinde büyük bir etki bırakmış,

  34. filmlere kitaplara, şarkılara, hatta bazılarına göre Nike'ın meşhur "Just do it!" sloganına ilham kaynağı olmuştur.

    filmlere kitaplara, şarkılara, hatta bazılarına göre Nike'ın meşhur "Just do it!" sloganına ilham kaynağı olmuştur.