Bahar Yorgunluğu İle Mücadele

Bahar yorgunluğu ile nasıl mücadele edebilirsiniz?

  1. İlkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte birçok insan güneşin parıldayan yüzü sayesinde kendini çok daha iyi, enerjik ve mutlu hisseder.

    İlkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte birçok insan güneşin parıldayan yüzü sayesinde kendini çok daha iyi, enerjik ve mutlu hisseder.

  2. Ancak bunun yanında bazı kişilerde isteksizlik, yorgunluk, uyku hali ve yorgunluk görülebilir. Depresyonla benzer özelliklere sahip bahar yorgunluğu olarak adlandırılan bu durum birçok nedenin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır aslında.

    Ancak bunun yanında bazı kişilerde isteksizlik, yorgunluk, uyku hali ve yorgunluk görülebilir. Depresyonla benzer özelliklere sahip bahar yorgunluğu olarak adlandırılan bu durum birçok nedenin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır aslında.

  3. Yorgunluk hissinin yanında başka şikayetler de görülebilir. Şöyle ki; uykuda düzensizlik, iştahda fark edilir derecede azalma, kaslarda güçsüzlük ve kas krampları, eklemlerde ağrı gibi belirtiler yorgunluğa eşlik edebilir. Bazı insanlarda yorgunluk ve uyuşukluk hali o kadar fazladır ki kişi bu durumu ‘parmağımı dahi oynatacak halim yok‘ şeklinde tanımlar.

    Yorgunluk hissinin yanında başka şikayetler de görülebilir. Şöyle ki; uykuda düzensizlik, iştahda fark edilir derecede azalma, kaslarda güçsüzlük ve kas krampları, eklemlerde ağrı gibi belirtiler yorgunluğa eşlik edebilir. Bazı insanlarda yorgunluk ve uyuşukluk hali o kadar fazladır ki kişi bu durumu ‘parmağımı dahi oynatacak halim yok‘ şeklinde tanımlar.

  4. İşte bu halsizliğin nedeni mevsim geçişlerinde yaşanan hormonal değişikliklerdir. Özellikle kadınlarda bu şikayetlere daha sık rastlanır ki adet düzensizliği de bu belirtilere eşlik edebilir. Tabi bu durum geçicidir. Ancak vücudun yeni şartlara uyum sağlaması biraz zaman alabilir.

    İşte bu halsizliğin nedeni mevsim geçişlerinde yaşanan hormonal değişikliklerdir. Özellikle kadınlarda bu şikayetlere daha sık rastlanır ki adet düzensizliği de bu belirtilere eşlik edebilir. Tabi bu durum geçicidir. Ancak vücudun yeni şartlara uyum sağlaması biraz zaman alabilir.

  5. Özetle söylemek gerekirse, mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişimleri vücudun adaptasyonunu zorlayarak bu şikayetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Ancak bu durum dediğimiz gibi geçicidir. Vücut adaptasyonu sağladıktan sonra şikayetler azalarak ortadan kalkar. Bu şikayetlerin daha uzun sürdüğü tabloda farklı hastalıklar düşünülmelidir.

    Özetle söylemek gerekirse, mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişimleri vücudun adaptasyonunu zorlayarak bu şikayetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Ancak bu durum dediğimiz gibi geçicidir. Vücut adaptasyonu sağladıktan sonra şikayetler azalarak ortadan kalkar. Bu şikayetlerin daha uzun sürdüğü tabloda farklı hastalıklar düşünülmelidir.

  6. Bahar yorgunluğu ile mücadele etmek mümkün!

    Bahar yorgunluğu ile mücadele etmek mümkün!

  7. Bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın tabi ki birtakım yolları var. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı bahar yorgunluğu ile nasıl başa çıkılacağını AKŞAM okurları için anlattı.

    Bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın tabi ki birtakım yolları var. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı bahar yorgunluğu ile nasıl başa çıkılacağını AKŞAM okurları için anlattı.

  8. Bahar yorgunluğu mega kentlerde, çevre kirliliğinin çok görüldüğü bölgelerde, düzensiz ve stresli yaşam tarzına sahip olan kişilerde ve düzensiz beslenme alışkanlığı olanlarda daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken husus belirtileri hissettiğiniz süredir. Çünkü bahar yorgunluğu tablosu uzun sürmemektedir.

    Bahar yorgunluğu mega kentlerde, çevre kirliliğinin çok görüldüğü bölgelerde, düzensiz ve stresli yaşam tarzına sahip olan kişilerde ve düzensiz beslenme alışkanlığı olanlarda daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken husus belirtileri hissettiğiniz süredir. Çünkü bahar yorgunluğu tablosu uzun sürmemektedir.

  9. Sürekli yorgunluk ve diğer şikayetlerin daha uzun sürmesi daha ciddi hastalıkları düşündürmelidir. Tiroid hastalıkları, depresyon, kronik hastalıklar vs. benzer etkiler görülebilir. Bu durumda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

    Sürekli yorgunluk ve diğer şikayetlerin daha uzun sürmesi daha ciddi hastalıkları düşündürmelidir. Tiroid hastalıkları, depresyon, kronik hastalıklar vs. benzer etkiler görülebilir. Bu durumda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

  10. Önlem alın!

    Önlem alın!

  11. Henüz bahar gelmeden bahar yorgunluğuna karşı önlem alınmalıdır. Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey beslenme düzenini yeniden gözden geçirmenizdir. Sebze ve meyve miktarının arttırarak hafif yiyecekler tüketmeniz tavsiye edilir.

    Henüz bahar gelmeden bahar yorgunluğuna karşı önlem alınmalıdır. Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey beslenme düzenini yeniden gözden geçirmenizdir. Sebze ve meyve miktarının arttırarak hafif yiyecekler tüketmeniz tavsiye edilir.

  12. Ara ve ana öğünlerden oluşan düzenli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Kalorisi yüksek olan gıdalardan kaçınmalı ve yüksek oranda glikoz içeren besinlerin daha az tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük sıvı tüketimi en az 2 litre olmalıdır.

    Ara ve ana öğünlerden oluşan düzenli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Kalorisi yüksek olan gıdalardan kaçınmalı ve yüksek oranda glikoz içeren besinlerin daha az tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük sıvı tüketimi en az 2 litre olmalıdır.

  13. Hareket etmeye özen gösterin!

    Hareket etmeye özen gösterin!

  14. Eğer spor salonuna gitme imkanınız yoksa bolca yürüyüş yapabilirsiniz. Fırsat buldukça yapacağınız yürüyüşler, sosyal aktiviteler daha enerjik ve dinç olmanızı sağlayacaktır.

    Eğer spor salonuna gitme imkanınız yoksa bolca yürüyüş yapabilirsiniz. Fırsat buldukça yapacağınız yürüyüşler, sosyal aktiviteler daha enerjik ve dinç olmanızı sağlayacaktır.

  15. Düzenli sporun baharın olumsuz etkilerini azaltacağı şüphesizdir. Bu sayede fiziksel değişimlerin yaşandığı ve mevsim geçişlerinde sıkıntı hissi ve depresyon hali ile daha kolay mücadele edebilirsiniz.

    Düzenli sporun baharın olumsuz etkilerini azaltacağı şüphesizdir. Bu sayede fiziksel değişimlerin yaşandığı ve mevsim geçişlerinde sıkıntı hissi ve depresyon hali ile daha kolay mücadele edebilirsiniz.

  16. Tüm bunların yanında uyku düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bahar aylarında uyku düzeni bozulur, uyku sürelerinde değişiklik görülebilir. Az uyumak kadar aşırı uykunun da kişiyi kötü etkilediği unutulmamalıdır.

    Tüm bunların yanında uyku düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bahar aylarında uyku düzeni bozulur, uyku sürelerinde değişiklik görülebilir. Az uyumak kadar aşırı uykunun da kişiyi kötü etkilediği unutulmamalıdır.

  17. Kronik hastalığı (Alerji, astım, şeker...) olanların mevsim geçişlerinde doktor kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelidirler. Zira bu hastalarda görülen belirtiler bahar yorgunluğu ile karıştırılabilir.

    Kronik hastalığı (Alerji, astım, şeker...) olanların mevsim geçişlerinde doktor kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelidirler. Zira bu hastalarda görülen belirtiler bahar yorgunluğu ile karıştırılabilir.

  18. Vitaminleri hafife almayın!

    Vitaminleri hafife almayın!

  19. Destekleyici vitamin ve ilaçlar en çok irdelenen konular arasında gelmektedir. Özellikle destek ürünlerinin (doğal ilaçlar) bilinçsizce ve kontrolsüz olarak kullanıldığı görülen günümüzde mutlaka ve mutlaka doktora danışarak alınması gerekmektedir.

    Destekleyici vitamin ve ilaçlar en çok irdelenen konular arasında gelmektedir. Özellikle destek ürünlerinin (doğal ilaçlar) bilinçsizce ve kontrolsüz olarak kullanıldığı görülen günümüzde mutlaka ve mutlaka doktora danışarak alınması gerekmektedir.

  20. Son olarak dış ortamlarda daha fazla zaman geçirmeniz kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

    Son olarak dış ortamlarda daha fazla zaman geçirmeniz kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

  21. Çünkü Güneş ışınlarının ve aydınlığın insan ruhu üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır.

    Çünkü Güneş ışınlarının ve aydınlığın insan ruhu üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır.