İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sultan Alparslan'ın Mezarı Bulundu Mu?

Türkmenistan'da yürütülen kazılarda, önemli bulgulara rastlanıldı

  1. Türkmenistan'ın Merv kentindeki Selçuklu Sultanı Alparslan'ın türbesini ortaya çıkarmaya yönelik yürütülen kazı çalışmalarının eş başkanlarından Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar, açıklamalarda bulundu.

    Türkmenistan'ın Merv kentindeki Selçuklu Sultanı Alparslan'ın türbesini ortaya çıkarmaya yönelik yürütülen kazı çalışmalarının eş başkanlarından Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar, açıklamalarda bulundu.

  2. Eravşar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov arasında Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi protokolünün imzalandığını hatırlattı.

    Eravşar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov arasında Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi protokolünün imzalandığını hatırlattı.

  3. Projenin, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) bünyesinde yürütüldüğünü anımsatan Eravşar, Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması ve türbe inşası projesi kapsamında görevlendirildiğini söyledi.

    Projenin, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) bünyesinde yürütüldüğünü anımsatan Eravşar, Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması ve türbe inşası projesi kapsamında görevlendirildiğini söyledi.

  4. Eravşar, TİKA'nın proje kapsamında ilk olarak Ankara'da çalıştay düzenlediğini ifade ederek, "Çalıştay öncesinde Merv'de jeofizik araştırması yapıldı.Farklı bilim adamlarınca Ortaçağ kaynakları incelenerek değerlendirmeler yapıldı."

    Eravşar, TİKA'nın proje kapsamında ilk olarak Ankara'da çalıştay düzenlediğini ifade ederek, "Çalıştay öncesinde Merv'de jeofizik araştırması yapıldı.Farklı bilim adamlarınca Ortaçağ kaynakları incelenerek değerlendirmeler yapıldı."

  5. "Bu çalışmaların sonucunda oluşturulan ilk bilim kurulu mezar yerinin araştırılması için görevlendirildi. Bu kapsamda, alanın haritalama ve jeofizik çalışması yapıldı."

    "Bu çalışmaların sonucunda oluşturulan ilk bilim kurulu mezar yerinin araştırılması için görevlendirildi. Bu kapsamda, alanın haritalama ve jeofizik çalışması yapıldı."

  6. "Yaşanan ekip değişimiyle Mayıs ayında da Selçuk Üniversitesi'nden ben ve Prof. Haşim Karpuz, Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halit Çal, kazının üç eş başkanı olarak görevlendirildik" diye konuştu.

    "Yaşanan ekip değişimiyle Mayıs ayında da Selçuk Üniversitesi'nden ben ve Prof. Haşim Karpuz, Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halit Çal, kazının üç eş başkanı olarak görevlendirildik" diye konuştu.

  7. "KAYNAKLAR, CUMA CAMİSİ'Nİ GÖSTERİYOR"

    "KAYNAKLAR, CUMA CAMİSİ'Nİ GÖSTERİYOR"

  8. Çalışmalara Merv'de yüzey araştırması yaparak başladıklarını anlatan Eravşar, Sultan'ın kabrinin nerede olduğuna dair Ortaçağ kaynaklarını incelediklerini bildirdi.

    Çalışmalara Merv'de yüzey araştırması yaparak başladıklarını anlatan Eravşar, Sultan'ın kabrinin nerede olduğuna dair Ortaçağ kaynaklarını incelediklerini bildirdi.

  9. Eravşar, bilimsel çalışmalar ışığında elde edilen verileri derlediklerini belirterek, şöyle devam etti:

    Eravşar, bilimsel çalışmalar ışığında elde edilen verileri derlediklerini belirterek, şöyle devam etti:

  10. "Bizden önceki heyet beş farklı nokta belirlemiş. Görevi devralınca önceki çalışmaları okuduk, gelinen noktada yapılanları anlamaya çalıştık."

    "Bizden önceki heyet beş farklı nokta belirlemiş. Görevi devralınca önceki çalışmaları okuduk, gelinen noktada yapılanları anlamaya çalıştık."

  11. "Çünkü Merv'de üç tane Cuma Cami'si olduğu biliniyor. Bunlardan birisi Beni Mahan Cuma Camisi, diğeri Mescid-i Atik ve bir diğeri de Macan Cuma Cami'sidir."

    "Çünkü Merv'de üç tane Cuma Cami'si olduğu biliniyor. Bunlardan birisi Beni Mahan Cuma Camisi, diğeri Mescid-i Atik ve bir diğeri de Macan Cuma Cami'sidir."

  12. TÜRBE, İKİ FUTBOL SAHASI ALANDA ARANIYOR

    TÜRBE, İKİ FUTBOL SAHASI ALANDA ARANIYOR

  13. Prof. Dr. Eravşar, Selçukluların Merv'i fethettiğinde Gavur Kale ve Beni Mahan Cuma Camisi'nin bulunduğu bölgenin terk edildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    Prof. Dr. Eravşar, Selçukluların Merv'i fethettiğinde Gavur Kale ve Beni Mahan Cuma Camisi'nin bulunduğu bölgenin terk edildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

  14. "Bu caminin sınırlarını belirlemek mümkün değildi. Yaklaşık iki futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapladığını düşünüyoruz. Avlusu ile oldukça büyük bir yapı."

    "Bu caminin sınırlarını belirlemek mümkün değildi. Yaklaşık iki futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapladığını düşünüyoruz. Avlusu ile oldukça büyük bir yapı."

  15. RUS BİLİM ADAMLARI DA ALPARSLAN'IN MEZARINI ARAMIŞ

    RUS BİLİM ADAMLARI DA ALPARSLAN'IN MEZARINI ARAMIŞ

  16. "Buraya ilişkin 19. yüzyılda Çarlık Rusya'sında bilimler akademisinden Yukovski, Merv anıtları hakkında araştırma yapıyor" diyen Eravşar, şunları söyledi: "O da 'Alparslan'ın mezarı neredeydi' diye soruyor."

    "Buraya ilişkin 19. yüzyılda Çarlık Rusya'sında bilimler akademisinden Yukovski, Merv anıtları hakkında araştırma yapıyor" diyen Eravşar, şunları söyledi: "O da 'Alparslan'ın mezarı neredeydi' diye soruyor."

  17. 15 YILLIK ÇALIŞMAYI BİR YILDA KAZDILAR

    15 YILLIK ÇALIŞMAYI BİR YILDA KAZDILAR

  18. Kazı Eş Başkanı Prof. Haşim Karpuz ise kazı kapsamında 47 açma yaptıklarını belirterek, ekip üyeleri ve kazı eş başkanlarının geçen yıl özverili çalışmalarda bulunduğunu bildirdi.

    Kazı Eş Başkanı Prof. Haşim Karpuz ise kazı kapsamında 47 açma yaptıklarını belirterek, ekip üyeleri ve kazı eş başkanlarının geçen yıl özverili çalışmalarda bulunduğunu bildirdi.

  19. Düzenli yapılan çalışmalar sonucunda önemli mesafelerin katedildiğini anlatan Karpuz; "Türkiye'deki benzer bir alanda yapılacak çalışmanın 15 yılda tamamlanabileceğini ifade etti."

    Düzenli yapılan çalışmalar sonucunda önemli mesafelerin katedildiğini anlatan Karpuz; "Türkiye'deki benzer bir alanda yapılacak çalışmanın 15 yılda tamamlanabileceğini ifade etti."

  20. YILIN İLK KAZISI MAYIS'TA BAŞLAYACAK

    YILIN İLK KAZISI MAYIS'TA BAŞLAYACAK

  21. Kazı Eş Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Çal da çalışmalara 15 bilim adamı ve 70 işçinin katıldığını vurguladı. Türkmenistan'da da 5 bilim adamının kazıda yer aldığına dikkati çeken Çal:

    Kazı Eş Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Çal da çalışmalara 15 bilim adamı ve 70 işçinin katıldığını vurguladı. Türkmenistan'da da 5 bilim adamının kazıda yer aldığına dikkati çeken Çal:

  22. "Bu yıl iki farklı tarihte çalışma yapılacak. İlk dönem çalışmalar mayısta başlayacak. Bölgenin iklim şartları gözönüne alınarak planlama yaptık. İlk etabı haziran ayı ortasında tamamlamayı düşünüyoruz."

    "Bu yıl iki farklı tarihte çalışma yapılacak. İlk dönem çalışmalar mayısta başlayacak. Bölgenin iklim şartları gözönüne alınarak planlama yaptık. İlk etabı haziran ayı ortasında tamamlamayı düşünüyoruz."

  23. "İkinci dönem ise eylülde başlayacak ekim ayının ikinci haftası tamamlanacak. Gazi Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri ağırlıklı çalışacak. Türkmensitan Kültür Bakanlığı yetkilileri de katılıyor" ifadelerini kullandı.

    "İkinci dönem ise eylülde başlayacak ekim ayının ikinci haftası tamamlanacak. Gazi Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri ağırlıklı çalışacak. Türkmensitan Kültür Bakanlığı yetkilileri de katılıyor" ifadelerini kullandı.