304 YTL emzirme yardımı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Ocak 2008 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarıya göre, geliri asgari ücretin üçte birinden yani 202.80 YTL'den az olanların sağlık primleri, devlet tarafından ödenecek.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Alınan bilgiye göre, alt komisyon güncelleme katsayısı, emekli aylığı bağlama oranları ve emeklilik yaşı gibi tasarının ana parametrelerinde herhangi bir değişiklik yapmadı.

DARGELİRLİYE 18.2 YTL PRİM DESTEĞİ

Alt Komisyon, toplumun büyük kesimini ilgilendiren genel sağlık sigortasının kurgusunu değiştirdi. Yeni düzenlemeye göre, çalışanlardan alınacak sosyal güvenlik destek primlerine kademe getirildi. Buna göre, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların (202.80 YTL) primleri, devlet tarafından ödenecek. Bu tutar her bir kişi için mevcut asgari ücrete göre 18.25 YTL olacak. Bu kişilerin 18 yaşından büyük işsiz çocuklarına yeşil kart verilecek. 2 yıl sonra yeşil kartın kalkacak olması nedeniyle bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenecek.

ŞAMPİYON AİLESİNE ÜCRETSİZ HİZMET

Geliri, brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücretin tamamına (202.80-608.40 YTL) kadar olanların ödeyeceği destek primi, 24.34 YTLolacak. Asgari ücret ile asgari ücretin 2 katına kadar gelire sahip olanlar, (608.40-1216.80 YTL arasında) 73.01 YTL destek primi ödeyecek.

Geliri asgari ücretin 2 katından fazla olanların ödeyeceği destek primi ise 146.02 YTL olacak. Hiçbir geliri bulunmayanlar, geçici köy korucuları ile dünya, Avrupa ve olimpiyat şampiyonu olanlar ile aileleri, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Bu arada, TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, tasarının önümüzdeki hafta Sayıştay üyeliklerine yapılacak seçim nedeniyle üst komisyonda görüşülemeyeceğini bildirdi.

Düzgün KARADAŞ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber