Meclis'te bu hafta neler görüşülecek?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2008 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclisi, bu hafta yoğun bir gündem bekliyor. Uzun süredir tartışılan Vakıflar Yasasının yanı sıra, AK Parti ile MHP arasında türban konusundaki görüşmeler de Meclisin gündemini oluşturacak.

AK Parti ile MHP yöneticileri, türbanın yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda Anayasada değişiklik yapılması için yarın yine bir araya gelecek. Konu üzerinde uzlaşmaya varılması halinde hazırlanacak teklifin bu hafta Meclis Başkanlığına sunulması, Anayasa Komisyonunda görüşülebileceği bildirildi.

TBMM Genel Kurulunu bu hafta yoğun bir gündem bekliyor. Genel Kurulda, İstanbul'da Piri Reis Üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerine devam edilecek. Geçen hafta tümü üzerinde gruplar adına yapılan konuşmalar tamamlanan tasarının maddeleri ele alınacak.

Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen, teknoparklara teşvik getiren kanun tasarısı da Genel Kurulda görüşülecek.

-VAKIFLAR YASASI-

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderilen Vakıflar Yasasının da Genel Kurulda ele alınması bekleniyor. Komisyonda aynen benimsenen yasa, önemli düzenlemeler içeriyor.

Yasayla, yabancılar, Türkiye'de mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilecek. Cemaat vakıflarına ait kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, vakıf yönetiminin talebi durumunda meclis kararıyla aynı cemaate ait başka bir vakfa tahsis edilebilecek. Vakıflar, izin almadan mal edinebilecek, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek. Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların, taşınmaz mal edinmeleri hakkında, tapu kanunu hükümleri uygulanacak. Vakıflar, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurt dışında şube ve temsilcilik açabilecek.

Genel Kurul bu hafta 29 Ocak Salı günü 15.00-20.00, 30 Ocak Çarşamba ve 31 Ocak Perşembe günü ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

-SAYIŞTAYIN BOŞ ÜYELİKLERİ-

Sayıştayın boş bulunan 12 üyeliği için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda seçim yapılacak. Komisyon, bu amaçla 29 Ocak Salı günü toplanacak ve Ön Seçim Geçici Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, kendisine bildirilen 48 ismi 24'e indirecek.

-KOMİSYONLAR-

Plan ve Bütçe Komisyonu, 29 Ocak Salı günü yapacağı toplantıda, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa''yı görüşecek.

Yasa, hazine avukatı veya devlet davalarını takibe yetkili kişiye ödenecek yol tazminatının dağılımında değişiklik yaparak mağdur ile şikayetçinin vekilinin bulunmaması halinde cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda baro tarafından avukat görevlendirilmesini öngörüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya mazbut vakıflar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait, üzerinde toplu yapılaşma bulunan taşınmazların, Hazineye ait taşınmazlar ile trampa edilmesinde rayiç bedelin Harçlar Kanununa göre hesaplanacak değerlerin yüzde 20 fazlası olması da hükme bağlanıyor.

TBMM İçişleri Komisyonu, 30 Ocak Çarşamba günü, Gaziantep'e İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin yasa teklifini ele alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber