İstihdam paketinin kamuya maliyeti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Hükümet Programı ile Eylem Planında yer alan ve 2008 yılında uygulamaya gireceği açıklanan, 5 puanlık prim indirimi, işçilerin yanı sıra esnaf ve memurları da kapsayacak olursa kamuya maliyeti 7 milyar YTL'yi bulacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 30 Ocak 2008 tarihinde toplanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ele alınacak İstihdam Paketi'ne göre, prim oranları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda belirleniyor.

Pakette, Sosyal Güvenlik Reformundaki "norm ve standart birliği"nin zedelenmemesi için işçi, esnaf ve memurun prim oranlarının farklı olmaması hususunun, 5510 sayılı yasada prim oranları eşit olarak belirlenerek yerine getirildiğine işaret ediliyor.

İşveren priminde 5 puanlık indirim yapılmasının kamuya yıllık gelir kaybının 2008 yılı için yaklaşık 3,8 milyar YTL olacağı, indirimin işçilerin yanı sıra esnaf ve memurları kapsaması halinde maliyetin 7 milyar YTL'ye çıkacağı belirtiliyor.

İndirim nedeniyle 190 bin ilave istihdam sağlanması halinde toplam vergi gelirinin 180 milyon YTL, SSK ve işsizlik primleriyle birlikte toplam gelirin yaklaşık 600 milyon YTL olacağı tahmin ediliyor.

İndirim, prim tahsilat oranını ve kayıtlılığı artırma amacına daha iyi hizmet etmesi için cari ay prim borcunu ödemeyen işverenlerle, kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere uygulanmayacak.

Pakete göre, 18-29 yaş arası gençlerin, iş yerlerinin mevcut istihdamına ilave olarak işe alınmaları halinde SSK işveren priminin, çalıştıkları ilk yıl için tamamı, ikinci yıl için yüzde 80'i, üçüncü yıl için yüzde 60'ı, dördüncü yıl için yüzde 40'ı ve beşinci yıl için de yüzde 20'si Hazine tarafından karşılanacak. 18 yaş üstü tüm kadınlara da aynı koşullar uygulanacak.

Genç istihdamına teşvikin maliyeti ise 5 yılda net 700 milyon YTL olacak.

5 yıl boyunca vazgeçilen toplam gelir azami 2,7 milyar YTL olacak. Prim indirimiyle birlikte kayıt dışı istihdama yönelik ağır yaptırımlar getirilecek ve yaygın denetimler başlayacak.

Bu gençlerin 200 bini sisteme girip, 5 yıl sonunda 50 bini kayıtlı çalışmaya devam ederse; ilk 5 yılda ek gelir 2 milyar YTL, sonraki her yıl 180 milyon YTL olacak.

Kadın istihdamına teşvikin maliyeti ise şöyle; 5 yıl boyunca vazgeçilen toplam gelir 455 milyon YTL olacak. Kayıt dışı ücretli çalışan kadın nüfusunun 873 bin, işsiz kadın nüfusunun ise 717 bin olduğu dikkate alınırsa, kayıt dışıyla mücadelede uygulanacak kararlı politikalar ve müeyyidelerle 150 bin kadın sisteme girip 5 yıl sonunda 50 bini kayıtlı çalışmaya devam ederse ilk 5 yılda ek gelir 1,5 milyar YTL, sonraki her yıl 180 milyon YTL olacak. 5 yılda net gelir 1 milyar YTL'yi bulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber