İstanbul'a 21 yağmur fişeği atıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2008 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 ay önce ABD'den kiralanan bulut ölçümleme uçağının Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını ve bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği bıraktığını bildirdi.

Çarşamba günü başlayan çalışma kapsamında bulutların mikrofizik yapısının inceleneceğini belirten Topbaş, "Küresel iklim değişikliklerinin yol açtığı sera etkisinin İstanbul'daki nedeni nedir? Hangi salınımlar var? Elde edilen veriler laboratuvar ortamında değerlendirilerek ona göre müdahale yapılacak" dedi.

Yıllık 2,5 milyon dolara kiralanan uçağın Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını, 2 kez de yağmur arttırma çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Topbaş, "Buluttaki su buharının yoğunlaşmasını ve yağmur yağmasını sağlayacak 6 bin adet gümüş iyodür fişek aldık. İki uçuşta bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği atıldı" dedi. T

Uçağın 2-3 saat boyunca su havzalarında uçuş yaptığını ve ilk verilere göre yağışın 2 kat arttığının tespit edildiğini belirten Topbaş, "Diğer bölgelerde metre kareye 1,5-2 kilogram yağış düşerken, denemenin yapıldığı bölgeye 4,5-5 kilogram yağış düştü. Yüzde 20-30 gibi bir artıştan bahsedilirken, burada ciddi bir artış görüldü" dedi.

Topbaş, çalışmanın Teksas Üniversitesi, NCAR (Ulusal Araştırmalar Merkezi), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapıldığını söyledi. Belediyeden 3, İTÜ'den 8, Teksas Üniversitesi'nden 7, NCAR'dan 9 uzmanın projede çalıştığını ifade eden Topbaş, her uçuşta 8 bilim adamının yer aldığını kaydetti.

Kadir Topbaş, İstanbul'un barajlarının dolabilmesi için metre kareye 1005 kilogram yağış düşmesi gerektiğini belirterek, "Bulutlardaki yağışı alabilmemiz çok önemli. Bu kadar büyük etkiyi bunlarla sağlamanız yeterli değil. Doğru olan şu, bulutlardaki yağmur bırakmama nedenlerini bulabilmek, onun fiziki yapısını değerlendirmek ve bunu etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına kentte tedbirler almak" diye konuştu.

Üniversitelerin, laboratuvar yerine bulutların içinde bilimsel araştırma fırsatı bulduğunu kaydeden Topbaş, "Bu üniversite için büyük imkan. Dolayısıyla gelecek yıllarda devam etmemizi istiyorlar. Devam edeceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber