İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Merkez Bankası açıkladı! 128 milyar dolar nerede?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerindeki 128 milyar doların satılmasıyla ilgili tartışmalar 8. ayına girerken, Merkez Bankası 128 Milyar doların neden satıldığını açıkladı. İşte 128 milyar doların satılma nedeni..

Haber Giriş : 01 Aralık 2021 10:50, Son Güncelleme : 01 Aralık 2021 11:52
Merkez Bankası açıkladı! 128 milyar dolar nerede?

Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde döviz kurundaki yükselişi durdurmak iddiasıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerindeki 128 milyar doların satılması, son dönemde iktidar ile muhalefeti sık sık karşıya getirdi. Başta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere muhalefet sözcüleri, "128 milyar dolar nerede?" sorusunu slogan haline getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu paranın Merkez Bankası'nın kasasında olduğunu ve kaybolan bir para olmadığını açıkladı. Erdoğan son olarak "Merkez Bankası 2019 ve 2020 yıllarında, küresel ekonomide yaşanan gelişmeler ve özellikle salgının yol açtığı zorlu süreci yönetmek için çok ciddi döviz işlemleri yürütmek mecburiyetinde kalmıştır" demişti.

DW sordu Merkez Bankası cevap verdi

DW Türkçe, 16 Nisan 2021'de Merkez Bankası'na bilgi edinme başvurusunda bulunarak, 128 milyar doların akıbetini sordu. Banka, soruya 7,5 ay sonra yanıt gönderdi. 29 Kasım'da CİMER üzerinden verilen yazılı yanıtta, dünyada daha önce görülmeyen bir krize yol açan Covid-19 salgının tüm ülkeleri olağan dışı tedbirler almak mecburiyetinde bıraktığı savunuldu. Merkez Bankası, verdiği yanıtta 128 milyar doların satılmasının gerekçesini şöyle savundu:

Artan sermaye çıkışı, azalan yatırım sonucu döviz talep fazlası...

"Diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de bu dönemde artan sermaye çıkışları, azalan doğrudan yatırımlar, turizm ve ihracatta yaşanan hızlı daralma nedeniyle ekonomide yüksek tutarda döviz talep fazlası ortaya çıkmıştır. Ek olarak mevcut jeopolitik konjonktürün de yarattığı baskılar, makro finansal istikrarı sağlamak üzere ekonomide döviz likidite ihtiyacının karşılanması gerekliliğini doğurmuştur. Bu nedenlerle finansal istikrarın korunması, ödemeler dengesi finansmanı ve döviz arz-talep dinamikleri kapsamında işlemler gerçekleştirilmiştir."

Reel sektör, finans kesimi ve kamunun ihtiyacı için kullanıldı

Merkez Bankası, 128 milyar doların reel sektör, finans kesimi ve kamu kurumlarının ihtiyacı için kullanıldığını belirtti. Yazıda, buna ilişkin, "Bu sayede ülkemiz ekonomisinin üretim, istihdam ve ihracat kapasitesi korunmuş, reel sektörün, finansal kesimin ve kamu kurumlarının döviz likiditesine erişim ve dış ödemeler noktasında herhangi bir sorunla karşılaşmaması için gerekli tedbirler alınmıştır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber