TÜDEF'ten 'ilaç promosyonlarına son' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2008 16:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

TÜDEF'ten "ilaç promosyonlarına son" çağrısı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ilaç firmalarının karlılıklarını artırmak için ilaçlarla ilgili yanlış ve yanıltıcı bilgi verdiklerini söyledi.

2008 yılını ilaçta yolsuzlukla mücadele yılı olarak belirlediklerini belirten Çetin, ilaç promosyonlarının üstü kapalı reklamlar, bedelsiz numuneler, doktorlara tanıtımla yapıldığını belirtti. Bu tür yöntemlerin tüketicileri ölüme varacak şekilde bilinçsiz ilaç tüketmeye yönlendireceğini savunan Çetin, dünyada ekonomik olarak en büyük üçüncü sektörün ilaç sektörü olduğunu söyledi. Çetin, ilaç firmalarının, "Sektördeki gelişmeleri anlatma" adı altında amaçlı ve yanlış yönlendirme yaptıklarını, doktorlara

ilaç tercihlerini etkileyecek şekilde mali destek sağladıklarını iddia etti.

Türkiye'de ilaç sektörünün, yabancı şirketler de dahil toplam 33 firmanın kontrolünde olduğunu kaydeden Çetin, firmaların insan sağlığından önce karlılığı hedeflediklerini ileri sürdü. Çetin, promosyon adı altındaki yöntemlerin halkın sağlığını olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.


'İlaç firmaları kar etmek için ilaç ihtiyacını artırıyor'

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, sağlık sektöründe promosyonun yasaklanmasını talep ettiklerini belirtti.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında (ASMMMO)

düzenlediği basın toplantısında, dünyada enerji ve silah sektöründen sonra ekonomik olarak üçüncü büyük sektörün ilaç sektörü olduğunu söyledi. 2006 yılı verilerine göre dünyada sağlık hizmetleri için harcanan toplam paranın 3,1 trilyon dolar olduğuna işaret eden Çetin, bu tutarın 1,7 trilyon dolarını ise tıbbi malzeme ve tıbbi cihazların oluşturduğunu kaydetti. İlaç sektörü pazarının yüzde 80'inin hükümetler tarafından finanse edildiğini ifade eden Çetin, "Bu durumda ilaç ve tıbbi cihaz alımının yüzde 80'i kamu kuruluşları aracılığıyla yapılmaktadır. Yani para, sigortalıların dolayısıyla tüketicilerin ceplerinden çıkmaktadır. Bu sektördeki yolsuzluklar daha çok yoksulları ve orta gelir düzeyine sahip tüketicileri etkilemektedir" dedi. İlaç firmalarının satış, reklam ve promosyon faaliyetlerinde insan sağlığından önce karlılığı hedeflemelerinin bu sektörün temsilcileri ile devletin sorumluluğu altında olduğunu belirten Çetin, ilaçta promosyonların üstü kapalı reklamlarla, bedelsiz numunelerle, bire bir doktorlara tanıtımla yapıldığını söyledi. Türkiye'de ilaçta reklamın yasak olmasına rağmen üstü kapalı reklamların yapıldığını öne süren Çetin, şöyle konuştu: "İlaç firmalarının diğer firmalarda olduğu gibi tek bir hedefleri vardır o da daha çok kar etmek. İlaç firmaları karlılıklarını artırmak için tüketicilerin ilaç ihtiyaçlarını artırmayı hedeflemektedir. Bu anlayış ahlaktan yoksundur. TÜDEF, sağlık sektöründe promosyonun yasaklanmasını talep etmektedir. İlaç tanıtımlarının her tür kongre ve diğer bilimsel toplantıların sektördeki meslek örgütleri, kamu otoritesi ve tüketici temsilcilerinin de yer aldığı güvenilir ve bağımsız bir kuruluş tarafından yapılması soygunu önleyecek bir mekanizmadır." Çetin, 2008 yılının TÜDEF için "Etik Olmayan İlaç Promosyonu ile Mücadele" yılı olacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber