Başbakan: Kazanın hemen ardından TCDD Genel Müdürü'nü görevden almak istedim

Haber Giriş : 22 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, 39 kişinin öldüğü hızlandırılmış tren faciasının hemen ardından TCDD Genel Müdürü'nü görevden almak istediğini söyledi. Erdoğan, ?Ama muhalefet ve medyanın eleştirileri yargısız infaza dönüşünce vazgeçtim. Onların isteğiyle kurban verseydik, sonu gelmezdi' dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman'ı, aslında 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlandırılmış tren faciasının yaşandığı gün görevden almak istediğini, ancak CHP ve medyanın hükümeti yıpratmaya yönelik ?kelle alma' tavrı karşısında son anda vazgeçtiğini söyledi. Erdoğan, Sakarya-Pamukova'daki kazadan 2 ay sonra görevden alınmasına ilişkin kararnamesini imzalayarak onay için Çankaya Köşkü'ne gönderdiği Karaman'la ilgili bu önemli itirafı, akşam yemeğinde buluştuğu bir grup AKP milletvekiline sohbeti sırasında yaptı.

KARARI BİZ VERİRİZ

CHP'nin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında verdiği gensoru önergesinin Meclis'te görüşüldüğü gün Başbakanlık Konutu'nda 12 AKP milletvekilini kabul eden Erdoğan, kazanın ardından hükümet olarak izledikleri politikaya ilişkin eleştirileri şöyle yanıtladı:

?Soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve yargının rahat çalışabilmesi için Genel Müdür'ü kazanın olduğu gün hemen görevden almayı düşündüm. Ancak, kazanın hemen ardından muhalefet ve medya suçu tümüyle Genel Müdür ve Ulaştırma Bakanımız'ın üzerine yıkmaya çalıştı. Sadece Genel Müdür değil, Ulaştırma Bakanı'nın da bu olay nedeniyle istifası istendi. Olay normal eleştiri boyutlarından çıkıp yargısız infaz noktasına ulaştı. Bütün bu yapılanları, olup biteni görünce ben de, Genel Müdür'ü görevden almaktan vazgeçtim. Muhalefet ve medyanın isteklerine göre devlet yönetimi olmaz. Siyasi otorite olarak tasarruflarımızın yöntemini ve zamanını biz belirleriz. Eğer onların isteğine göre kurban vermeye kalkışırsak bu işin sonu gelmez.'

ERGÜLEÇ DE GİDİYOR

Milletvekillerine bu açıklamaya yapan Erdoğan, savcılıkça soruşturma açılabilmesi için izin istenen Karaman'la birlikte Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Ergüleç'i de kazadan iki ay sonra sürpriz bir biçimde görevinden aldı.

Anket mi götürdü?

AKP'nin ağustosta ANAR'a yaptırdığı ankete göre, tren faciası hükümetin performans notunu kırdı. Hazirandaki 59.1'lik performans not, Pamukova faciası ve İstanbul'daki sel baskınının yaşandığı ağustosta 10 puana yakın düşürek 50.2'ye geriledi. Halkın AKP'ye bakışını yansıtan bu verilerin, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın sonunu hazırladığı öne sürüldü.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber