Sendikadan Meclis önünde başörtüsü eylemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Ankara İl Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen Ankara şubeleri üyeleri, "başörtüsü yasağının kökten kaldırılması" için, üzerinde "Bu zulmü kaldıran herkesi destekliyoruz", "Sayın veliler ya dua ya beddua" yazılı pankartlarla TMBB'nin Dikmen kapısı önünde toplandı.

Memur-Sen Ankara İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır, burada yaptığı basın açıklamasında, "Evrensel hukuk metinleri, Anayasa, yasalar, Yükseköğretim Kanunu, YÖK Disiplin Yönetmeliği ile Atatürk ilkeleri ve devrim kanunlarında başörtüsünü ima yoluyla bile yasaklayan ifadeler bulunmadığını" görüşünü dile getirdi.

"Başörtüsünün resmen serbest olmasına rağmen, fiilen yasaklandığını, uygulanan başörtüsü yasağının dayatma ve zorbalığa dayandığını" öne süren Kır, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakanın hukuki dayanaktan yoksun başörtü yasağını aşmak ve üniversitelerde hukuksuzluğa 'dur' demek için kararlı ve yerinde çıkışları, AK Parti ve MHP'nin Anayasanın 10, 42 ve YÖK Kanununun ek 17. maddesinde yapılacak düzenlemeler etrafında anlaşmaları elbette takdir edilecek bir durumdur. Ancak, bugüne kadar başörtüsünü yasaklayan hiçbir hukuki yaptırım olmamasına rağmen, şimdi getirilmek istenen YÖK kanunun ek 17. maddesindeki değişiklik, malumu ilan etmektir. Tek tipçi, dayatmacı, baskıcı bir düzenlemedir.

Belirli bir yaşa gelmiş, seçme hakkı olan kadınlarımıza kendi başlarını nasıl örteceği ve bağlayacağı özgürlüğünün verilmemesi yadırganacak bir durumdur."

Anayasanın 42. maddesinde yapılacak değişiklikle, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan başörtülü kadınların yasak kavramının içine alındığını, bunun da daha geniş bir yasak alanının oluşmasını sağlayacağını savunan Kır, "Şimdi üniversite önlerindeki mücadele, devlet dairesi kapılarının önünde sürecektir. Yani yasak çözülmüş olmayacak, mekanları değiştirilmiş olacaktır. Bu değişikliği önemsiyoruz ama kökten çözüm olarak asla görmüyoruz. Bir sivil toplum kuruluşu olarak bu şarkı burada bitmez ve mücadelemiz sorun kökten çözülene kadar sürecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber