Hava kirliliği arttıkça kalp krizine bağlı ölümler de artıyor

Haber Giriş : 31 Ocak 2008 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)'nun verilerine göre 10 ilde hava kirliliği arttı. Hakkari ve Denizli başta olmak üzere birçok ilde kükürtdioksit ve partiküler madde ortalamalarında sınır değerler aşıldı.

Artan hava kirliliğine karşı uyarıda bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Küçükusta, ?Bu durumdan en çok akciğer rahatsızlığı olanlar ile kalp hastaları etkilenir? dedi. Prof. Dr. Rasim Küçükusta, ANKA'ya yaptığı açıklamada akciğer ve kalp hastalığı olanları dikkatli davranmaları konusunda uyararak, ?Kükürtdioksit ve partiküllerin sınır üzerine çıktığı durumlarda hem astım krizlerinde artma hem de kalp hastalığı olanlarda kalp krizi, tansiyon yüksekliği ve ritm bozukluklarına bağlı ölümlerde ciddi artış olur? dedi.

-SİGARA BİR, HAVA KİRLİLİĞİ İKİ

Hava kirliliğinin akciğer hastalıkları içinde en çok astımlıları ve KOAH'lıları etkilediğini belirten Küçükusta, bu durumun astım krizlerinde artışlar ile KOAH'lılarda solunum yetersizliğine sebep olacağını bildirdi. Küçükusta bir akciğer hastalığı olan KOAH'ın oluşumundaki sigaradan sonraki en önemli 2'nci etkenin hava kirliliği olduğunu da sözlerine ekledi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Küçükusta, artan hava kirliliğinin kalp hastaları için de risk oluşturduğunu ifade ederek ?Hava kirliliğinin yoğunlaştığı dönemlerde kalp krizi, tansiyon yüksekliği ve ritm bozukluklarına bağlı ölümlerde ciddi artışlar olur? dedi. Küçükusta ayrıca yoğun hava kirliliğinin küçük çocuklarda ve ileri yaştakilerde bronşit ve zatürre gibi solunum yolları enfeksiyonlarının artmasına ve ağırlaşmasına da sebep olacağını sözlerine ekledi.

-HAVA KİRLİLİĞİNİN YOĞUN OLDUĞU SAATLERDE DIŞARI ÇIKILMAMALI-

Prof. Dr. Rasim Küçükusta, yoğun hava kirliliğinin saptandığı Hakkari ve Denizli başta olmak üzere Siirt, Aydın, Bitlis, Zonguldak, Kahramanmaraş, Karabük, Çorum ve Afyon'da yaşayanlara çok gerekmedikçe -özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde- dışarı çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu. Dışarı çıkılması gereken durumlarda ise fazla hareketten kaçınılması gerektiğini belirten Küçükusta, ?Mutlaka burun yoluyla soluk alınıp verilmeli ve sigara gibi diğer kirleticilerden uzak durulmalıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber