Arpacığa gözünüz gibi bakın

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Şubat 2008 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gözdeki küçük sorun arpacık etkin tedavi edilmezse kornea nakline yol açıyor. Uzmanlara göre sürekli tekrarlayan arpacığa karşı alınacak en iyi önlem erken teşhis

ÇOĞUNLUKLA dudaklarda görülen ve ağrılı bir yaraya neden olan uçuklar, gözler için büyük tehlike yaratabiliyor. Tıptaki adıyla Herpetik Keratit olarak anılan ve halk arasında arpacık denilen hastalık, ilerleyen evrelerde kişiyi kornea nakline dek götürebilen ciddi sorunlara yol açabiliyor. Alman Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanlarından Op. Dr. Ali Ofluoğlu, tekrarlama riski yüksek olan göz uçuklarında , kişinin gözünde batma, yanma, kızarıklık hissettiği an doktora başvurması gerektiği konusunda uyarıyor. Herpes virüsünün yol açtığı arpacıkta gözde ağr, batma ve güneş ışığına karşı hassasiyet oluşuyor. Eğer virüs göze yerleşirse arklı belirtiler veriyor. Göz kapağı üzerinde içi su dolu torbacıklara yol açabilir, göz içinde kanlanma ve kabarıklıklar, kulak önü lenf bezlerinde şişme ile seyrediyor.

FIRSATÇI VİRÜS

OFLUOĞLU, ?Herpes virüsünün korneaya yerleşmesi durumunda görülen en ciddi belirti ağaç dalı manzarası şeklinde oluşan kornea tutulumudur. Tedavisi zamanında gerçekleştirilmezse gözde kalıcı hasar yaratabilir ve kornea nakline dek giden ciddi sonuçlara yol açabilir' diyor. Arpacığın tedavisinde, hijyen kurallarına uyularak antibiyotikli pomatlar, antiviral ilaçlardan yararlanılıyor. Düzelmeyen vakalarda suni gözyaşı kullanarak hasta takip ediliyor. ?Fırsatçı enfeksiyon olarak tanımlanan virüs bir kez bulaştığında sıkça tekrar edebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber