Rektör toplantı sonrasında gençler gibi 'Türkiye laiktir' sloganı attı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2008 20:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın'dan şok açıklamalar...

Mustafa Ayaydın, bugünkü toplantı sonrası şu açıklamayı yaptı:

Kamuoyuna Duyuru:

- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ve yasalarda yapılmak istenilen değişiklikler Cumhuriyetimizin laiklik ilkesini ortadan kaldırma çabalarını arttıracaktır.

- Bu değişiklikler sonunda üniversitelerimizin akılcılık ve bilimsel mantıktan uzaklaşması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin din devletine dönüşümü kaçınılmaz olacaktır.

- Din ve vicdan özgürlüğünü sağlamak amacıyla yapılmak istendiği ifade edilen Anayasa değişikliğinin tüm kamu kurumlarını ve kamusal alanı da içine alacak genişlikte olduğu değerlendirilmektedir.

- Değişikliklerin yalnızca üniversite öğrencilerini kapsayacağı varsayımı tamamen geçersiz, öngörüsüzlük ve gerçeği saptırmaktır.

- Anayasa değişikliği olmadan türbanın tüm kamu kurumlarına yayılması isteğinin bazı yetkililer tarafından sıkça ifade edilmeye başlanması da bu değerlendirmemizi doğrulamaktadır.

- Üniversiteler inançların değil bilimsel özgürlüğün yaşanacağı yerler olup esas ayrımcılık ve eşit olmayan davranışın üniversitelerimizde türbanla eğitim başladıktan sonra olacağına kuşku yoktur.

- Öğrenciler türbanlı ya da türbansız olmalarına göre ayırt edilip edilmediklerini ancak bundan sonra yaşayabileceklerdir.

- Laiklik, hukukun üstünlüğü, Atatürk ilkeleri ve benzeri değerlere bağlılıklarını ifade edenler, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal kuruluşları olan yüksek mahkemelerin bağlayıcı kararlarını ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin ilgili kararlarını da dikkate almalıdırlar.

- Yasal değişikliklerin üniversitelerdeki her türlü eğitim öğretim ve akademik çalışmaları etkileyeceği inancında olan Üniversitelerarası Kurul bu yasal değişikliklerle Cumhuriyet kazanımlarının yok olacağını ve kaybedeceklerimizin bir kez daha yerine konamayacağının bilincindedir.

- Kurulumuz Anayasa değişikliği önerisi yapanları ne yazık ki Türkiye'nin laik düzenininin yok olacağını ve üniversitelerde eğitim öğretim düzeyini bozacağını farkedemeyen Anayasa taslağı hazırlama üyelerini ve bu görüşleri benimseyen veya sessiz kalanları bir kez daha uyarmayı kararlaştırmıştır.

- Saygılarımla...

Toplantı, tüm rektörlerin 'bravo Sayın Başkan' sloganları ve alkışlar eşliğinde sona erdi.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Üniversitelerarası Kurul'un ilgili kanunda belirtilen konularda çalışma yapmak amacıyla toplanabileceğini belirterek, "Üniversitelerarası Kurul'un sorumluluk kapsamına girmeyen konuları gündemine alması yalnızca kurulun saygınlığını azaltmayacak, aynı zamanda telafisi zor hukuki sorunlara da yol açacaktır" dedi.

Üniversitelerarası Kurul, ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde olağanüstü toplandı.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gündemlerinde "üniversitelerdeki kıyafet sorununun" olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akaydın, "Laik Cumhuriyet adına bu toplantıya katılan ÜAK temsilcilerini yürekten kutluyorum" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın kendisine 3 gün önce "toplantının iptal edilmesinin daha uygun olacağını" ilettiğini anlatan Akaydın, "bildiri çıkması halinde ise bildirinin ÜAK adına değil, rektörler adına çıkmasının daha uygun olacağını" söylediğini kaydetti.

Akaydın, buna karşılık, ÜAK çoğunluğunun sağlanması halinde bildirinin kimin adına çıkacağına kurulun karar vereceğini belirtti. Akaydın, daha sonra konuşmasını yapmak üzere YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ı kürsüye davet etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, konuşmasının başında, toplantının başlama saatindeki gecikmeye değinerek, Ankara Esenboğa Havalimanı'ndaki teknik bir arızadan dolayı uçakların inemediğini ve hala gelmeyen rektörler bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Özcan, "Onlara saygı göstermek için bir saattir burada bekliyorum, gelmezlerse yine de beklemeye razıyım" dedi. Özcan, toplantının sonuna kadar salondan ayrılmayacağını ifade etti.

Üniversitenin, özgür beyinlerin buluştuğu ve yarıştığı ortamın adı olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, şöyle devam etti:

"Bu ortamı oluşturmak, başta üniversite mensupları olmak üzere çağdaş toplamda yaşamak isteyen hemen herkesin görevidir. Üniversiteler en aykırı fikirlerin bile bilim camiasında oluşturduğu görüşler içerisinde dile getirilebildiği, ileri sürülen her görüşün öncelikle eleştiriye açık olduğu, tartışma ve eleştirilerden korkulmayan ortamlardır. Üniversiteler din, dil, cinsiyet, etnik köken ayrımı olmaksızın düşünce ve ifade özgürlüğünün en üst düzeyde yaşandığı ortamlar olmalıdır. Üniversite mensuplarının sosyal, siyasal ve kültürel tercihleri birbirinden farklı olabilir. Bu çok doğaldır. Yine üniversite mensupları sadece üniversitelerin kurumsal sorunları hakkında değil, ülkenin tüm sorunlarının çözümü konusunda karar vericilere ışık tutacak önerilerde bulunmalıdırlar da...

Ancak üniversite mensuplarıyla onların temsilcilerinin toplumsal gerginlik yaratan dil ve söylem sarmalının dar kalıpları içinde sürüklenmesi, en başta üniversitelerin saygınlığını zedeler. Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı temelinde ülkemizde sağlanan toplumsal mutabakatın korunması, farklı düşünceleri saygı ve hoşgörüyle karşılayabilmek, karşılayabilecek bir ortamın oluşturulmasında üniversitelerimize büyük görevler düşmektedir. Toplumun her kesimi düşüncelerini sloganlaştırma hakkına sahiptir. Bu slogan dili her alanda farklı dozlarda yapılabilir, ancak üniversitelerimize slogan dili egemen olursa, derinlik analizi yerine semboller yarıştırılırsa, bundan toplumun tüm kesimlerinin yanı sıra özellikle üniversitelerimizin itibarı olumsuz etkilenir. Üniversitelerimiz saygınlıkla anılmalı, üniversite yöneticilerimiz bu saygınlığa gölge düşürecek tutumdan özenle kaçınmalıdır."

Özcan'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

YÖK Başkanı'nın konuşmasının ardından gazetecilerin dışarı çıkmasını isteyen Akaydın, kuruldan çıkacak bir bildirinin duyurulacağını kaydetti.

Özcan'ın konuşmasının ardından salonda bulunan ODTÜ'lü öğretim üyeleri "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı atarak, dışarı çıktılar.


ÜAK Başkanı Akaydın: "YÖK Başkanı uyarmadı, görüş bildirdi"

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "YÖK Başkanı uyarıda bulunmadı. Sadece 'Gerginlik ortamında böyle bir toplantıyı ÜAK adına yapmasak mı?' diye bir düşünce bildirdi" dedi.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan ÜAK olağanüstü toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurul Başkanı Akaydın, bir gazetecinin "YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan sizi aradı mı?" sorusuna, "Beni aradı. Başka kimi aradığını, onu bilemem" karşılığını verdi.

"YÖK Başkanı size ne tür uyarıda bulundu?" sorusu üzerine ise Akaydın, şunları kaydetti:

"YÖK Başkanı uyarıda bulunmadı. Sadece 'Gerginlik ortamında böyle bir toplantıyı ÜAK adına yapmasak mı?' diye bir düşünce bildirdi. Biz de yapmak istediğimizi söyledik."

Akaydın, "Buna ne gerekçe bildirdiniz?" sorusuna "Türkiye'nin bugünkü ortamı gerekli bir gerekçe..." yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "YÖK Başkanı'nın da toplantıya katılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Akaydın, "Gayet samimi ve paylaşımcı bir olay olarak değerlendiriyorum. Biz davet ettik zaten kendisini" dedi.




Özcan'dan uyarı: Türban sizin işiniz değil

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Üniversiteler Arası Kurul toplantısının açılış konuşmasında Rektörlere uyarıda bulundu.

YÖK Başkanı Özcan, 'Üniversite gençliğine özgür tartışma ortamı yaratamazsak burası üniversite olmaz. Üniversitelerde tartışma ve eleştiriden korkulmamalıdır. Her kesim kendi düşüncesini sloganlaştırma hakkına sahiptir. Üniversitelerde semboller yarıştırılırsa itibarı zedelenir.

ÜAK'ın kanunla belirtilen konuların dışında konuları görüşmesi doğru değildir. Ülkeyi ilgilendiren konular bu kurulda konuşulmaz. Bir konunun çokça konuşulması bu kurula karar alma meşruiyeti tanımaz dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber