Başörtüsü için Anayasa değişikliği görüşmeleri sürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2008 19:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren teklifin görüşmeleri sırasında CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın sözleri tartışmaya neden oldu.

Komisyon üyesi olmayan CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, AK Parti ile MHP'nin getirdiği düzenlemenin laiklik ilkesine aykırı olduğunu, türban yasağının kalkması halinde özellikle taşra da başı açık kızların üniversiteye gidemeyeceğini ve mahalle baskısının artacağını savundu. Toplumun türban yüzünden çekişme, kutuplaşma, hatta bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne süren Arat, "Bu teklif Cumhuriyetin temel ilkeleriyle hesaplaşmadır" dedi.

Arat'ın konuşması sırasında MHP'den bahsederken sık sık "Milli Hareket Partisi" demesi, toplantıda gülüşmelere neden oldu.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın sözleri, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında sert tartışmalara neden oldu.

Türkiye'de temel sorunun toplumun kadına bakış açısı olduğunu belirten Arıtman'ın, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da, 'Türkiye'de bir erkek 4 kadınla evlenebilir" demesi, AK Parti'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Komisyon Başkanı Kuzu, "Başbakan demez öyle bir şey" derken AK Parti'li üyeler de tepki gösterdi.

Kadınların korktuğunu, endişe içinde olduğunu ifade eden Arıtman, "Atatürk ilkelerinden bu kadar uzak bir teklifin gerekçesinde Atatürk'e atıfta bulunulmasına itirazda bulunuyorum" diye konuştu.

Konuşması sırasında milletvekili andından okuyan Arıtman'ın, "Birkaç saat sonra yapılacak oylamada, kim namuslu, kim şerefli göreceğiz" şeklindeki sözleri ise komisyonda gerginliğe yol açtı. AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Arıtman'ın sözünü geri almasını istedi. Arıtman ise "Geri almıyorum, kim şerefli, kim şerefsiz göreceğim" derken, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, yerinden kalkarak "Otur yerine, tahrik etme, terbiyesiz terbiyesiz konuşuyorsun" diye bağırdı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, "Arıtman, kendi ahlak anlayışını ve üslubunu ortaya koydu. Toplantıyı da kendi ahlak anlayışına dönüştürdü. Sözünü geri alsın. Hoş olmayan kelimeler söylüyor. Anayasa komisyonu ciddi çalışıyor, bu ciddiyeti bozmasın" dedi.

Komisyon toplantısında, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile Komisyon Başkanı Burhan Kuzu arasında da sık sık tartışma yaşandı.

Komisyon üyesi olmayan Genç, yaptığı konuşmada, "Laik Türkiye Cumhuriyeti devletinin sonunun getirildiğini" ileri sürerek, AK Parti'nin "Zulüm" olarak gördüğü türban yasağını kaldırmak için çalıştığını söyledi.

Komisyon Başkanı Kuzu'nun bir televizyon programında Anayasa değişikliği konusundaki açıklamalarına tepki gösteren Genç, "İstersen bir televizyon kanalına çıkalım" ifadesini kullandı.

Kuzu ise Genç'in sözlerine sinirlenerek, "Kendine gel, kimsin sen, kendi düzeyinle karıştırma. Herkesin sıkleti var" dedi.

Genç ise Kuzu'ya "Seni okutacak kadar bilgi sahibiyim" karşılığını verdi.

CHP'li üyeler, toplantı sürerken Üniversitelerarası Kurulun bildirisini çoğaltarak dağıttı.

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, insanların kılık kıyafetiyle uğraşmak ve bunu rejim krizi haline dönüştürmenin Türkiye'ye has bir ironi olduğunu belirterek, özgürlüklerin genişletilmesinden yana olduklarını ve bu tavırlarını sürdüreceklerini söyledi.

Tuğluk, konuyu genel özgürlükler içinde ele aldıklarını ve bu nedenle değişikliğe evet diyeceklerini söyledi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

Öte yandan, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, "Görüşmelerin (Başörtüsüyle ilgili) dışında kalmak için ABD'de bulunduğum iddiaları gerçekleri yansıtmamaktadır" dedi.

Aktan, yaptığı yazılı açıklamada, "MHP'nin türban konusundaki açılımı ile aynı fikirde olmadığı ve Anayasa değişikliği oylamalarına katılmayacağı" iddialarına ilişkin yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber