Lise Mezunlarının Talebi Ne Derece Haklı?

Bir kaç aydır lise mezunu olan ve herhangi bir yüksek öğrenimde okumayan memur adaylarından mail almaktayız. Gelen iletilerde, üniversitelerde okuyan ve sınava lise düzeyinden katılan adayların, kamuda rahatsızlık yaratttığı ve daha sonra unvan değişikliği istediği belirtildikten sonra, yüksek öğrenimde okuyan öğrencilerin KPSS'ye lise düzeyinden girmelerinin engellenmesi gerektiği ifade edilmektedir. Peki bu talep ne derece doğru bir taleptir? Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Şubat 2008 20:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPPS'YE LİSE DÜZEYİNDEN GİREN ANACAK OKUYANLARIN YARATTIĞI SIKINTILAR

Lisans veya önlisans bir bölümde okurken KPSS'ye lise düzeyinden giren adayların kamuda sıkınttı yarattığı doğrudur. Bu sıkıntılar şu şekildedir:

1- Bu kişiler, memur olarak atandıktan sonra, öğrenimlerini devam ettirebilmek için tayin veya izin istemekte, bu da hizmetin yürütülmesinde sıkıntı oluşturmaktadır.

2- Lise düzeyinden girmiş olduğu KPSS ile memur olarak atandıktan sonra, öğrenimine devam edenler, lisans veya önlisans öğrenimini bitirince unvanlarının değişmesini istemektedirler. Bu da kurumlarda önemli bir gerilim yaratmaktadır. Zira talebi karşılanmayan memur, memnun olmayan bir şekilde hayatını devam ettirmektedir.

Bu ve benzer gerekçelerden dolayı sadece lise mezunu olan ve yüksek öğrenimde okumayan bazı gençler, KPSS'ye lise düzeyinden girebilmeye bir sınır getirilmesini talep etmektedir. Bu talebe göre, yüksek öğrenimde okuyan gençler KPSS'ye lise düzeyinden girmemelidir.

PEKİ BU TALEPLER NE DERECE HAKLI?

Öncelikle şu hususu belirtmek gerekmektedir. Bir kişinin, bir üst öğrenimde okuyor diye, memuriyete girişinin engellenmesi Anayasa'ya aykırıdır. Eğitim hakkı Anayasal bir haktır ve sadece bu gerekçeden dolayı dahi, nakil istemlerinde, idare mahkemeleri ve Danıştay memur lehine karar verebilmektedir.

Yukarıda belirtilen iki sıkıntı, kamu kurum ve kuruluşlarını etkilemesine rağmen, bu iki olumsuz sonuçtan yola çıkarak, kişilere bir tür cezayi müeyyide uygulamak doğru değildir. Şunu kabul etmek gerekirki, sınav sırasında önlisans veya lisans bir programda okumayan bir lise mezunu, memur olduktan sonra okumaya başlayabilir. Lisans veya önlisans bir programda okuyanların lise düzeyinden KPSS'ye girememesini savunan adayların, bu tür bir durumda, kişinin memuriyetinin sona ermesi gerektiğini savunmaları gerekirki, bunun ne derece yanlış bir talep olduğu aşikardır.

Özetleyecek olursak; yaşanan tüm sorunlara karşın, yüksek öğretimde okuyanların KPSS'ye lise düzeyinden girmelerini engellemek mümkün değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber