Bakandan 'sahtecilik' itirafı

Haber Giriş : 04 Şubat 2008 11:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner'in soru önergesine verdiği yanıt, akaryakıt kaçakçılığında uygulanan yöntemleri gözler önüne serdi. Kaçak akaryakıtın kullanıldığı yer ve alanların çeşitlilik gösterdiği belirten Yazıcı, ?Akaryakıt harici ürünler olarak tanımlanan solvent ve bazyağ türevlerinin gerek benzin ve motorine gerekse diğer kimyasallara karıştırılması yoluyla akaryakıt sahteciliği yapılarak piyasaya verildiği biliniyor" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner'in akaryakıt kaçakçılığı ve ulusal marker uygulamasına ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Kaçak akaryakıtın kullanıldığı yer ve alanların çeşitlilik gösterdiğine işaret eden Bakan Yazıcı, ?Akaryakıt harici ürünler olarak tanımlanan solvent ve bazyağ türevlerinin gerek benzin ve motorine gerekse diğer kimyasallara karıştırılması yoluyla akaryakıt sahteciliği yapılarak piyasaya verildiği bilinmektedir" dedi. Bu alanın ulusal marker uygulamasının etkinliğine bağlı olarak kontrol edilebileceğinin öngörüldüğüne işaret eden Bakan Yazıcı ilginç bir itirafta da bulundu. Yazıcı şunları söyledi:

?Ancak solvent ve bazyağlarının ithalat rakamları dikkate alındığında, boya ve kimya sanayinin ihtiyacının çok üzerinde ithalat yapıldığı da ülkemiz gerçeğidir. Boya ve kimya sanayinde kullanılmak üzere ithal edilen solvent ve bazyağ türevlerinin ithalatında, ÖTV'nin kesin tahsil edilmemesi ve teminata bağlanması, bu tür eşyanın kullanım amacına uygun kullanıldığının yeminli mali müşavir raporuna bağlanması durumunda teminatın iade edilmesi uygulamasının, bu alandaki usulsüz işlemlere uygun zemin hazırladığı değerlendirilmektedir. Keza solvent ve bazyağların dökme gelmesi durumunda EPDK'nın iznine tabi olup, ambalajlanmış vaziyette gelmesi durumunda ise izne tabi olmaksızın yurda sokulabilmesi uygulaması da, solvent ve bazyağlarının ithalatının ve bu alandaki usulsüzlüklerin yapılması ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla konu ile ilgili bakanlık ve kurumlara intikal ettirilmiştir."

SÜNER: "ULUSAL MARKERİ YANLIŞ YERDE ARIYORUZ"

CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner ise Bakan Yazıcı'nın verdiği yanıtta, kaçak akaryakıtın Türkiye'ye nasıl sokulduğunu açıkça itiraf ettiğini belirterek solvent ve bazyağı ithalatını engellemenin hükümetin görevi olduğunu belirterek ?Solvent ve bazyağ gibi kimyasalların karıştırılıp, motorin yapıldığı söylenmektedir. Ama devletimiz kontrol yerini yani ulusal markeri yanlış yerde yapıyor. Bu tip yakıtların benzin istasyonlarına girmesi imkansızdır. Çünkü bu akaryakıtlarının bir litresinin bile istasyonlara girmesini, ana dağıtım şirketleri istemez. Bu akaryakıtların nerelere satıldığını tespit etmek kolaydır. Tarım, inşaat ve büyük miktarda motorin kullanan işyerlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Ulusal markerin benzin istasyonlarında değil asıl buralarda yapılması gerekli. AKP hükümeti ise görevini yerine getirmemekle ihmal suçu işliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber