Hacettepe Üniversitesi: Türbanı özgürlük anlayışının bir parçası göstermek kaygı verici

Haber Giriş : 05 Şubat 2008 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi: Gelişmeler kaygı verici

Hacettepe Üniversitesi Senatosu, ?Üniversitelerde türban serbestliğinin, özgürlük anlayışının bir parçası olarak gösterme çabalarının kaygı verici" olduğunu bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Senatosu, türban düzenlemesi ile ilgili bir bildiri yayınladı. Bildiride, ?laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleri"nin bilimsel düşüncenin egemen olduğu çağdaş bilim yuvaları olarak tanımlandı. Bildiride, ?Anayasamız ve Yükseköğretim Yasası'nda belirtildiği gibi, ülke sorunları ve üniversitelerin bütününü ilgilendiren düzenlemelerde görüş belirtmek üniversitelerin asli görevlerindendir" denildi.

-?BU GİRİŞİM LAİKLİK İLKESİNE YÖNELİK BİR TEHDİTTİR"-

Senato bildirisinde, üniversiteler bilimsel bilgi üreten, ürettiği bilgiyi paylaşan ve bunları gençlere bilimsel yöntemlerle öğreten kurumlar olduğunu vurgulandı. Aklın, eleştirel düşüncenin egemen olması gereken üniversitelerde, bilim dışı düşüncelerin peşine düşmenin, laik ve demokratik Cumhuriyetin çağdaşlaşma felsefesine aykırı olduğu kaydedilen bildiride şöyle denildi :

?Üniversite, ?fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller' yetiştirir. Özgürlük, hiçbir inancın ve kişinin etkisinde kalmadan, bireyin kendi iradesiyle kendi aklını kullanabilmesidir. Dolayısıyla, inanç etkisindeki karar ve davranışların üniversite ortamında yeri olamaz. Üniversiteyi inançların yaşanacağı yer haline getirmek, üniversite içinde farklı yaşam alanlarının oluşmasına ve akademik tartışma ortamının ortadan kalkmasına yol açar. Başörtüsü kavramı çerçevesinde açıklanmaya çalışılan, üniversitelerde türban serbestliğini, yukarıda tanımlanan özgürlük anlayışının bir parçası olarak gösterme çabaları kaygı vericidir. Bu girişimin, üniversitelerimizi de kapsayan pozitif düşüncenin, çağdaş demokrasinin ve kişi özgürlüklerinin teminatı olan laiklik ilkesine yönelmiş bir tehdit olduğu açıktır."

-LAİKLİK DİNİ İNAÇLARIN TEMİNATI-

Senato, laikliğin özenle korunması gereken bir Cumhuriyet ilkesi ve dini inançların teminatı olduğunu kaydederek, ?Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin yavaş yavaş yıpratılmaya çalışıldığı, bölücü ve dış güçlerin ülkemizin geleceğini tehdit ettiği bir dönemde, üniversitelerimizin iç barışını bozacak ve demokratik rejimimizi farklı bir biçime dönüştürecek bu girişim, son derece tehlikeli sonuçların doğmasına neden olabilecektirö açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber