Başörtüsü teklifinin ilk turu 404 oyla geçti. 2. tur Cumartesi günü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesine 404 kabul, 92 ret oyu çıktı.

Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda, teklifin yürürlük maddesi olan 3. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 498 milletvekili katıldı. Oylamada, 404 kabul, 92 ret, 2 çekimser oy çıktı.

Teklifle, Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" haline geliyor.

Anayasanın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.

Teklifin ikinci tur oylaması, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak.

TBMM Başkanı Nevzat Pakdil, birinci tur görüşmeleri ve oylamalarının tamamlanmasının ardından, birleşimi bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

Teklif için TBMM Anayasa Komisyonunda 11 saatlik mesai yapan milletvekilleri, Genel Kurulda da 13 saat boyunca çalıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis çalışmalarını sonuna kadar izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli, teklifin bütün oylamalarına katılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin maddelerine geçilmesinden sonra Genel Kuruldan ayrıldı.

AK Parti'nin, teklifin maddeleri üzerinde grup ve şahıslar adına bütün konuşmalarını kadın milletvekilleri yaptı.

Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Köksal Toptan, teklifin görüşmeleri sırasında ilk olarak iktidar kulisine geldi ve burada Bakan Çiçek ve milletvekillerinin bulunduğu bir grup milletvekiliyle sohbet etti. Toptan, daha sonra muhalefet kulisine geçerek, burada da bir süre milletvekilleriyle görüştü.

Milletvekilleri, Genel Kurul çalışmaları sırasında Türkiye-İsveç hazırlık maçını, kulislerdeki ekranlardan izledi.

Genel Kurula izleyici alınmazken, görüşmeleri çok sayıda televizyon kanalı canlı olarak verdi.

Teklifin oylaması sırasında milletvekilleri, daha illerinin adı okunmadan oy kullanacağı kabinlerin önünde birikmeleri, ilginç görüntüler oluşturdu.

Yurt dışında olan MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, AK Parti'den İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ve İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli hastalık gerekçesiyle, Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem de ABD'de olması nedeniyle oylamaya katılmadı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AK Parti Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın ise bazı oylamalarda bulunurken bazılarında bulunamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber