İstanbul Üniversitesi rektör vekili ?özgür bir üniversite' vaat etti

Haber Giriş : 24 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nden alınan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun yerine Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Centel vekaleten atandı. Rektörlük makamına gelerek görevi devralan Centel, yeni makamında basın toplantısı düzenledi.

Centel, üniversitede yargı kararlarına özen göstereceğini ve Kemal Alemdaroğlu'ndan farklı bir yönetim anlayışı sergileyeceğini belirterek, "Ben de en az Alemdaroğlu kadar Atatürkçü ve laik bir insanım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın; ama nüanslar var. Kişiliklerimiz farklı. Ben daha demokratik olacağım. Biraz daha özgür üniversitenin kapılarını açmak istiyorum." dedi.

Dekanlığı döneminde Alemdaroğlu'nun uygulamaları yüzünden 3 kez istifanın eşiğinden dönen Prof. Centel, Alemdaroğlu'ndan görevi devraldı. İstanbul Üniversitesi'nin bugüne kadar çok yıprandığına dikkat çeken Centel, bundan sonra üniversitenin yıpranmaması için mücadele edeceğini söyledi. Dün Alemdaroğlu'na destek amacıyla topluca istifa eden senato üyeleriyle de ilgili açıklama yapan Centel, şöyle konuştu: "Sabah Sayın Kemal Alemdaroğlu, Senato üyelerini toplantıya çağırdı. Ben de senato üyesiyim. Bu çağrıyı aldım. Konumum gereği bu toplantıya gitmemem söz konusu olamazdı. Çünkü burada hizmetleri yürütmekle görevlendirildim. 35 civarında senato üyesinin istifa dilekçesi bana ulaştı. Bu istifalar eski rektörümüze bağlılığın bir göstergesi olarak gerçekleşmiş olabilir. Ben bunu yanlış buluyorum. Kurumların gelişmesi, varlıklarını sürdürebilmesi ve demokratik yaşam için kişilere bakılması yanlış olur. Birilerine kızarak veya herhangi bir davranışı içine sindiremeyerek görevden ayrılmayı doğru bulmuyorum. Ama istifa eder, görevde kalmak istemezse kimseyi de zorla tutacak değilim."

Yeni yönetim anlayışı içerisinde demokratik seçimlere önem vereceğini ifade eden Rektör Vekili Tankut Centel, görevde kaldığı süre içerisinde fakülte dekanlıklarına seçimle atama yapacağını dile getirdi. Centel, mevcut mevzuatın seçime müsaade etmediğini; ama buna rağmen seçimle gelmesini sağlayacağını kaydetti. Şu anda rektörlük için adaylığı düşünmediğini ifade eden Centel, ancak öğretim üyelerinden destek gelmesi halinde bu kapıyı açık bıraktığını söyledi. Alemdaroğlu ile yönetim anlayışlarının zaman zaman çatıştığını, bunun da normal olduğunu anlatan Centel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargı kararlarının uygulanması konusunda son derece hassasım. Hukuk insanı olarak özellikle bunun üzerinde duracağım ve uygulanmayan yargı kararlarını hemen uygulayacağım."

Öte yandan İstanbul Üniversitesi'nde 21 yıl sonra ilk kez tıp fakültesi dışında bir isim rektör olarak seçildi. En son Fen Fakültesi Dekanı Nazım Terzioğlu rektörlük yapmıştı. Bu arada Centel'in, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'le aynı dönemlerde İÜ Hukuk Fakültesi'nde görev yaptığı belirlendi. Bilindiği gibi Teziç, 1992-1999 yılları arasında hukuk fakültesinde ana bilim dalı başkanlığı yapmıştı. Centel, üniversitede seçimler yapılıncaya kadar bu görevini sürdürecek. Rektörlük seçimlerinin ise 3 ay içinde yapılması bekleniyor. YÖK yeni rektör seçimi için bir takvim belirleyecek. Seçimde en çok oyu alan 6 adaydan birini Köşk rektör atayacak.

Teziç'in mesai arkadaşı

Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınmasının ardından İÜ Rektörlüğü'ne vekaleten atanan Tankut Centel dün makamına oturdu. 1951 Erzincan doğumlu olan Tankut Centel, 1974 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Centel, aynı fakültede 1976'da asistan, 1981'de doktor, 1986'da ise doçent oldu. 1993 yılında profesör unvanı alan Centel, Eylül 1999'dan bu yana İÜ Hukuk Fakültesi'nde dekanlık görevini sürdürüyor. Prof. Dr. Tankut Centel, aynı fakültede 1992-1999 yıllarında görev yapan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'le mesai arkadaşlığı yaptı

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber