TBMM'de 2'nci tur türban oylaması bugün...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 2'nci tur oylaması bugün yapılacak.

Teklifin maddeleri veya tümünün kabul edilebilmesi için en az 330 kabul oyu kullanılması gerekiyor.

TBMM Genel Kurulu, başörtüsü için Anayasa değişiklik teklifinin oylamaları için bugün saat 11.00'de Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplanacak.

Genel Kurul'un bugünkü birleşiminde, ilk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen Anayasa değişiklik teklifinin 2'nci tur oylaması yapılacak.

İkinci turda, görüşme yapılmaksızın oylamaya geçilecek.

Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngören teklifin 1 ve 2'nci maddesi, teklifin yürürlük maddesi ile teklifin tümü olmak üzere toplam 4 oylama yapılacak.

Her bir maddenin veya teklifin tümünün kabul edilmesi için enaz 330 kabul oyu gerekiyor.

Teklifle, Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.

Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" haline geliyor.

Anayasa'nın, "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.

Teklif üzerinde 2'nci turda görüşme yapılmaksızın oylamaya geçilecek.

Ancak, birinci görüşmede her madde üzerinde değişiklik önergesi verildiği için 2'nci turda da maddeler üzerinde önerge verilip bu önergeler üzerinden konuşma yapılabilecek.

Anayasada değişiklik teklifinin maddelerin kabulü ile tümünün kabulü üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olacak.

330 oyun altında bir oyla kabul edilen madde veya teklifin tümü reddedilmiş sayılacak.

Teklif hakkında verilecek değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun (330) tespiti için bu önergenin oylanması gizli oylama suretiyle tekrarlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber