Mühendislerin işsizlik isyanı

Haber Giriş : 09 Şubat 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maden Mühendisleri Odası, küreselleşme sürecinde yabancı sermayenin istemlerine uygun olarak enerjiden haberleşmeye, eğitimden sağlığa, tarımdan madenciliğe ve sosyal güvenliğe kadar tüm alanlarda yaşanan yapısal dönüşümle mühendislerin meslek alanlarının daraltıldığı, bu kesimde işsizlik oranının had safhaya çıktığını bildirdi.

Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, maden mühendisleri arasında işsizlik oranının yüzde 36'ya ulaştığını, yeni mezunlarda ise bu oranın yüzde 50'ye kadar çıktığını bildirdi. Açıklamada, yaşanan bu süreçte işlevsizleşen birçok meslek grubu gibi, maden mühendislerinin de toplum içindeki konumunun tahribata uğradığı ve tüm ücretli mühendislerin yoksullukla baş başa bırakıldığına işaret edildi.

-"TEKELLER BÜYÜTÜLÜYOR"

Uygulanan ekonomi politikalarının istihdamı artırmak bir yana işsizliği büyüttüğü, refah artışının ise çalışan kesimde değil, tekeller ve rantiye cephesinde olduğu anlatılan açıklamada şöyle denildi: "Hükümet programında gördüğümüz büyüme, rantçının, ithalatçının, büyük sermayenin, tekellerin ve vurguncunun büyümesidir. İstihdam azalmış, işsizlik artmış, çalışanların reel gelirleri gerilemiştir. Yoksulluk sınırındaki 15 milyon insan ile 6 milyon işsiz görmezden gelinmektedir. Bugün ülkemizde eğitimli işsizlik oranı resmi rakamlara göre yüzde 20'ye yakındır. Maden Mühendisleri arasında işsizlik ya da mesleğinde bir işte çalışamama oranı da oldukça yüksektir. Toplam kitle içerisinde bu oran yüzde 36'dır. Ancak, son yıllarda mezun olanlar arasında bu oranın yüzde 50'den çok daha fazla olduğu ve işsizliğin giderek hızla arttığı gözlemlenmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber